Autor Wątek: Szarpnięcia przy puszczaniu sprzęgła - brak płynnego ruszania.  (Przeczytany 6762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michał2008

• Toyot Leżący
  • *
Cześć!

Pacjent: Auris I 1.6 132KM Valvematic 2009r.

Mam problem (a może tak ma być) z pracą sprzęgła. Przy ruszaniu w końcowej fazie puszczania sprzęgła i dodawaniu gazu pojawiają się szarpnięcia typowy kangurek, jak się bardziej przyłożę odczucie jest mniejsze lub czasami uda się, że nie występują, ale zazwyczaj są. Problem jest ten od momentu zakupu auta czyli już prawie 2 lata nie jest ani lepiej ani gorzej. Na samym początku była tragedia jakbym nie umiał jeździć, ale po miesiącu idzie się przyzwyczaić.

Motyw ten występuje też przy zmianie biegu na wyższy czyli np. z 1 na 2 itd. występuje to też np. jak jadę na 2 przede mną ktoś skręca jadę bez gazu np. obroty 1400 i ponownie dodaje gazu czuć takie dwa kangurki (brak płynności ponownego przyspieszania).

Zauważyłem też luz na pedale sprzęgła (filmik), ale wydaje mi się że tak ma być... W instrukcji producent podaje luz jałowy 5-15 mm. Czyli wnioskuje, że to ten luz na sworzniu?

https://youtu.be/9CD1nOYDJsc
Auris I 1.6 132KM 1ZR-FAE 2009r.

Offline YamamMotor

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szarpnięcia przy puszczaniu sprzęgła - brak płynnego ruszania.
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2021, 21:50:11 »
Po zakupie mojego auriska też to zauważyłem-czyli takie skoki i powiedziano mi w aso że wszystko ok ze sprzęgłem . Kierownik aso zrobił rundkę i podobno nie odczuł żadnych nierówności w zmianie biegów i ruszaniu.
Dziwne bo nadal sprzęgło mi bierze na górnym skoku pedału i nadal mam szarpania :o
Były: Honda Jazz 1.3/2003r. , Mazda 3/2010r.

Offline Michał2008

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2021, 22:17:22 »
dodatkowo dodam, że na biegu jałowym falują mi obroty i czasami silnik wpada w chwilowe drgania. Objaw ten głównie występuje na włączonej klimatyzacji. Możliwe, że kupię na podmiankę przepływomierz.

Offline Perun81

• Początkujący
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2021, 13:56:35 »
I coś już wiesz co było przyczyną, ja mam auris 2018 1.33vvti i po rozgrzaniu silnika są drgania silnika ale po zapaleniu świateł podnoszą się lekko obroty i drgania się niwelują, też muszę się do serwisu umówić że sprzęgłem też tak mam

Offline zgbietko

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris II 2013
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2021, 22:58:10 »
Po zakupie używanego Aurisa 1.33 2013 również miałem problemy z płynnym ruszaniem i szarpnięciem po tym jak sprzęgło zaczynało już łapać. Czyszczenie przepustnicy przyniosło efekt - teraz rusza bez najmniejszego szarpnięcia.

Offline quadrifoglio990

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Maja 2021, 21:37:05 »
Po zakupie używanego Aurisa 1.33 2013 również miałem problemy z płynnym ruszaniem i szarpnięciem po tym jak sprzęgło zaczynało już łapać. Czyszczenie przepustnicy przyniosło efekt - teraz rusza bez najmniejszego szarpnięcia.

Demontowałeś przepustnice do czyszczenia? Czy na aucie to robiłeś?

Offline zgbietko

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris II 2013
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Maja 2021, 23:42:54 »

Demontowałeś przepustnice do czyszczenia? Czy na aucie to robiłeś?
Dałem teściowi który jest mechanikiem. Sam tego nie robiłem. Zdjął osłony od filtru i wyczyścił na aucie. Nie było to może najdokładniejsze czyszczenie, ale znacznie pomogło.

Offline Michał2008

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Sierpnia 2021, 08:05:10 »
Czy u was obroty na biegu jałowym są ciągle stałe? czy lekko falują? Czy tak samo macie gdy klimatyzacja jest wyłączona lub włączona?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Sierpnia 2021, 21:33:07 »
Ja niedawno sprzedałem Aurisa 1,6, ale jak go miałem, to obroty zawsze były równe, z tym że przy włączonej klimatyzacji były nieznacznie wyższe, ale żadnego falowania nie było.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Michał2008

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Marca 2022, 18:17:02 »
Czy w aurisie 1.6 132KM z 2009r. czujnik położenie przepustnicy i silniczek krokowy biegu jałowego jest zespolony z przepustnicą?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl