Autor Wątek: Jakie urządzenie obd2 do naszych CHR  (Przeczytany 16434 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
Jakie urządzenie obd2 do naszych CHR
« dnia: 15 Marca 2021, 21:24:19 »
Do rzeczy zakupiłem skaner OBDLink MX + OBD2 i niestety mam problem. Z telefonem Xiaomi MI 9T BT nie łączy się w ogóle, to samo z radiem Dasaita.
Próbuje na tablecie Samsung Galaxy TAB 3 S i jest ok. Ale niestety żadna z aplikacji czy to obd link czy Carista czy Asystent hybrydowy nie łączy się z urządzeniem. Co prawda asystent niby się połączył ale brak identyfikacji pojazdu.
Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?

Offline Marcin787

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jakie urządzenie obd2 do naszych CHR
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2021, 21:28:23 »
Ja używam Carista.Problemów brak.Co prawda Chr z USA ale chyba nie robi ro różnicy.

Offline MaciekS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca 2021, 07:29:45 »
Też używam Caristy, ale te opłaty....
CH-R z bateryjką-wściekła biel. Teraz Corolla Cross.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca 2021, 11:30:15 »
Witam. Wiec tak MX oddałem myslałem że jest popsuty. Zakupiłem Cariste i niestety to sam Żaden program sie nie łączy.

Kończą mi się pomysły. Obstawiam problem z gniazdem obd. Zmiana radia raczej nie przyczyniła się do tego. Ale zastanawiam się czy wyrzucenie alarmu nie zrobiło jakiegoś zamieszania. Nie mam dokładnej rozpiski obd w toyocie ale nam kabel fioletowy na pinie nr 9 i zielony na pinie nr 13.
Masa na 4 i zasilanie na 16 jest ok.
4-5 piny masa na 6 jest kabel czerwony żadnego napięcia tam nie ma. Póżniej jest 9-13-14-15-16   

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marca 2021, 15:24:59 »
Jesteś pierwszym właścicielem auta? Nigdy wcześniej nie korzystałeś z OBD w tym aucie? Który rocznik C-HR? Masz jeszcze ważna gwarancje?

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marca 2021, 16:13:11 »
Odkupiłem z serwisu auto.
Nie korzystałem z obd bo nie było takiej potrzeby. Ale po wymianie radia na DASAITA zniknęły pewne ustawienia które chciałbym sobie poustawiać
2017 po gwarancji.

Miesiąc temu miałem problem z alarmem. Kazałem serwisowi wyprogramować. Zrobili to na gwarancji po ciężkich rozmowach. Sprawdziłem co zrobili i na pewno zabrali moduł wtyczka jest zaizolowana.
Opisy zajętych pinów w obd są niżej.
4i 5 masa jest ok 6 pin CAN?
9?. 13?. 14 CAN. 15- pewnie linia L. 16 +/.
Na pewno masa i plus jest ok. Nie wiem jak sprawdzić CAN i co to są za kable od 9 i 13 pinu.
Według różnych źródeł te piny powinny być wolne. Ale to producent decyduje co tam ma być podłączone.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marca 2021, 16:51:39 »
W temacie OBD chyba tylko ASO może Ci pomóc. Może coś tam na kłócili ja grzebali przy alarmie?

A co do Hybrid Assistat to w przypadku C-HR urządzenie Caritas jest za wolne. Piszą o tym na stronie tego projektu. Tylko OBDLink nadaje się do HSD gen 4.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marca 2021, 16:57:49 »
Dzięki za czas poświęcony. Co do obd  to jutro umówię na serwis niech sprawdzą.

Offline maciek20038

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Marca 2021, 16:47:01 »
Rozwiązano problem w serwisie. Była założona blokada na port obd.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Marca 2021, 18:12:47 »
Tak też podejrzewalem :)

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Listopada 2022, 16:36:41 »
Rozwiązano problem w serwisie. Była założona blokada na port obd.

Będąc na przeglądzie w ASO spytałem czy port OBD nie jest czasem zablokowany ale "doradca" mówi że nie.
Za to odradza wtykanie interfejsu do gniazda w hybrydzie bo "wyczyści wszystkie ustawienia".
Wobez tego pytanie - czy masz (macie) takie doświadczenia z samoistnym wyczyszczeniem ustawień w hybrydzie wykonanym samoistnie przez interfejs OBD?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Listopada 2022, 18:54:16 »
Może zamiast doradcy powinien być tylko recepcjonistą, kolejna fama z aso
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Listopada 2022, 22:32:55 »
Może to rozsiewanie strachów żeby klient za dużo nie wiedział co tam ma w środku (można kontrolować co robił serwis?).
Ale co gdyby zresetowało ustawienia wtrysku itp?
Albo te od bezpieczeństwa i samochód zaczął by np. sam ostro hamować przy 140 km/h?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Listopada 2022, 23:19:47 »
Nowe homologowane wozy Toyoty (większość) po 2016 roku mają, prócz czarnej skrzynki Data Recorder od Airbagów dodatkowo wbudowaną drugą "czarną skrzynkę" zachowania pojazdu, i zapisują zdarzenia, godzinę , datę ,ilość nietypowych zachowań i parametry przy nich oraz chwilę przed nietypowym zdarzeniem np. Wciśnięciem gazu zaraz po hamowaniu, gwałtownym przyspieszaniu na zimnym,aktywacji ESP, opuszczeniem auta z kluczem Smart w środku, zmianą biegu w ruchu etc

Przez obd można wiele zrobić i wszystko jest możliwe ale to o czym Ci wspomniał ma niewielkie prawdopodobienstwo.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Listopada 2022, 12:27:15 »
Nigdy nie widziałem żeby jakikolwiek komputerowy program diagnostyczny sam z siebie resetował ustawienia systemu (np. Windows).
Ale niewykluczone, że facet miał na myśli reakcję systemu Toyoty na pojawienie się czegoś tam w złączu OBD.
Niestety im więcej pytałem, tym stawał się mniej rozmowny.
Mówiąc szczerze trochę żenujące są te wypytywania tych "doradców" bo lubią polewać wodę a ja tego nie lubię. Wolę gdy udowudnią moją niewiedzę niż samemu wykryć niewiedzę u kogoś, kto powinien ją posiadać a tylko udaje. Bywało, że nie wiedząc w temacie o który pytałem przełączali do kierownika odp. działu i tamten odpowiadał - takich wolę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl