Autor Wątek: stan zbiornika paliwa w wersji 1.2 po zatankowaniu do pełna (a zasieg)  (Przeczytany 5835 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ralf35

• Prawie Toyot
Witam! pytanko do właścicieli wersji z silnikiem 1.2.
Po zatankowaniu zbiornika do pełna komputer pokazuje ok 480 km zasięgu...
A gdy np zasieg wynosi ok 20 km to do zbiornika wchodzi ok 32 litrow paliwa i juz jest full
czy tez tak macie?

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
Odp: stan zbiornika paliwa w wersji 1.2 po zatankowaniu do pełna (a zasieg)
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwietnia 2021, 19:51:33 »
Zasięg pokazuje mniej więcej do rezerwy.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Udil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwietnia 2021, 19:51:49 »
To nie tylko problem 1.2. Wszystkie silniki mają jakąś taka wielka rezerwę... W 1.8 pokazuje zasięg zerowy a w baku ponad 10 litrów (czyli spokojnie ponad 200km po mieście). Ktoś pisał do Toyoty o tym (jest tu gdzieś o tym na forum) i Toyota mówi że to do ochrony układu paliwowego taka wysoka rezerwa jest, żeby nie doprowadzić do zerowego stanu paliwa i nie uszkodzić czegoś etc etc...

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Kwietnia 2021, 20:24:39 »
To nie tylko problem 1.2. Wszystkie silniki mają jakąś taka wielka rezerwę... W 1.8 pokazuje zasięg zerowy a w baku ponad 10 litrów (czyli spokojnie ponad 200km po mieście). Ktoś pisał do Toyoty o tym (jest tu gdzieś o tym na forum) i Toyota mówi że to do ochrony układu paliwowego taka wysoka rezerwa jest, żeby nie doprowadzić do zerowego stanu paliwa i nie uszkodzić czegoś etc etc...
Wg specyfikacji pojemność baku to 43l, najwięcej mi weszło 38l, przy kilku km pokazywanego zasięgu, więc znowu bez przesady z tymi 10l, ale fakt zapas jest i tak spory.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Kwietnia 2021, 20:37:07 »
Wg specyfikacji pojemność baku to 43l, najwięcej mi weszło 38l, przy kilku km pokazywanego zasięgu, więc znowu bez przesady z tymi 10l, ale fakt zapas jest i tak spory.

U mnie rezerwa włączyła się w momencie, gdy zasięg wynosił 60km. Weszło 33 litry, czyli 10 było w baku. Dodam, że to był pierwszy wyjeżdżony zbiornik. Dziwnie to działa.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Kwietnia 2021, 20:52:24 »
U mnie też wychodzi na to, że przy zerowym zasięgu w baku zostaje ok. 10 litrów. Chociaż trzeba by było kiedyś pojeździć do zatrzymania i sprawdzić, ale to ryzykowne i pewnie nikt się nie podejmie. Może jakiś tester youtuber ;)

Z drugiej strony, ostatnio tankowałem na samoobsługowej stacji i opłaciłem za dużo. Pistolet odbił i zostało mi jeszcze sporo budżetu. Pomyślałem, że spróbuję lać do przelania. No i zmieściło się wszystko, jeszcze ponad 3 litry. Wskazówka była po lewej stronie górnej kreski wskaźnika przez pierwsze 100 km. Czyli kto wie, może tam jest tak ustawione, że dużo wcześniej odbija, a tak naprawdę wejdzie więcej. Muszę kiedyś sprawdzić.

(mowa o 1.8 HSD sedan)

Offline oloss

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwietnia 2021, 21:24:49 »
Nie jestem pewien na ile to wiarygodne, ale może lepiej nie lać do oporu

https://youtu.be/jPiiqcDxDxY

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline skubi1988

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwietnia 2021, 22:03:11 »
Zbiornik ma 50l, na komunikacie zatankuj z jazdą do 90km/h można zrobić około 100km, na autostradzie 50-60km. Osobiście przetestowałem, wtedy do odbicia wchodzi 48l pod korek 50l.  U mnie jak zapali się rezerwa, zasięg około 20km to do baku do pierwszego odbicia wchodzi 38l, pod korek 40l. Dla mnie osobiście jest to denerwujące, bo muszę zapamiętać kiedy zapali się komunikat zatankuj, gdyż dziennie robię dużo km i każde dodatkowe tankowanie to utrata cennego czasu.

Offline ziomek201

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Kwietnia 2021, 13:41:13 »
U mnie też wychodzi na to, że przy zerowym zasięgu w baku zostaje ok. 10 litrów. Chociaż trzeba by było kiedyś pojeździć do zatrzymania i sprawdzić, ale to ryzykowne i pewnie nikt się nie podejmie. Może jakiś tester youtuber
Zachar testował rezerwę w hybrydowym aurisie i zrobił od zerowego zasięgu 120km, część jadąc 140km/h bo już mu się nudziło.
https://www.youtube.com/watch?v=LRRBmgpq35E&ab_channel=ZacharOFF
Corolla GR Sport TS 2.0 2023

Offline ralf35

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Kwietnia 2021, 18:55:33 »
dzięki za zainteresowanie tematem:) reasumując: dziwne te obostrzenia paliwowe toyoty:/ pozdro dla wzystkich!!!
(myslalem ze u mnie cos nie tak z autem, ale jak widze jest to ok)

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Kwietnia 2021, 19:45:42 »
Co ciekawe, chwilę po zatankowaniu zasięg był w granicach 1100 km, co jest niemożliwe, bo spalanie po przejechaniu 640 km wyszło mi 5l/100 wg komputera i ok. 5.1 rzeczywiste.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Kwietnia 2021, 19:48:47 »
W moich wszystkich poprzednich Corollach rezerwa wynosiła ok 12 litrów. Tak wiec nie panikuję. Zdarzało mi się jeszcze przejechać nawet ponad 150 km i jeszcze zostało paliw. raz zostało tylko ok 2-3 litrów i zassał coś z zbiornika, bo wskaźnik paliwa źle wskazywał. Na szczęście było to jeszcze na gwarancji.

Dla mnie osobiście jest to denerwujące, bo muszę zapamiętać kiedy zapali się komunikat zatankuj,
Ja radzę sobie w ten sposób, że kasuje wskazanie "B" przejechanych kilometrów i wiem ile jeszcze mogę przejechać.

Co ciekawe, chwilę po zatankowaniu zasięg był w granicach 1100 km, co jest niemożliwe,

Takie wskazanie miałem jak odbierałem samochód. Teraz po zatankowaniu pokazuje ponad 700 km.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Kwietnia 2021, 20:02:50 »
Takie wskazanie miałem jak odbierałem samochód. Teraz po zatankowaniu pokazuje ponad 700 km.

To by się zgadzało. 700 km + jakieś 150km po "wyzerowaniu" zasięgu wg kompa. Wychodzi w granicach 5l/100.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Kwietnia 2021, 20:17:38 »

To by się zgadzało. 700 km + jakieś 150km po "wyzerowaniu" zasięgu wg kompa. Wychodzi w granicach 5l/100.
No ta ja nie tą matematykę kończyłem ;) bo mi przy twoich wyliczeniach i pojemności zbiornika wychodzi 5.88l/100 :) Więc bliżej 6 niż 5 l/100
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl