Autor Wątek: Koniec 1,2 Turbo  (Przeczytany 11542 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline poldek

• Toyot Leżący
  • *
Koniec 1,2 Turbo
« dnia: 10 Kwietnia 2021, 13:12:54 »
Toyota C-HR jest aktualnie oferowana wyłącznie z napędem hybrydowym. Czyżby silnik benzynowy 1,2 Turbo się nie sprawdził? Na forum dużo jest informacji o problemach z nagarem. Ciekawe czy to było przyczyną rezygnacji z tego napędu, czy po prostu taka jest polityka firmy Toyota (stopniowa rezygnacja najpierw z diesli, potem z benzyny na rzecz hybryd i elektryków) ?

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Koniec 1,2 Turbo
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwietnia 2021, 13:26:25 »
Bardzo dobrze od razu cena używanych poszła do góry,powtórzę jeszcze raz ten silnik nie debiutował w chr tylko jest na rynku już kilka dobrych lat,mój znajomy właśnie zrobił 145tys bezawaryjnie!,jest kilka przypadków z nagarem ale to pewnie zamulacze miastowi jak ją więc i ja jestem świadom że może mnie trafić,dlatego latam dynamicznie póki co mam 26tysi,planuje kupić następna generację za dwa lata bo Tucson mnie rozczarował po całości,tak brzydkiego auta się nie spodziewałem na żywo,a i chyba Volvo ogłosiło że za kilka lat tylko elektryki

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwietnia 2021, 13:39:54 »
Mój sposób na nagar to dwa razy w tygodniu lecę powdychac jodu nad morze,odemnie z garażu na plażę jest koło 21km(5miasto)kręcę na sporcie i włączonym IMT na 4biegu 3,500kola obrotu i wierz mi że są takie temperatury w komorach spalania że żaden nagar nie powinien się uchowac no i patrzę spalanie,ta trasą w zimie na 18kach,zimowe gumy 21km komp pokazuje 6,5-7 ale dzisiaj plus dziewięć i już pokazał 6,a jak będzie plus 20 i zmienię laczki na lato pokazuje tą trasę 5-6,jak.zacznie pokazywać 10znaczy w silniku się nabroiło...następna sprawa to w mieście nie zmieniaj biegów wg podpowiedzi komputera Bo on jest wyzylowany na jazdę eko,kij w to że siada skrzynia i dwumas,jak chcesz długo jeździć zmieniaj przy 2,500-3000,odczujesz przyjemniejsza jazdę i zero mikroszarpniec a nawet lepsze spalanie,zmiana biegów wg komputera to zarzynanie auta

Offline poldek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwietnia 2021, 14:53:02 »
Niby masz rację, ale co to za samochód, co wymaga takiego traktowania. U mnie z auta korzysta żona codziennie do miasta do pracy (10 km) i z powrotem. Miasto bez korków więc hybryda nie bardzo miała sens. Mieliśmy nadzieję na długie, bezproblemowe użytkowanie, bo rzadko zmieniamy samochody. Póki co 25 tys. na liczniku i żadnych problemów, ale żona ma "lekką" nogę i nie bardzo jest gdzie się rozpędzać, więc się trochę obawiam co dalej. Wyjeżdżać raz na tydzień bez potrzeby na dwupasmówkę, żeby wypalić nagar... Trochę bez sensu.   

Offline zgryzolec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 1.8 TS
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2021, 15:23:18 »
1,2 turbo debiutował zdaje się w Aurisie, potem CH-R, teraz Corolla.

W lutym miałem pogawędkę w salonie i z tego co usłyszałem, to:
1) CH-R będzie wygaszany w ogóle - zamiast niego będzie Yaris Cross:
https://www.toyota.pl/world-of-toyota/b-suv
2) Wolnossący 1,6 na pośrednim wtrysku z corolli sedan ma być zastąpiony 1,5 na bezpośrednim wtrysku z ... Yarisa. Prawdopodobnie 1,2T też wyleci, bo handlowiec mocno ubolewał że to nie on trafi do sedana.

Jeszcze raz, to są wolne pogaduchy, a nie żadne oficjalne info z TMP czy innego oficjalnego źródła.

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwietnia 2021, 19:28:37 »
Poldek nie jeżdżę nad morze wypalać nagar tylko pooddychać świeżym morskim powietrzem  :grin: ,od 30lat raz,dwa razy w tygodniu bo kocham ten klimat a różnica w użytkowaniu jest taka że nie jade jak dziadek wpatrzony w licznik spalania tylko jadę dynamicznie czyli jak lubie :song:

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Kwietnia 2021, 09:40:29 »
1,2 turbo debiutował zdaje się w Aurisie, potem CH-R, teraz Corolla.

W lutym miałem pogawędkę w salonie i z tego co usłyszałem, to:
1) CH-R będzie wygaszany w ogóle - zamiast niego będzie Yaris Cross:
https://www.toyota.pl/world-of-toyota/b-suv
2) Wolnossący 1,6 na pośrednim wtrysku z corolli sedan ma być zastąpiony 1,5 na bezpośrednim wtrysku z ... Yarisa. Prawdopodobnie 1,2T też wyleci, bo handlowiec mocno ubolewał że to nie on trafi do sedana.

Jeszcze raz, to są wolne pogaduchy, a nie żadne oficjalne info z TMP czy innego oficjalnego źródła.

Skoro to są wolne pogaduchy więc wtrącę swoje trzy grosze. Pogawędki w salonie - powiedzą wszystko aby zainteresować klienta jakimś modelem np. Yaris Cross. Wygaszenie C-HR - to tak jakby uciąć łeb kurze znoszącej złote jaja. Tak więc nie ma co siać paniki nawet w tych wolnych pogaduchach.   :grin:

Offline poldek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Kwietnia 2021, 10:42:01 »
Dokładnie, zgadzam się z Tobą Marek08. C-Hr jest piątym najchętniej kupowanym modelem samochodu w Polsce (dane za styczeń-luty 2021), oraz ma najmniejszą utratę wartości (pierwsze miejsce w rankingu "Auto-Świat") w ciągu pierwszych trzech lat od zakupu <taniec> Kto przy zdrowych zmysłach podjąłby decyzję o zaprzestaniu produkcji tego auta? To byłby dla Toyoty strzał w kolano <zalamka>

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Kwietnia 2021, 13:00:56 »
Oczywiście że Chr doczeka się drugiej generacji,już trwają mocne prace ale to wiedza tylko dla pracowników i to tych wyższego szczebla,narazie mocno będzie promowany yarek cross,potem Aygo X i to myślę rozwali rynek bo auto dla nowoczesnej kobietki i wszędzie tym maluchem sobie zaparkujesz no i ładne to to,a gdy rynek się nasyci tymi dwoma Toyota zaprezentuje 2generwcje Chr tylko boję się że tylko hybryda albo elektryk,ale to też tylko luźne gadki....

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Kwietnia 2021, 13:05:12 »
Marek08 ale jakby wygasili ten model to ceny pójdą w górę bo nie ukrywajmy ta bryła dalej powoduje ból D***y u innych i używke można sprzedać w 20minut,szkoda mi trochę tych ludzi co biorą auta10-15tysi niżej niż inne a potem się okazuje że to ulep z usa ale cena robi swoje

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
Koniec 1,2 Turbo
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Kwietnia 2021, 15:02:39 »
Coraz bardziej rygorystyczne normy Euro wymuszają na producentach przejście na napędy hybrydowe oraz inne mniej lub bardziej elektryczne. VW już ogłosił zaprzestanie rozwijania swoich silników benzynowych instawia na elektryfikację. Volvo podobnie, choć to mało istotny producent na rynku (w prównaniu do największych).

Ubijanie CH-R wydaje się plotką pozbawioną racjonalnych podstaw, sprzedaje sie jak dzika, bo paniom się podoba. Ale z producentami nigdy nic nie wiadomo, mają swoje powody do pozornie nieracjonalnych z naszego punktu widzenia zachowań.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Kwietnia 2021, 10:23:40 »
Hej,

Również słyszałem, że nie będzie drugiej generacji C-hr, zamiast tego - Corolla Cross.
Moj sposób na nagar jest taki sam, przez pandemię w zasadzie pracuję tylko zdalnie, a więc nie jeżdzę po mieście. Zamiast tego - 1, 2 razy w miesiącu wycieczka nad morze 350 km, bądź 130 km trasa A2.

Daję wtedy jej pożyć na trasie - 150-170km/h na odcinku około 80 km i silnik chodzi jak ta lala. Dodam jeszcze, że tankuję tylko 98'

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Kwietnia 2021, 10:40:21 »
Może "nie będzie" należy rozumieć "nie będzie w Polsce", bo przecież modelu nie porzucą calkowicie, i to już jest bardziej prawdopodobne. Yaris Cross + Corolla Cross, 2 suvy zamiast jednego, czysty zysk i pełna gama suvów w ofercie
I to juz mniej mnie dziwi, bo sam zniechęcałem żonę do zakupu CH-R z uwagi na zbyt małe dla nas rozmiary tego auta i brak czegoś pomiędzy CH-R a RAV4 skłonił nas do szukania auta innej marki.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2021, 10:44:48 wysłana przez Piotr Jacek »

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Kwietnia 2021, 10:41:38 »
.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Kwietnia 2021, 11:33:24 »
Z drugiej strony - mając w swojej puli modeli yaris cross, corolle cross oraz C-hr - w zasadzie jaki jest sens mieć 3 modele, które udają suvy?

Oczywiście rozumiem, że yaris cross to zupełnie inna platforma ( podobnie jak Corolla ), ale dla laika nie zawsze jest to oczywiste.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl