Autor Wątek: Żółta Lampka kontrolna niskiej temperatury chłodzenia silnika  (Przeczytany 1425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline OlgaOlga

• Prawie Toyot
Witam serdecznie,
Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Po włączeniu auta zapala mi się lampka niskiej temperatury chłodzenia silnika, ale świeci się nie na niebiesko, tylko na żółto, po przejechanych kilku kilometrach znika, a poziom płynu chłodniczego jest odpowiedni (maksymalny). Opis tej lampki kontrolnej w instrukcji mówi o tym że, jeżeli powinna już się świecić - to na niebiesko ...

Offline seler25

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Żółta Lampka kontrolna niskiej temperatury chłodzenia silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwietnia 2021, 21:07:20 »
Może ktoś tam grzebał i wymieniał żaróweczkę i nie założył niebieskiego kapturka?  Dla pewności podłącz pod komputer i sprawdź temperaturę płynu , otwarcie termostatu - do tego kompa nie trzeba. Według mnie wszystko oki. Nie pamiętam tych kontrolek , yariskę miałem kilka lat temu.
Yaris '01 1.0

Offline Marioosz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Żółta Lampka kontrolna niskiej temperatury chłodzenia silnika
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwietnia 2021, 10:51:45 »
U mnie też na niebiesko się świeci po odpaleniu jak silnik zimny. Po przejechaniu pewnego odcinka drogi, jak się silnik zagrzeje, to gaśnie, zimą później, latem wcześniej. Tak jak kolega seler25 wyżej napisał, pewnie coś było grzebane przy żarówce.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl