Autor Wątek: czujnik deszczu  (Przeczytany 1893 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafał 82

• Toyot Leżący
  • *
czujnik deszczu
« dnia: 18 Marca 2021, 21:26:47 »
Cześć, jak u Was działa czujnik deszczu? Pytam, ponieważ u mnie jego czułość jest słaba. Nawet jak szyba jest całkowicie zalana, potrafi nie przechodzić w szybszy tryb. Zauważyłem, że na początku po włączeniu z chwilą jak nasila się deszcze wycieraczki przechodzą w szybszy tryb pracy, ale później jak zwolnią, bo deszcz chwilowo słabnie to już przy jego nasileniu nic się nie zmienia.

Da się to jakoś regulować? Zgłaszałem to nawet w ASO na pierwszym serwisie, sprawdzili i niby jest wszystko ok.

Generalnie sprowadza się to do tego, że sam muszę przełączać wycieraczki, bo zupełnie tracę widoczność.

Ktoś, coś podpowie?

KubaCamry

• Gość
Odp: czujnik deszczu
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Marca 2021, 21:31:36 »
Tam masz takie pokrętło regulujące czułość. Mi działa bez zarzutu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Marca 2021, 21:32:05 »
A pierścień regulacji intensywności pracy masz na max? U mnie w rav 4 czujnik działa super, i wystarczy 3 pozycja regulacji.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rafał 82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Marca 2021, 21:40:53 »
Pokrętło/pierścień regulacji używam oczywiście. Ale jak ustawię np. na 3 lub 4 bieg to wycieraczki nie zwalniają do pierwszego biegu, tylko chodzą szybko nawet przy minimalnie prószącym deszczu. No więc, żeby tak szybko na próżno nie chodziły muszę sam przełączyć znów na pierwszy lub drugi bieg. Tym samym sprowadza się to do manualnej obsługi.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maja 2021, 01:13:47 »
A szyba nad czujnikiem jest czysta i niezatłuszczona?

Offline MateuszWwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Maja 2021, 10:48:23 »
Moj tez nie działa. Raptem 2 razy sie włączył sam przy faktycznie początkach deszczu i to w nocy. Zgłoszę to przy okazji wymiany oleju.  Próbuję w roznych ustawieniach pokrętła czułości i nic to nie daje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl