Autor Wątek: podwyższone zużycie silnika na gazie  (Przeczytany 1265 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline _Marek_

• Toyot Leżący
  • *
podwyższone zużycie silnika na gazie
« dnia: 13 Kwietnia 2021, 23:07:33 »
Cześć

Przymierzam się do RAV4 III gen. po lifcie, czyli 2.0 valvematic. Myślę o gazie. Założę, albo kupię zagazowaną. W przypadku zagazowanej zadaję sobie takie pytanie:
Wiemy, że silnik dobrze znosi gaz. Niemniej gaz coś tam dokłada do zużycia. Gdyby tak dało się ocenić, czy np. auto z przebiegiem 250.000 można uznać za zużyte na tyle (silnik), że nie warto sobie głowy zawracać?

Albo inny przypadek: przebieg 100.000 z czego 70.000 na gazie. Czy to jest już widoczne w tym silniku, albo czy można się spodziewać, że X kilometów będzie?

Czy są jakieś ogólne oceny typu: ten silnik "nie zauważa gazu" i zużycie jest takie samo, jak na benzynie? Albo odwrotnie: ten silnik po 300.000 będzie do remontu/wymiany?

Zakładam 'normalne użytkowanie', nie przez leśniczego ;)

Pozdro, Marek

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: podwyższone zużycie silnika na gazie
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwietnia 2021, 08:13:46 »
Jak chcesz mieć auto koniecznie na gazie to po prostu skoncentruj się na zakupie dobrego egzemplarza najlepiej z wiarygodnym niskim przebiegiem i to bez instalacji gazowej. Przy kupnie auta zwróć uwagę na treść umowy czy nie jest wyłączona rękojmia - jak wyłączona to  czerwona lampka.

Dopiero później daj auto do zagazowania konkretnemu gazownikowi na dobrych częściach (to nie znaczy po taniości).

W ten sposób będziesz przynajmniej wiedział, że instalacja jest ok. :)  i że silnik za miesiąc nie wyzionie ducha (jakbyś miał pecha).

Poczytaj sobie na forum https://lpg-forum.pl/ wątki o zagazowanych RAV4 to coś więcej będziesz wiedział. 

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwietnia 2021, 19:34:31 »
OFF TOP

Przy kupnie auta zwróć uwagę na treść umowy czy nie jest wyłączona rękojmia - jak wyłączona to  czerwona lampka.

Ja zawsze wyłączam rękojmię. Sprzedaję prywatne auto, nie mam zamiaru brać na siebie odpowiedzialności, że coś się schrzani po kwartale używania w nie wiem jaki sposób. Jako pierwszy właściciel mam gwarancję, ale za nią słono płacę.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Kwietnia 2021, 20:03:07 »
Nie tak prosto wyłączyć "rękojmię" gdy kupuje osoba prywatna, szczególnie od firmy

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Kwietnia 2021, 20:38:58 »
Faktycznie firma nie może wyłączyć rękojmi,  a takie wyłączenie byłoby bezskuteczne. Osoba prywatna może wyłączyć rękojmię, z tym, że jeżeli ma wiedzę o wadzie ukrytej w pojeździe, a nie powie o tym kupującemu, to kupujący pomimo wyłączenia i tak może dochodzić swoich praw.

Wychodzi na to, że najlepiej kupić nowe auto z gwarancją ale i tu  z realizacją gwarancji  bywa różnie w zależności od marki i różnych innych okoliczności :) - czyli doza szczęścia też nam się przyda :)

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Kwietnia 2021, 21:08:30 »
Jak klient chce w umowie rękojmię to cena rośnie  i na ogół klient w umowie rezygnuje z prawa do rękojmi "dobrowolnie" albo wypad

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwietnia 2021, 22:08:39 »
Nie rozumiemy się, nawet dobrowolna rezygnacja w pewnych warunkach jest bezskuteczna
Ale sprzedający - osoba prywatna, nawet średnio kumata, nie ma czego się obawiać. Firma zaś już tak.

« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2021, 22:10:41 wysłana przez Krisman »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Kwietnia 2021, 08:35:54 »
sprzedający
Sprzedający, czy kupujący ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Kwietnia 2021, 09:06:05 »
"Ani obiektywnie drobne wady, ani te, o których kupujący wiedział przed zawarciem transakcji, nie mogą być powodem do zgłaszania roszczeń z tytułu rękojmi"
Osoba prywatna może wyłączyć odpowiedzialność w umowie bo z zasady nie jest "fachowcem" i nie musi się znać. Ważne co napisaliśmy w ogłoszeniu.
Tu całkiem dobrze napisany artykuł  na temat:

https://www.auto-swiat.pl/porady/kupno-i-sprzedaz/sprzedajesz-samochod-odpowiadasz/7yqkmw7

"
Wybrane zasady rękojmi

Dla prywatnego sprzedawcy ważne jest, żeby już na etapie podpisywania umowy ustalić zakres ewentualnej odpowiedzialności za wady auta. Nawet po wyłączeniu rękojmi kupujący nie jest całkiem pozbawiony praw  jeśli okaże się, że sprzedawca oszukał go z premedytacją, i tak ponosi za to odpowiedzialność.

1. Domyślnie rękojmia za wady towaru trwa 2 lata. W transakcji zawartej pomiędzy osobami fizycznymi termin ten można dowolnie skrócić.

2. Na zgłoszenie wady kupujący ma rok od zauważenia jej ? teoretycznie sprzedawca może spodziewać się roszczenia do końca trzeciego roku od daty zawarcia transakcji.

3. Kupujący może żądać obniżenia ceny, usunięcia wady, odstąpienia od umowy.

4. Komis (handlarz) nie może wyłączyć rękojmi na używane auto. Może ją (za zgodą kupującego) skrócić do roku.

5. Rękojmia nie dotyczy wad, o których kupujący wiedział w chwili zawarcia umowy.

6. Jeżeli konsument zażądał odstąpienia od umowy, usunięcia wady albo obniżenia ceny o konkretną kwotę, a sprzedający nie ustosunkował się do żądania w ciągu 14 dni, to uważa się, że żądanie zostało uznane za zasadne"

« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2021, 09:21:53 wysłana przez Krisman »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Kwietnia 2021, 09:43:08 »
No to teraz 3 lata życia w niepewności - niedawno sprzedałem Mondka 8 latka ;)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Kwietnia 2021, 10:48:40 »
Ciekawe jak Toyota rozegra  roszczenia z tytułu rękojmi za produkcję oleju - pewnie pomimo wspaniałych przepisów pokrzywdzony będzie i tak bez szans :(

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Kwietnia 2021, 14:13:15 »
Musiałoby to powodować poważną  usterkę, a słyszałeś jak dotąd o takowej?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl