Autor Wątek: Uszczelki do E12 Japan  (Przeczytany 1468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
Uszczelki do E12 Japan
« dnia: 31 Marca 2021, 10:39:06 »
Witam,
pytanie, czy uszczelka klapy bagażnika HB jest taka sama dla produkowanych w EU i Japonii? Mam E12 Japan i muszę wymienić tę uszczelkę, za dużo ma już dziur i pęknięć, ale z doświadczeń moich z częściami jak do tej pory wiem, że często nie pasują mi te z używek wyprodukowanych w Europie. Ma ktoś wiedzę na temat uszczelek? Na necie są dostępne, ceny ok, niby całe, ale nikt nie wie z jakich to produkcji, czemu nie dziwię się, bo to w końcu tylko uszczelka. Ale wolę nie kupować w ciemno jak ma się potem okazać, że jakiś inny profil albo za krótka będzie :)
Jeszcze jedno, wersja 3D i 5D mają takie same uszczelki?
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2021, 10:50:36 wysłana przez eref »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Odp: Uszczelki do E12 Japan
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marca 2021, 16:17:05 »
Witam,
pytanie, czy uszczelka klapy bagażnika HB jest taka sama dla produkowanych w EU i Japonii? Mam E12 Japan i muszę wymienić tę uszczelkę, za dużo ma już dziur i pęknięć, ale z doświadczeń moich z częściami jak do tej pory wiem, że często nie pasują mi te z używek wyprodukowanych w Europie. Ma ktoś wiedzę na temat uszczelek? Na necie są dostępne, ceny ok, niby całe, ale nikt nie wie z jakich to produkcji, czemu nie dziwię się, bo to w końcu tylko uszczelka. Ale wolę nie kupować w ciemno jak ma się potem okazać, że jakiś inny profil albo za krótka będzie :)
Jeszcze jedno, wersja 3D i 5D mają takie same uszczelki?

Otwór na klapę jest ten sam więc będą pasować. W samej klapie różni się kilka rzeczy - osprzętu np> silniczek wycieraczki, lampki oswietlenia tablicy, listwa , okucie słupków etc...
Z takich ciekawostek >> Uszczelki od wersji japońskich vin od J w Hatchbacku..szczególnie te po lifcie są z dużo lepszego EPD-mu jak te z wersji z vin od S. Ja mam wsadzone wszystkie 4 uszczelki od wnęki drzwi od wersji japońskiej do swojej SB1 5D. Są niezniszczalne, poza tym robiłem nawet test i wagowo ważą więcej niż te europejskie. Pasują idealnie, więc z klapą podobnie nie powinno być problemu.
pozdrawiam

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Kwietnia 2021, 16:31:27 »
Gdzie dostałeś uszczelki drzwi od wersji japońskiej? Przyjrzałem się swoim i przy tylnych drzwiach mam popękane u dołu, zapewne robota psa. Na jakie koszta trzeba liczyć za używkę w dobrym stanie?

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Kwietnia 2021, 18:10:20 »
Gdzie dostałeś uszczelki drzwi od wersji japońskiej? Przyjrzałem się swoim i przy tylnych drzwiach mam popękane u dołu, zapewne robota psa. Na jakie koszta trzeba liczyć za używkę w dobrym stanie?

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Trzeba wypatrzeć jakiegoś japońca na części i brać jak są zdrowe:) Ceny są różne, Najdroższa zawsze jest lewa - od strony kierowcy.
Jak coś mam na tył od japończyka w dobry stanie  lewą i prawą.
Ta guma zupełnie inaczej się układa, nie jest taka podatna na zagniecienia i jest inny bardziej trwały szew czołowy właśnie po nim można poznać uszczelkę japońską jak ktoś się zupełnie nie zna. W tylnej uszczelce lewych czy prawych drzwi szew wypada w inny miejscu >jest przesuniety o około 10 cm w stosunku do wersji z vin od S < mowa o Hatchbacku>
Jak coś pisz na p.w.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2021, 18:11:51 wysłana przez smokofilidanek »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl