Autor Wątek: Dźwięk napędu elektrycznego 2.0 vs. 1.8  (Przeczytany 8776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline D@niel

• Toyot Leżący
  • *
Dźwięk napędu elektrycznego 2.0 vs. 1.8
« dnia: 12 Kwietnia 2021, 23:04:08 »
Dzień dobry.
Zauważyłem, że dźwięk napędu elektrycznego mojego CHR 2.0, np. podjeżdżającego pod dom, jest zupełnie inny (i sporo głośniejszy) od CHR 1.8 moich przyjaciół, oraz Corolli 1.8, którą również się poruszam. Czy ktoś z Was również ma podobne spostrzeżenia?
Nie wiem, czy to powód do wizyty w ASO, czy normalna sprawa, związana z innym silnikiem.
Pozdrawiam :)   

Offline robo32

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR GR SPORT
Odp: Dźwięk napędu elektrycznego 2.0 vs. 1.8
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2021, 07:00:48 »
Witam.
Poprzednoi miałem 1,8 w Hybrydzie i rodzinka stwierdziła że podczas wjazdu do garażu dźwięk przypomina tramwaj, po zamianie na 2,0 też w Hybrydzie stwierdzili że to dźwięk łazika marsjańskiego  <taniec> Na pewno nie jest to powód wizyty w ASO, na osiedlu mamy jeszcze jedną 2,0 i odgłosy mamy identyczne, zmienił się silnik na mocniejszy więc i pewno sterowanie też. Widzę sporą różnicę w jeździe na elektryku oczywiście na plus.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2021, 07:06:35 wysłana przez robo32 »

Offline Tonnerre

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwietnia 2021, 08:40:41 »
A czy głośniejszy dźwięk to nie wynika z wdrożenia systemu AVAS - ostrzegania pieszych przed poruszającym się cicho pojazdem korzystającym z napędu elektrycznego?
Dokładnie nie wiem czy w toyotach CHR przed liftingiem dodatkowy "buczek" był montowany, ale z tego co kojarzę to w wersjach po liftingu (a takim na pewno jest wersja z silnikiem 2.0) został wprowadzony obowiązek instalowania systemu dźwiękowego informującego pieszych o tym że gdzieś obok porusza się auto elektryczne. Była też określona w przepisach minimalna głośność takiego "buczka" - ma mieć on głośność od 57 do 65 dB mierzonych w odległości 2 metrów od auta.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2021, 08:52:22 wysłana przez Tonnerre »

Cav

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwietnia 2021, 12:35:23 »
Widzę sporą różnicę w jeździe na elektryku oczywiście na plus.

Możesz rozwinąć temat?

Offline Tonnerre

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia 2021, 13:41:59 »
Cytat: robo32 w Dzisiaj o 07:00:48
Widzę sporą różnicę w jeździe na elektryku oczywiście na plus.

Możesz rozwinąć temat?

A co tu rozwiać. W wersji 1.8 silnik elektryczny ma moc 82 KM a w 2.0 moc wzrosła do 102 KM. Zatem jazda w trybie EV na pewno daje lepsze wrażenia w 2.0 niż w 1.8.

Cav

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwietnia 2021, 13:47:09 »
Chodziło mi o konkrety, np. to że może dłużej/szybciej na tym prądzie jechać itd

Bo po przesiadce z elektryka, to mam wrażenie że to nie silnik wprowadza ograniczenia, ale pojemność/wydajność baterii.
Bo każde ciut mocniejsze depnięcie odłącza napęd ev, mimo że chciałoby się jechać choć kilkadziesiąt metrów ze skrzyżowania - i to nie moc silnika na to nie pozwala.
Zwłaszcza że jeździłem elektrykiem o podobnej mocy i asfalt zwijał w takiej sytuacji do tego stopnia, że wyprzedzenie na starcie wszystkich spaliniaków o kilka długości nie stanowiło żadnego problemu.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2021, 13:48:59 wysłana przez Cav »

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia 2021, 14:04:26 »
Witam.
Poprzednoi miałem 1,8 w Hybrydzie i rodzinka stwierdziła że podczas wjazdu do garażu dźwięk przypomina tramwaj, po zamianie na 2,0 też w Hybrydzie stwierdzili że to dźwięk łazika marsjańskiego  <taniec> Na pewno nie jest to powód wizyty w ASO, na osiedlu mamy jeszcze jedną 2,0 i odgłosy mamy identyczne, zmienił się silnik na mocniejszy więc i pewno sterowanie też. Widzę sporą różnicę w jeździe na elektryku oczywiście na plus.
Ale ten dźwięktrybu EV nie ma nic wspólnego z mocą silnika elektrycznego. On jest emitowany przez głośniczek zainstalowany za grillem koło klaksonu.

Offline Tonnerre

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2021, 14:21:22 »
Chodziło mi o konkrety, np. to że może dłużej/szybciej na tym prądzie jechać itd
Cav konkretów Ci nie podam, bo wersją 1.8 jeździłem tylko na jazdach testowych. Z tych jazd trudno jest wyciągnąć wiarygodne wnioski. Natomiast jeżdżąc zakupioną 2.0 na elektrycznym silniku przy umiejętnym operowaniu gazem nawet powyżej 60 km/h da radę jechać. Przed uzyskaniem 70km/h zawsze załącza mi się spalinowy - może jeszcze nie mam wprawy. Przy mocnym dociśnięciu gazu to spalinowy załączy się nawet przy 20 km/h. Taka to filozofia tego napędu.

Ale ten dźwięktrybu EV nie ma nic wspólnego z mocą silnika elektrycznego. On jest emitowany przez głośniczek zainstalowany za grillem koło klaksonu.
jinn mnie chodziło tylko o to że w autach z homologacją przed 1 lipca 2019 nie trzeba było instalować systemu AVAS, natomiast dla samochodów z homologacją po 1 lipca 2019 AVAS był konieczny. Akurat tak się złożyło że wersja 2.0 na nasz rynek weszła po 1 lipca 2019 i pewnie dlatego mamy wrażenie głośniejszej jazdy w trybie EV w tych wersjach, bo albo Toyota zaczęła montować głośniki, albo dała inne, mocniejsze

Cav

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwietnia 2021, 16:28:40 »
Cav konkretów Ci nie podam, bo wersją 1.8 jeździłem tylko na jazdach testowych. Z tych jazd trudno jest wyciągnąć wiarygodne wnioski. Natomiast jeżdżąc zakupioną 2.0 na elektrycznym silniku przy umiejętnym operowaniu gazem nawet powyżej 60 km/h da radę jechać. Przed uzyskaniem 70km/h zawsze załącza mi się spalinowy - może jeszcze nie mam wprawy. Przy mocnym dociśnięciu gazu to spalinowy załączy się nawet przy 20 km/h. Taka to filozofia tego napędu.

Mi się już zdarzyło nawet 100 km/h jechać na prądzie, gdy nacisk na pedał był odpowiednio mały.
Dlatego byłem ciekaw co jest lepszego w 2.0 - zwłaszcza czy da się dynamicznie ruszyć, niechby i do tych 60 km/h, byle z pełną mocą silnika elektrycznego, tylko w trybie ev.
Jak dla mnie brak tej możliwości to spory minus, drugi to oczywiście badziewna skrzynia cvt.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Kwietnia 2021, 16:32:32 »
Jak dla mnie brak tej możliwości to spory minus, drugi to oczywiście badziewna skrzynia cvt.

To jest hybryda, a nie elektryk i pełną moc masz dopiero w korelacji z silnikiem spalinowym. E-CVT w tym samochodzie jest fantastyczna (przesiadłem się z Tiptronica 6 biegowego w Audi). Szczególnie mowa o 2.0.
SAP ABAP Certified Developer

Cav

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwietnia 2021, 18:03:40 »

To jest hybryda, a nie elektryk i pełną moc masz dopiero w korelacji z silnikiem spalinowym.

Ale ja mówiłem o pełnej mocy silnika elektrycznego.
Czyli o korzystaniu z tych 80 KM.
Na oko przy ruszaniu potrafi skorzystać może z 20, względnie za szybko jest wyłączany przez sterowanie.

E-CVT w tym samochodzie jest fantastyczna (przesiadłem się z Tiptronica 6 biegowego w Audi). Szczególnie mowa o 2.0.

Mam na ten temat dokładnie odwrotne zdanie - ideał to mocne turbo i automat z biegami, plus hybryda.
Coś jak w Skodzie RS iV.

Offline Tonnerre

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Kwietnia 2021, 08:42:08 »
Coż, jedni wolą brunetki drudzy blondynki a jeszcze inni siwe. Właśnie dlatego rynek samochodów jest tak zróżnicowany żeby każdy mógł znaleźć swoją wymarzoną konfigurację napędu.

Ja do tej pory zawsze jeździłem dieslem z turbo (zresztą teraz też jeżdżę Focusem 2.0 150 KM diesel) i dla mnie C-HR z benzyną 2.0 w wersji hybrydowej daje sporo przyjemności z jazdy. Nawet czasami chyba większą niż prowadzenie klasycznego spalinowca.
No ale już wyrosłem z wyścigów spod świateł, bo i tak na kolejnych muszę się zatrzymać.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwietnia 2021, 08:43:53 »
ideał to mocne turbo i automat z biegami, plus hybryda.
Coś jak w Skodzie RS iV.

To po co kupować samochód, który nie jest idealnym wyborem? Przecież wspomniana Skoda, nie jest na kartki. Idziesz i kupujesz to, co dla Ciebie najlepsze szczególnie, że poruszamy się po +/- podobnym pułapie cenowym (+/- 50k PLN).

Cav

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Kwietnia 2021, 09:52:03 »
C-HR ma swoje DUŻE plusy, jest crossoverem, bardzo ładnym, łatwym do zagazowania i nie musiał być fabrycznie nowy.
A to już nieco zmienia segment cenowy.
No i NIE JEST Skodą - toto podałem tylko za przykład, bo aż tak dużo hybryd z turbo nie ma, żeby nie powiedzieć że nie znam innej w tym segmencie.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2021, 10:03:53 wysłana przez Cav »

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Kwietnia 2021, 09:57:45 »
łatwym do zagazowania i nie musiał być fabrycznie nowy.

1.8 tak, 2.0 już nie do końca... co do dodatkowych warunków, nie doprecyzowałeś ich na początku, stąd moje porady. Jeśli mówimy o +/-80k PLN w porównaniu z 200k PLN, to relacja się rozjeżdża, ale np. w moim przypadku, ponad 140k PLN, to już inaczej wygląda.

Odchodzimy od tematu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl