Autor Wątek: Gorąca prośba o opinię na temat baterii (wykresy z obd.)  (Przeczytany 3570 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kurt_hectic

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Gorąca prośba o opinię na temat baterii (wykresy z obd.)
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Maja 2021, 18:52:16 »
Kompresorem upchasz jednymi kurz głębiej, albo odkurzaczem, v albo wcale. Ludzie zc serwisu baterii odpowiadali mi o upalonych bateriach, bo właśnie były traktowane kompresorem.

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Lipca 2022, 07:28:33 »
Dzień dobry. Troszkę odkopuję ale temat aktualny jak dla mnie. Za parę dni mam przegląd ASO. Uznałem że dobrze samemu zrobić test baterii i skonfrontować wyniki z ASO. Troszkę się zaniepokoiłem dlatego pytam o zdanie szanowanych kolegów. Zrobiłem jeden test wyszło że 2gie ogniwo ma problem. Dla weryfikacji Zrobiłem drugi test parę dni później i wyszło że 9te ogniwo ma dziwne wyniki. Testuje Aurisa HSD 2014 nowo kupionym OBD Vgate PRO BT 4.0 . Co sądzicie o wynikach? Jakiś sensowny komentarz? Obydwa testy trwały około 7min.
https://imgur.com/a/riL66Ex
Toyota Avensis (2006) kombi 2.2 177KM na Toyota Auris (2014)TS HSD na Toyota Corolla 2024 (1.8 Hybrid Sedan).

Offline kurt_hectic

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Lipca 2022, 08:54:53 »
Dobrze jest też pojechać w trasę z obd i potem zobaczyć raport z duższej jazdy. Są tam wykresy dla wszystkich ogniw, można zobaczyć czy któraś odstaje. Itp. Generalnie ten jeden parametr: "różnice napięć" powie chyba wszystko. Blisko 0- dobra bateria. 0.3-0.5 ok,  można jeździć, powiedzmy bateria ma 70%, 50% ?sprawności. Ile dokładnie to już trzeba jakiś wzór ułożyć ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2022, 08:56:51 wysłana przez kurt_hectic »

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lipca 2022, 09:38:08 »
Koledze AgaDanTos chodziło chyba raczej o zgłoszenie do ASO (gwarancja?).
A oni chyba takich testów nie uznają - mają swój test który zapewne wypadnie pozytywnie.
Po drugie, nie wiem, czy przyznawałbym się do podłączania czegokolwiek do OBD....
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lipca 2022, 16:03:24 »
Mam trasę 10km do pracy może wystarczy danych, sadziłem że najbardziej wiarygodnym testem będzie powolne rozładowywanie bez ładowania. Dziekuje za opinię @kurt_hectic. Jutro wypada mi przegląd coroczny(jeszcze nie mam 100kkm). Oczywiście chodzi mi o to że jeszcze mam gwarancję na ogniwa więc jeśli powiedzą mi jutro że cud miód mlina z baterią poproszę o jakieś szczegółowe dane bo mam podejrzenia że nie są OK. Zagram asertywnego idiote :D. Aczkolwiek jeśli jedno ogniwo nie jest dobre to pewnie ogólnie bateria jest sprawna więc nie będą nic wymieniać na gwarancji...
Toyota Avensis (2006) kombi 2.2 177KM na Toyota Auris (2014)TS HSD na Toyota Corolla 2024 (1.8 Hybrid Sedan).

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lipca 2022, 17:10:39 »
Obstawiam, że żadnych szczegółowych danych nie otrzymasz a jedynie "Test baterii: OK" :)

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Lipca 2022, 17:32:32 »
Też tak myślę ale duszę te myśli i nie pozwalam im wyjść na światło dzienne. Zobaczę co da się zrobić. Może sądem postraszę czy coś :D

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Lipca 2022, 18:33:37 »
Ale co Ty chcesz od tej baterii? Jest w świetnym stanie. Moja bateria ma przebieg 330 tys.km i nadal działa. W okolicach 120 tys.km pojawił się problem z baterią polegający na tym, że ogniwa w środkowych blokach osłabły szybciej niż ogniwa w blokach zewnętrznych co skutkowało błędem P0A80 (wymień baterię HV). Po niedługim czasie zewnętrzne ogniwa również osłabły i błąd przestał się pojawiać. Różnica napięć między najlepszym a najsłabszym blokiem przekraczała 1.5V. U Ciebie to są setne części wolta.

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Lipca 2022, 20:08:24 »
Ok kumam. Nie do końca rozumiem pewne współczynniki i tak naprawdę to wróżę z fusów. Dostrzegłem pewne znaczące zeminne i teorie spiskowe szyję:D mimo to dzięki takim osobom jak Ty uspokajam się i zostawiamy to dla następnych niedowiarków niezawodności HSD. Albo oczekiwałem poprostu takiej opini jak Twoją :P

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Lipca 2022, 20:36:21 »
Na żółto zaznaczane są po prostu skrajne wartości. Nie jest to ostrzeżenie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl