Autor Wątek: Problem z alarmem Vodafone Cobra  (Przeczytany 24549 razy)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: Problem z alarmem Vodafone Cobra
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Marca 2023, 16:00:55 »
Wygrzebałem kiedyś - tutaj ktoś wrzucił instr. serwisową jak to ustawiać. Wychodzi na to, że da się to zrobić z zewnątrz bez rozbierania auta. ASO jak mi zmieniali grupę mówili, że trzeba wyjąć sterownik cobry by ją zmienić. Kto mówi prawdę, nie wiem. Zaraz będzie po gwarancji i takie zablokowanie alarmu ASO chętnie skasuje :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Marca 2023, 18:20:45 »
pisał o tym @Colin.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Marca 2023, 20:39:21 »
No i stało się dokładnie tak samo jak poprzednio - czyli samo przeszło.
Nie wiem co konkretnie skłoniło do powrotu do automatycznego uzbrajania. Czyżby wymiana baterii w karcie proxy na nową? Dziś w pracy wymieniłem ją, choć nie była wg mnie jeszcze jakaś zajechana. Tak jak napisałem pracowała 5 miesięcy, napięcie bez obciążenia 3.0V (teoretycznie nominalne), po naciśnięciu przycisku spadało do 2,9V . Po założeniu nowej (3,2V) pierwsze zamknięcie auta pod sklepem - nadal nie uzbraja się. Drugie zamknięcie pod paczkomatem - nie działa. Trzecie zamknięcie pod domem - działa. Kolejne próby - działa. Taaadaaam! :)
Zaczynam się zastanawiać, czy aby celowo nie jest w sterowniku zaimplementowany algorytm zapobiegający sytuacji braku możliwości rozbrojenia przy wyeksploatowanej baterii. Może system reaguje alergicznie i już po pewnym czasie (może odmierza czas od wymiany baterii i wspomaga się pomiarem napięcia), po cichu przestaje automatycznie uzbrajać, by w ten sposób zapobiec nawałnicy wkurzonych użytkowników, którzy walczą z wyjącym alarmem bo akurat stali zbyt daleko(np. przy bagażniku ) i rozbrojenie na takiej na pół sprawnej baterii nie zadziałało. To takie trochę unikanie problemu. Lepiej żeby się nieświadomemu klientowi system w ogóle nie aktywował niż żeby się aktywował ale potem dzwonił z awanturą, że nie może uruchomić auta / wyłączyć alarmu. 
Gdybam. Tak jakoś interpretuję całą tą sytuacje, która się drugi raz identycznie powtórzyła. No chyba, że faktycznie sytuacja z klapą trafia w bug oprogramowania i powoduje taki efekt. Musiałbym spróbować jeszcze raz sytuację wywołać, ale nie wiem czy mi się chce.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Marca 2023, 22:48:45 »
Nie, u mnie bez wymiany baterii po ok. 10 nieaktywnych, zawsze wracało do aktywnych uzbrojeń samo. To bug oprogramowania  "klamka z klapą". Wywołasz i na nowej baterii.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2023, 22:51:16 wysłana przez Krisman »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Marca 2023, 07:23:34 »
Grupa:
Zdjąc z centrali zasilanie (np. odpiąć klemę,)
Zapiąć klemę
Przycisnąć i trzymać przycisk guzika gdy LED pulsuje do momentu gdy zgaśnie
Led zacznie mrugać - ilość mrugnięć leda to platforma, wciśnięcie przycisku to obecny poziom + 1,
żeby wyjść z konfig wystarczy odczekać

RAVa od 2019 powinna mieć gr 5, choć wcześniej ustawiano 6

I dorzucę ciekawostkę
W zależności od wersji auta i centrali cobry -  może ona wykryć niedomknięte szyby po cani-e automatycznie odłączając czujniki ultradźwiękowe
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2023, 07:35:50 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Marca 2023, 07:41:30 »
Dzięki za info. Czy omawiany wyżej problem może mieć związek z nieprawidłowym ustawieniem platformy na 6 zamiast 5? Czy to jednak niezależny bug oprogramowania i tylko aktualizacja softu centrali naprawi sytuację?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Marca 2023, 07:44:29 »
Wrzuć sobie grupę 5 i najprościej będzie to sprawdzić organoleptycznie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Marca 2023, 08:18:57 »
U mnie sami przyznali, że ustawiona była inna grupa, zmienili na 5 i od tamtego czasu było super. Dzięki Colin za przypominajkę. Fajnie byłoby mieć dział na forum, bez możliwości spamowania/pisania, gdzie tylko jest Q&A moderowane przez kogoś. Taka baza wiedzy, bo posty to śmietnik...

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Marca 2023, 13:44:07 »
No i stało się dokładnie tak samo jak poprzednio - czyli samo przeszło.
Nie wiem co konkretnie skłoniło do powrotu do automatycznego uzbrajania. Czyżby wymiana baterii w karcie proxy na nową? Dziś w pracy wymieniłem ją, choć nie była wg mnie jeszcze jakaś zajechana. Tak jak napisałem pracowała 5 miesięcy, napięcie bez obciążenia 3.0V (teoretycznie nominalne), po naciśnięciu przycisku spadało do 2,9V . Po założeniu nowej (3,2V) pierwsze zamknięcie auta pod sklepem - nadal nie uzbraja się. Drugie zamknięcie pod paczkomatem - nie działa. Trzecie zamknięcie pod domem - działa. Kolejne próby - działa. Taaadaaam! :)
Zaczynam się zastanawiać, czy aby celowo nie jest w sterowniku zaimplementowany algorytm zapobiegający sytuacji braku możliwości rozbrojenia przy wyeksploatowanej baterii. Może system reaguje alergicznie i już po pewnym czasie (może odmierza czas od wymiany baterii i wspomaga się pomiarem napięcia), po cichu przestaje automatycznie uzbrajać, by w ten sposób zapobiec nawałnicy wkurzonych użytkowników, którzy walczą z wyjącym alarmem bo akurat stali zbyt daleko(np. przy bagażniku ) i rozbrojenie na takiej na pół sprawnej baterii nie zadziałało. To takie trochę unikanie problemu. Lepiej żeby się nieświadomemu klientowi system w ogóle nie aktywował niż żeby się aktywował ale potem dzwonił z awanturą, że nie może uruchomić auta / wyłączyć alarmu. 
Gdybam. Tak jakoś interpretuję całą tą sytuacje, która się drugi raz identycznie powtórzyła. No chyba, że faktycznie sytuacja z klapą trafia w bug oprogramowania i powoduje taki efekt. Musiałbym spróbować jeszcze raz sytuację wywołać, ale nie wiem czy mi się chce.

jak bateria jest słaba w karcie proxy, to cobra przy zamykaniu wydaje 5 (jeśli dobrze pamiętam) długich sygnałów dźwiękowych, więc nie widzę potrzeby nieuzbrajania alarmu, żeby nie wkurzyć ludzi
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2023, 13:46:52 wysłana przez anyone »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Marca 2023, 14:30:08 »
No nie było 5 dźwięków. To sobie wygdybałem taka pseudoteorię, do której nie należy się  przyzwyczajać.  ;)
Cobra czasami przy zamykaniu wydaje pojedynczy dźwięk ale nie wiem o co jej chodzi, co to niby ma sygnalizować.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Marca 2023, 19:34:27 »
niby gdzieś przeczytałem (nie wykluczone, że tutaj), że pojedyncze piknięcie jest wynikiem jakiegoś buga w sofcie powodującego stock overflow i nie ma to wpływu na działanie alarmu...

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Marca 2023, 21:27:50 »
Dobrze przeczytałeś. Rozwiązywali to wymianą centralki

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Marca 2023, 21:28:55 »
Ja to piknięcie bez problemu wywołuję przez gwałtowne oddalenie się od auta zaraz po dotknięciu klamki by je zamknąć. 9/10 razy pika jak to zrobię szybko.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Marca 2023, 21:32:48 »

...
Przycisnąć i trzymać przycisk guzika gdy LED pulsuje do momentu gdy zgaśnie
Led zacznie mrugać - ilość mrugnięć leda to platforma, wciśnięcie przycisku to obecny poziom + 1,
...
Chodzi o przycisk w aucie, nie na karcie proxy? Zgadza się?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Marca 2023, 21:34:45 »
Tak

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl