Autor Wątek: wibracje przy dołączaniu tyłu  (Przeczytany 3518 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline uciu

• Toyot Leżący
  • *
wibracje przy dołączaniu tyłu
« dnia: 17 Kwietnia 2021, 09:48:41 »
Witam

od jakiegoś czasu czułem, że przy gwałtownym przyspieszaniu (ale od 0 lub od toczenia się) koło 3tyś obrotów czuje wibrację - jakbym przejeżdzał przez tarkę na asfalcie. Myślałem ze to CVT - tak mówili mechanicy, ale wczoraj na próbę włączyłem ręcznie 4x4.
Wibracji brak. Kilka prób i przy wyłączonym stałym napędzie 4x4 wibracje jest, jak włączyłem na stałe brak wibracji.
Dziś także przy zablokowanym 4x4 wibracja była od zera, odkąd ruszyłem przez dosłownie 2sek ale była. Czyli ewidentnie wina napędu.
Gdzie szukać przyczyny?
---
pozdrawiam
uciu

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: wibracje przy dołączaniu tyłu
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Kwietnia 2021, 13:31:58 »
Podaje o jakie auto chodzi, bo na razie nie do końca wiadomo.

Offline uciu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Kwietnia 2021, 14:29:50 »
RAV4 III 2010 2,0 CVT
Na jakimś amerykańskim forum pisali by wypiąć wtyczkę że sterownika 4x4. Wypiąłem. Cisza, żadnych wibracji.
Teraz są opcje. Albo padł sterownik - nie ma źle, 40zl na allegro.
Albo coś poważniejszego w napędzie..jakieś sprzęgło?
Krzyżaki raczej nie, inny odgłos bo od 10lat jeżdżę 4x4.
Miał ktoś coś podobnego?
---
pozdrawiam
uciu

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwietnia 2021, 19:38:21 »
Sprawdź gumę na podporze wału (na łożysku).

Offline uciu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwietnia 2021, 20:13:29 »
Sprawdź gumę na podporze wału (na łożysku).

dzieki, jutro zobczę.
Dodam, że nie jest to wibracja ciągła - przy trybie auto (podczas mocniejszego przyspieszania - prawdopodobnie gdy jest dołączany tył) lub przy zabkowanym 4x4 (podczas dodania gazu przy ruszaniu przez kilka sek).

Pozdrawiam
---
pozdrawiam
uciu

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Kwietnia 2021, 06:46:31 »
W Passacie ze stałym 4x4 miałem wibrację tylko przy mocniejszym przyśpieszaniu, winna okazała się podpora wału, guma popękała.

Offline uciu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Maja 2021, 08:25:57 »
Wracamy do tematu...

Podpora wału wymieniona, krzyżaki również i...nic  :wallbash:
1500zł utopione...

Dalej czuć wibracje przy mocniejszym przyspieszaniu.
Mechanik gdybał ze może przegub, może półoś, może coś ze sprzęgłem....

Chyba oleje temat i poczekam aż coś się rozsypie.
---
pozdrawiam
uciu

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Maja 2021, 12:29:57 »
Jesteś pierwszym właścicielem tego auta? Niektóre wały mają wewnątrz rury tłumik (dodatkowa masa), która zmienia częstotliwość rezonansowa wału, może poprzedni właściciel zmieniał wał? Jeżeli wibracja pojawia się tylko przy przyspieszaniu to pochodzi z luzu na wale (przeguby, mocowanie, podpora). Jeżeli wibracja występuje również przy pewnych prędkościach auta np. 60-80km/h (częstotliwość rezonansowa wału) to należy wyważyć wał. Jeżeli napęd 4x4 nie jest stały to możesz mieć problem z określeniem czy winę za wibracje ponosi wyważenie wału. Również firmy wyważające wały nie zawsze są w stanie wykonać ta operacje poprawnie.
Jeżeli lubisz grzebać przy aucie to można ten problem rozwiązać dość tanio lecz potrzebny jest dostęp do kanału. Jeżeli zlecasz robotę mechanikom to będą się na Tobie uczyli i zapłacisz za to sporo kasy.

Offline uciu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Maja 2021, 13:48:19 »
Jestem drugim właścicielem ale auto pochodzi z rodziny i nikt nic nie robil orzy wale. Wibracje sa przy ok 3tys obrotow orzy gwałtownym wcisnieciu gazu. Trwaja ok sekunde , dwie. Mozna je tez wywołać blokujac naped przyciskiem i ruszyc na suchym przy lekko skręconych kolach. Jakis czas temu wymienialem olej w mostach, moze tu tkwi problem, sprzeglo jest w tylnym moscie i moze zly olej wlalem -80w90 motyl?
---
pozdrawiam
uciu

Offline uciu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Maja 2021, 13:49:05 »
Aha kanał mam - moge działać:-)
---
pozdrawiam
uciu

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Maja 2021, 16:47:58 »
No to chęci i kanał wystarcza aby wykonać prawidłowo diagnostykę. W pierwszej kolejności złap wał i spróbuj nim poszarpać prostopadle do jego osi, dobry wał powinien być sztywny, a jedyne ugięcie powinno pochodzić z gumy podpory, następnie zrób to samo z tylnym oraz przednim dyferencjałem i sprawdź czy poduszki nie są zużyte.
Jeżeli wszystko będzie siedziało sztywno to należy sprawdzić czy nie odpadł jakiś odważnik z wału. Wały są wyważanie przed malowaniem i ewentualny brak odważnika powinien być widoczny (rdza w kształcie prostokąta). Masz wał 2 częściowy więc ma on 3 płaszczyzny na których powinny być odważniki, pierwsza na rurze od strony przedniego przegubu, druga na rurze przy podporze i trzecia na rurze obok tylniego przegubu. Czasami zdarza się że któraś z płaszczyzn nie wymaga odważnika wówczas poznasz to po farbie.
Jeżeli te elementy okażą się być dobre to proponował bym podnieść auto na kanale i jedna osoba patrzy na to jak zachowuje się wał z kanału, a druga osoba wykonuje testy w aucie.
Czy wibracje zmieniły się po wymianie podpory i krzyżaków czy są dokładnie takie same? Samo rozebranie wału do wymiany podpory może wymagać wyważenia ale dla wału 2 częściowego można wykonać je na aucie.

Offline uciu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Maja 2021, 17:51:00 »
Dzieki za opis. Dzis sprawdze w kanale. Wal miał wymienione oba krzyżaki oraz byl wyważony. Robił to warsztat ktory waly regeneruje od czasów komuny:-). Ale dzis sprawdze wszystko jak opisywales.
Mechanik zasugerowal ze może do dyfra byl wlany zly olej i sprzęgło nie dziala poprawnie. Dzis kupilem za cale 20zeta olej w  Toyota i go wymienie wieczorem. O dziwo wg vinu dali 85w90 LSD. Zobaczy po wymianie.
---
pozdrawiam
uciu

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Maja 2021, 18:18:40 »
Jeszcze jedna bardzo istotna sprawa, wymiana podpory wymaga rozebrania wału na dwie części i ponownego złożenia. Ważne jest przy tej czynności aby nie przesunąć 2 segmentów wału względem siebie, ponieważ masz 2 przeguby Cardana. Jeżeli przeguby będą przesunięte względem siebie to będą występować wibracje (pokazane na filmie od 2:05  https://www.youtube.com/watch?v=gmV4qwLfOMY&t=7s) .
Wyważanie wału przez firmę komplikuje sprawę ponieważ nie zawsze im to wychodzi, a 2 częściowy wał bardzo łatwo wyważyć na aucie. 

Offline uciu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Maja 2021, 22:47:35 »
Wał ma minimalny luz kręcąc nim, ale doslownie na 1mm. Innych luzów brak. Zostal wypiaskowany i pomalowany. Odważniki są. Półosie również prawie zerowy luz.
Wymieniłem olej.... i jak ręką odjął. Zero wibracji, próbowałem na wszelkie sposoby.
Teraz zalalem oryginałem toyoty 85w90, wcześniej mosty byly zalane Motulem 80w90 przed zimą..
Wystarczylo wymienić olej a ja remont wału zrobilem...
---
pozdrawiam
uciu

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Maja 2021, 08:12:09 »
Sprzeglo w tylnym dyferencjale jest elektromagnetyczne wiec lepkość oleju nie ma na nie wpływu, a olej smaruje tylko otwarty dyferencjal. W USA mieli kłopoty z halasujacym sprzęgłem elektromagnetycznym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl