Autor Wątek: Dźwięk napędu elektrycznego 2.0 vs. 1.8  (Przeczytany 8775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cav

• Gość
Odp: Dźwięk napędu elektrycznego 2.0 vs. 1.8
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Kwietnia 2021, 10:04:51 »
łatwym do zagazowania i nie musiał być fabrycznie nowy.

1.8 tak, 2.0 już nie do końca... co do dodatkowych warunków, nie doprecyzowałeś ich na początku,

W stopce masz jakim autem jeżdżę o i o nim piszę.

Cav

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Kwietnia 2021, 10:07:08 »
Ja do tej pory zawsze jeździłem dieslem z turbo (zresztą teraz też jeżdżę Focusem 2.0 150 KM diesel) i dla mnie C-HR z benzyną 2.0 w wersji hybrydowej daje sporo przyjemności z jazdy. Nawet czasami chyba większą niż prowadzenie klasycznego spalinowca.
No ale już wyrosłem z wyścigów spod świateł, bo i tak na kolejnych muszę się zatrzymać.

Ja też nie ścigam się spod świateł, ale po drodze do pracy mam remont, gdzie 4 pasy schodzą się w dwa, 200 metrów za światłami.
I ma znaczenie czy zdążysz na te dwa wjechać, czy ktoś Ci taką możliwość zablokuje.

Poza tym lubię czuć wciskanie w fotel, a cvt to odbiera, bo odczucia z jazdy są gorsze niż faktyczne wyniki na stoperze.
Już chyba wolałbym odwrotnie.

No i kluczowa różnica - ja się przesiadałem z mocniejszych lub dużo dynamiczniejszych aut - stąd trochę niedosytu.
Na szczęście wszystko łagodzą koszty jeżdżenia, a jak na ekspresówce wrzucisz 120 na tempomat, to jakiekolwiek różnice przestają istnieć, tylko pozostaje połowa ceny spalanej...
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2021, 10:08:56 wysłana przez Cav »

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Kwietnia 2021, 15:07:11 »
Cav nie ogarniam twojej wypowiedzi. Hybrydę kupuje się w 90% do poruszania po mieście bo tylko w mieście jest sens posiadania hybrydy a pozostałe 10% to trasa bo tak zwykły Kowalski się porusza. Jak ci mało mocy to nie trafiłeś z zakupem. Polecam BMW lub 4 kółka na masce a będziesz zadowolony i trafisz do zacnego grona mistrzów kierownicy.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
Dźwięk napędu elektrycznego 2.0 vs. 1.8
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Kwietnia 2021, 17:23:30 »
Hybrydę kupuje się w 90% do poruszania po mieście bo tylko w mieście jest sens posiadania hybrydy a pozostałe 10% to trasa bo...

Był tu chyba na forum użytkownik, który woził Priusem w Wielkiej Brytanii ludzi z południa Anglii do Londynu do lekarzy czy coś w tym stylu. Spędzał w tym Priusie po 10+ godzin dziennie w trasie, zresztą nie tylko on, inni kierowcy wykonujący tę samą prace podobnie. Robili (i pewnie robią) tymi Priusami kosmiczne przebiegi, po 700 tys. km o ile dobrze pamiętam, w dość krótkim czasie, w trasie właśnie.
Więc jednak nie tylko do miasta...

Cav

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Kwietnia 2021, 18:25:39 »
Cav nie ogarniam twojej wypowiedzi. Hybrydę kupuje się w 90% do poruszania po mieście

Żeby Ci pomóc w ogarnięciu to powtórzę - zmieniłem elektryka, który faktycznie nadawał się głównie do poruszania się po mieście, na coś, co RÓWNIEŻ da radę jeździć dalej i robi to dość bezproblemowo (z punktu widzenia właściciela elektryka, którego na trasie pędzić więcej niż 100 km strach, bo zużycie prądu dramatycznie rośnie, a z nim konieczność przyspieszonego postoju przy ładowarce).

Priorytet był taki, żeby koszty jeżdżenia specjalnie nie wzrosły, a auto było fajne, wygodne i nieźle wyposażone - i to się udało.
Cel został osiągnięty.

A że auto nie jest idealne i oprócz niewątpliwych zalet, ma też swoje wady, to chyba mogę o tym napisać, czy jest jakiś zakaz?
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2021, 18:28:38 wysłana przez Cav »

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Kwietnia 2021, 18:55:26 »
żadne auto nie jest idealne bo każdemu czegoś brakuje. Skoro lubisz wciskanie w fotel to to auto nie jest dla ciebie. Nie miałeś jazdy testowej przy zakupie.? kupowałeś kota w worku.?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Kwietnia 2021, 19:21:39 »
Zapominasz, że oprócz pragnień jest jeszcze rozum.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Kwietnia 2021, 19:26:51 »
Krisman piękne stwierdzenie

Cav

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Kwietnia 2021, 09:54:36 »
żadne auto nie jest idealne bo każdemu czegoś brakuje.

Zgadza się.
Kupiłem wiedząc o wadach.
Wybór hybrydowych kompaktowych crossoverów jest bardzo mały, a jeśli chodzi o silniki z pośrednim wtryskiem, do tego produkowane od kilku lat, to chyba w ogóle nie istnieje.
Ważne że plusy przewyższają minusy, to właśnie ta decyzja rozumem, o której pisał Krisman.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2021, 09:58:08 wysłana przez Cav »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl