Autor Wątek: Nowy silnik Diesela 2.8 - awaryjność? spalanie - szybkie pytanie  (Przeczytany 8727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eskulap

• Prawie Toyot
Witam, Mam pytanie do posiadaczy nowego Land Cruisera bądź osób które posiadają realne informacje dotyczące silnika 2.8 l Mianowice chodzi mi o to czy silnik ten to konstrukcja Toyoty czy zapożyczony od innej firmy silnik? Oraz czy posiada typowe dla diesela bolączki jak dwumasa i inne które będą skutkowały kosztownymi awariami czy innymi kłopotami w wieloletniej eksploatacji pojazdu? Interesuje mnie także realne spalanie LC 2.8 w cyklu miejskim, mieszanym i przy prędkości ok 140 km ?

Offline kierowcaTaj

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Nowy silnik Diesela 2.8 - awaryjność? spalanie - szybkie pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwca 2025, 11:04:11 »
Silnik 2.8 w nowym Land Cruiserze to konstrukcja Toyoty, choć rozwijana z pomocą partnerów, więc nie jest typowym „gotowcem” z innej marki. Dwumasy co prawda nie ma, ale jak w każdym dieslu, warto dbać o regularną wymianę oleju i filtrów, żeby uniknąć kosztownych awarii – ogólnie jest dość trwały. Spalanie w mieście to około 10-12 litrów, mieszany cykl około 8-9, a przy 140 km/h raczej koło 9-10, choć oczywiście zależy od stylu jazdy i warunków.
http://cennik-przeprowadzek.pl/poznan/miasta/wielkopolskie/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl