Autor Wątek: KOROZJA - RAV4 5 Gen,  (Przeczytany 46360 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: KOROZJA - RAV4 5 Gen,
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Maja 2022, 11:21:41 »
Krasman, a twoja to nie jest z 2020, bo tak jakoś kojarzę początek eksploatacji ?
Moja wyprodukowana 2020-10

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #76 dnia: 04 Maja 2022, 17:50:43 »
Wyprodukowana w grudniu '19, odebrana w '20, więc dobrze kojarzysz ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline DariuszD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 02 Maja 2023, 19:06:36 »
Cześć

Ostatnio zauwazyłęm w komorze silnika na jednym mocowaniu krućca (bo chyba tak sie to nazywa) łączącego gumowe rurki od płynu chłodzacego doś mocny rdzawy nalot. Czy takie rzeczy powinno sie reklamowac w ASO ? Nic z autem sie nie dzieje,  moja RAV jest rocznik 2020 (odbiór 01.2021), gwarancja producenta konczy sie 01.2024, obawiam sie ze po upływie gwarancji za wymiane tej zardzewiałej cześci, kiedy zacznie sie coś dziać bedą chcieli w ASO kase.

Ponizej zdjecia :

https://photos.app.goo.gl/46ERjdED783akKQW9

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #78 dnia: 04 Maja 2023, 08:30:36 »
Czy komuś zardzewiało coś w Ravce przez 3 lata, oprócz elementów zawieszenia? Chodzi mi o podłogę czy podłużnice. Wrzucacie sporo zdjęć, które niczego konkretnego nie pokazują. Jakieś uchwyty przewodów za 2 zł 50 gr, ale nigdzie nie widzę zardzewiałej podłogi.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #79 dnia: 04 Maja 2023, 08:58:47 »
Niektórzy już w histerię popadają a Ty tak zdroworozsądkowe pytanie zadajesz…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline topoll

• Toyot Spamer
KOROZJA - RAV4 5 Gen,
« Odpowiedź #80 dnia: 04 Maja 2023, 09:04:08 »
Cześć

Ostatnio zauwazyłęm w komorze silnika na jednym mocowaniu krućca (bo chyba tak sie to nazywa) łączącego gumowe rurki od płynu chłodzacego doś mocny rdzawy nalot. Czy takie rzeczy powinno sie reklamowac w ASO ? Nic z autem sie nie dzieje,  moja RAV jest rocznik 2020 (odbiór 01.2021), gwarancja producenta konczy sie 01.2024, obawiam sie ze po upływie gwarancji za wymiane tej zardzewiałej cześci, kiedy zacznie sie coś dziać bedą chcieli w ASO kase.

Ponizej zdjecia :

https://photos.app.goo.gl/46ERjdED783akKQW9
Wszystko co Twoim zdaniem jest nieprawidłowe możesz zgłaszać na gwarancji. Najwyżej Gwarant nie uzna za przedmiot świadczenia gwarancyjnego. Kary nikt Ci nie wlepi. Po prawdzie uważam, że w okresie gwarancji należy wszystko zgłaszać. Nawet pierdołę za 2,50PLN.
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2023, 09:42:20 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #81 dnia: 04 Maja 2023, 09:22:25 »
Czy komuś zardzewiało coś w Ravce przez 3 lata, oprócz elementów zawieszenia? Chodzi mi o podłogę czy podłużnice. Wrzucacie sporo zdjęć, które niczego konkretnego nie pokazują. Jakieś uchwyty przewodów za 2 zł 50 gr, ale nigdzie nie widzę zardzewiałej podłogi.

Proszę uprzejmie. AWD 2021, 21kkm przebiegu.

1. Poprzecznica przy wejściu przewodów HV do baterii, wokół prawego tylnego mocowania zbiornika

2. Końcówka lewej tylnej podłużnicy między mocowaniem ramy zawieszenia a tylnym pasem

3. Podłużnica wokół lewego tylnego mocowania zbiornika

4. Dolna część prawego przedniego nadkola

5. Dolna część lewego przedniego nadkola

6. Końcówka prawej tylnej podłużnicy między mocowaniem ramy zawieszenia a tylnym pasem

7. Kielichy przedniego zawieszenia

3VZ.pl

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #82 dnia: 04 Maja 2023, 09:34:23 »
Proszę uprzejmie. AWD 2021, 21kkm przebiegu.
A to nie jest tak, że przy tych śrubach, które ewidentnie nie są nierdzewne, korozję spłukuje woda na elementy podłogi? W starej rawce miałem taki nalot powierzchniowy i zmył się ścierką z płynem do mycia naczyń. 

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #83 dnia: 04 Maja 2023, 09:48:00 »
korozję spłukuje woda na elementy podłogi?

Teza odważna, ale przyjmuję jako część znanego syndromu wyparcia wśród właścicieli Rav4.

Teraz poproszę o dowiedzenie prawdziwości tezy, że woda, płynąc wbrew grawitacji, spłukuje korozję z łbów śrub na elementy podwozia położone wyżej od nich.

Jako antytezę podaję termin "korozja kontaktowa", której mocowania zbiornika w Rav4 są wręcz książkowym przykładem :)
3VZ.pl

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #84 dnia: 04 Maja 2023, 10:16:14 »
Marcin. Nie jestem fachowcem i nie będę zarzucał Ci, że nie wiesz co robisz. Może nawet za kilka lat sam skorzystam z zabezpieczenia podwozia u Ciebie, jeżeli wcześniej nie sprzedam samochodu. Ja osobiście uważam, że parę kropek korozji powierzchniowej nie jest przyczyną demontażu całego podwozia i jego konserwacji. Bardziej bym się skupił na punktowych naprawach miejsc, które mogą tego potrzebować. A nawet jeżeli za 8 lat będę musiał dodatkowo dopłacić za piaskowanie kilku elementów, zrobię to, o ile nie będzie mnie stać na wymianę samochodu. Może za 10 lat będę musiał oddać go na złom i przesiąść się na elektryka, bo spalinowych nie będzie można sprzedać:)). Robisz dobrą robotę, w uczciwej cenie i polecam Twoje usługi każdemu, kto będzie spał spokojnie mając podwozie zabezpieczone.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #85 dnia: 04 Maja 2023, 14:51:45 »
Marcin. Nie jestem fachowcem i nie będę zarzucał Ci, że nie wiesz co robisz. Może nawet za kilka lat sam skorzystam z zabezpieczenia podwozia u Ciebie, jeżeli wcześniej nie sprzedam samochodu. Ja osobiście uważam, że parę kropek korozji powierzchniowej nie jest przyczyną demontażu całego podwozia i jego konserwacji. Bardziej bym się skupił na punktowych naprawach miejsc, które mogą tego potrzebować. A nawet jeżeli za 8 lat będę musiał dodatkowo dopłacić za piaskowanie kilku elementów, zrobię to, o ile nie będzie mnie stać na wymianę samochodu. Może za 10 lat będę musiał oddać go na złom i przesiąść się na elektryka, bo spalinowych nie będzie można sprzedać:)). Robisz dobrą robotę, w uczciwej cenie i polecam Twoje usługi każdemu, kto będzie spał spokojnie mając podwozie zabezpieczone.

Nie zawsze trzeba demontować wszystko, warunek, że auto jest fabrycznie nowe i znakomitą większość takich teraz robimy. Wtedy wszystko jest na tak: klientowi najtaniej, nam najmniej pracy, praca idzie szybko i efekt najpewniejszy.

Wiadomo, że najfajniej jest rozebrać do śrubki, osobno obrobić każdy element, wysmarować śruby, itp, itd, ale w większości przypadków robimy szybki wosk z jakimiś wstawkami z masy właśnie tam, gdzie piszesz o punktowych naprawach - żeby im zapobiec. I auto wyjeżdża na drogi. Nie jest to idealne zabezpieczenie, nie ma znamion premium i nie można się tym polansować w internetach, ale efekt jest wystarczający do co najmniej kilkuletniej, zwykłej eksploatacji bez rdzawych kwiatków :)

3VZ.pl

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #86 dnia: 04 Maja 2023, 23:13:07 »
Teza odważna, ale przyjmuję jako część znanego syndromu wyparcia wśród właścicieli Rav4.
A ja - wybacz - Twojego posta traktuję jako reklamę. Pewnie to nawet nie z jednego samochodu fotki.
Każdy orze jak może, OK, ale nie jesteś "zwykłym użytkownikiem".
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 04 Maja 2023, 23:26:39 »
Moim zdaniem trzeba sobie zadać jedno zasadnicze pytanie.
Kto będzie kupował i po ilu latach.
Jak osoba prywatna (nikt z rodziny) po 8-ośmiu latach, to bez konserwacji będzie ciężko.
Jak po 3-5 latach będziecie zostawiać w rozliczeniu, to nie warto.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #88 dnia: 05 Maja 2023, 08:31:30 »
A ja - wybacz - Twojego posta traktuję jako reklamę. Pewnie to nawet nie z jednego samochodu fotki.
Każdy orze jak może, OK, ale nie jesteś "zwykłym użytkownikiem".

A mnie - wybacz - średnio obchodzą Twoje domysły, a reklamować się nie muszę.

Gdybyś jednak znalazł chwilę na obejrzenie tego "nie z jednego samochodu", to proszę - reklama nowoczesnej motoryzacji: https://youtu.be/lzmaTLBFzHk

Od "zwykłego użytkownika" odróżnia mnie to, że zaglądam tam, gdzie 99% z Was nigdy nawet diagnosta nie zajrzy i nie mam do czynienia z jednym, wybranym, wymarzonym, wyselekcjonowanym i wyczekanym egzemplarzem, tylko dziesiątkami od różnych ludzi, o różnych przebiegach, w różnych specyfikacjach i z różnych warunków użytkowania, dzięki czemu mogę się wypowiedzieć na podstawie statystyki a nie "szwagier mówił, że jego kolega takim jeździ".

Obiektywne zdanie jest mi o tyle łatwo sobie wyrobić, że właśnie nie jestem użytkownikiem czy posiadaczem konkretnego modelu, w związku z czym nie myślę codziennie jak moja rata leasingu czy tam moje oszczędności zamieniają się w rudy proszek i nie muszę na siłę wypierać ze świadomości faktów :)
3VZ.pl

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #89 dnia: 05 Maja 2023, 20:26:29 »
Ludzie stadnie zmieniają teraz opony - nikt nie może sprawdzić, jak to wygląda po roku, dwóch czy trzech?
Ja muszę jeszcze poczekać, a i opon nie zmieniam :)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl