Autor Wątek: Obroty - technika jazdy  (Przeczytany 9103 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gibek

• Toyot Leżący
  • *
Obroty - technika jazdy
« dnia: 17 Kwietnia 2021, 23:29:03 »
Temat pewnie wałkowany, niemniej jednak nie trafiłem w wyszukiwarce.

Jakie obroty powinnienem utrzymać Toyotą Auris 1.6 132 KM podczas jazdy po drodze ekspresowej? Jak bardzo silnik odczuwa 4k obrotów na 6 biegu? (nie ukrywam że zaczęło mi się to często zdarzać i trochę się boję o przyszłość silnika). Auto jedzie dobrze, jest trochę głośniejsze - wiadomo. Prosze o porady z techniką jazdy. :)
[ Toyota Auris I FL Premium - Hatchback  1,6, 132KM (2011) ]

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Obroty - technika jazdy
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Kwietnia 2021, 09:45:40 »
 Jakie obroty powinnienem utrzymać Toyotą Auris 1.6 132 KM podczas jazdy po drodze ekspresowej?
Z przełożeń wynika że 3000 jeśli chcesz jechać przepisowo.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwietnia 2021, 10:29:03 »
Temat pewnie wałkowany, niemniej jednak nie trafiłem w wyszukiwarce.

Jakie obroty powinnienem utrzymać Toyotą Auris 1.6 132 KM podczas jazdy po drodze ekspresowej? Jak bardzo silnik odczuwa 4k obrotów na 6 biegu? (nie ukrywam że zaczęło mi się to często zdarzać i trochę się boję o przyszłość silnika). Auto jedzie dobrze, jest trochę głośniejsze - wiadomo. Prosze o porady z techniką jazdy. :)

Nie masz się co obawiać 4K i więcej obrotów.
Wystarczy mieć olej prawidłowo dobrany i na czas wymieniany.
Nie ma żadnych dowodów naukowych że silnik jeżdżący często na autostradzie z prędkościami 4K będzie mniej trwały niż jeżdżący z obrotami 3K.
1.6 jest trwały i przy prawidłowym serwisie wytzymuje nie mniej niż 300 tyś km a ponoć i 400-600K pożyje do remontu.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwietnia 2021, 14:04:03 »
Jakie obroty powinnienem utrzymać Toyotą Auris 1.6 132 KM podczas jazdy po drodze ekspresowej? Jak bardzo silnik odczuwa 4k obrotów na 6 biegu?

Trochę dziwne pytanie, jakie obroty. Nie patrz na obroty, tylko na prędkościomierz i jedź sobie, jak chcesz, bylebyś zbytnio nie łamał przepisów. Obroty to sprawa drugorzędna, obrotomierz to tylko dodatek do prędkościomierza.

trochę się boję o przyszłość silnika

To postaw auto w garażu i nie jeździj.

Prosze o porady z techniką jazdy.

Autem jeździ się spontanicznie, każdy ma swój styl. A obroty są po to, żeby z nich korzystać, a nie martwić się o auto. Jeśli chodzi o mnie to z wysokich obrotów, powyżej 4 tys., korzystam krótko np. przy wyprzedzaniu, 2,5 - 3.5 tys. wykorzystuję do jazdy normalnej, a 2 - 3 tys. do jazdy ekonomicznej. Oczywiście nie mam żadnych oporów jadąc autostradą długi czas z obrotami  w granicach 3,5 - 4 tys.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwietnia 2021, 15:06:08 »
Wielokrotnie jeździłem z prędkościami obrotowymi powyżej 4 tys. i więcej. Utrzymując te obroty nawet przez kilka godzin. Nic się nie dzieje. Chciałem zauważyć, że wcześniejsze moje samochody nie miały 6 biegu. Jazda nimi ok. 140 km/h owocowała obrotami powyżej 4 tys. Z żadnym z nich nie miałem nigdy żadnych problemów z tego powodu.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwietnia 2021, 22:13:34 »
4 tys obrotów to nawet nie 2/3 maksymalnej prędkości obrotowej silnika 1.6

W praktyce nie da się tak bez przerwy jechać po autostradzie/ekspresówce bo natężenie ruchu nie pozwala.  Ciężarówki jadą 90-100 km/h a auta osobowe w większości 110-140 km/h.  Jadąc szybciej co chwila trzeba zwalniać czekając aż auta jadące wolniej skończą wyprzedzanie i zjadą na prawy pas.

Offline Izane

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Czerwca 2021, 15:16:49 »
Mam pytanie poniekąd związane z obrotami, ale w połączeniu z funkcją "shift" - nie miałam wcześniej auta z taką podpowiedzią, przesiadałam się z Audi A3 1.6 benzyna i choć miało o 30KM mniej przyśpieszenie było o niebo lepsze i nie było problemu, by kręcić obroty na 3-4tyś, by nie zamulić silnika. Toyota nie daje takich szans, tzn. można osiągać te same obroty, ale ma się to nijak do funkcji "shift", która uparcie "każe" zmieniać bieg na wyższy kiedy auto nie osiąga nawet 2tyś., tyle że wtedy auto zamiast przyspieszać, toczy się niemal w miejscu <zalamka>
Moje pytanie: warto/powinno się sztywno trzymać zaleceń funkcji "shift" czy olać ją i jeździć po swojemu? 
Toyota Auris 2011, 1.6/132, Valvematic + LPG

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Czerwca 2021, 16:20:39 »
Shift jest ustawione wyłącznie na ekonomikę. Chcąc jeździć w miarę rozsądnie nie należy się sugerować podpowiedzią komputera.
Kiedyś jeździłem Golfem z 2,0 dieslem. Tam przy ok. 1500 obr./min. już były podpowiedzi na zmianę biegu. Trzymając się tego, momentami silnik miał nieprzyjemne drgania.

Wysłane z telefonu przy użyciu Tapatalka

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Czerwca 2021, 17:40:17 »
Moje pytanie: warto/powinno się sztywno trzymać zaleceń funkcji "shift" czy olać ją i jeździć po swojemu?

Ja w ogóle na to nie patrzę, jeżdżę zupełnie po swojemu, co oznacza zmianę biegów przy obrotach wyższych lub znacznie wyższych, niż podpowiada funkcja shift.

auto nie osiąga nawet 2tyś., tyle że wtedy auto zamiast przyspieszać, toczy się niemal w miejscu

Bo ta funkcja nie służy do przyspieszania, tylko do ekonomiki, oszczędzania paliwa. Jak chcesz przyspieszać, to kręć silnik znacznie wyżej, nawet powyżej 4 tys. Ale ja takie obroty stosuję tylko do wyjątkowego wyprzedzania, bo tak normalnie to kręcę silnik do ok. 3,5 tys. zmieniając bieg, co zapewnia mi wystarczającą dynamikę i rozsądne zużycie paliwa.

Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Czerwca 2021, 19:34:38 »

Wszystko zależy od indywidualnego stylu jazdy, potrzeby chwili, ukształtowania terenu, obciążenia auta. Generalnie te wskazówki do zmiany biegów zakładają bardzo spokojny - dziadkowy styl jazdy, jazdę z górki, z wiatrem i na pusto - wtedy można się do nich stosować, ale po co? Podstawa to samemu wyczuć auto i jeździć adekwatnie do okoliczności.

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Czerwca 2021, 09:46:47 »
Wszystko zależy od indywidualnego stylu jazdy, potrzeby chwili, ukształtowania terenu, obciążenia auta. Generalnie te wskazówki do zmiany biegów zakładają bardzo spokojny - dziadkowy styl jazdy

Raczej daleko mi do dziadka ale ostatnio zacząłem korzystać z tych podowiedzi i jestem zadowolony - silnik 1.4 D4D. 50km/h na 4 biegu, 1500 obr. Jest cicho, oszczędnie, nie ma niepotrzebnych nerwów i nie stresuję pieszych/rowerzystów w zabudowanym. Dla mnie same korzyści.

Zastanawiam się jak to jest z jazdą pod górkę - spalanie skacze z ~4.5 do 10 ale shift nie rekomenduje redukcji. Silnik sobie radzi, obroty nie spadają.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Czerwca 2021, 11:26:13 »
Zastanawiam się jak to jest z jazdą pod górkę - spalanie skacze z ~4.5 do 10 ale shift nie rekomenduje redukcji. Silnik sobie radzi, obroty nie spadają.

Silnik sobie radzi tylko pracuje na o wiele wyższych obciążeniach.  Rekomendacja redukcji to jest prosty wskaźnik, który uwzględnia zapewne tylko prędkość pojazdu i poziom obrotów, czy jedziesz po płaskim, s góry czy pod górkę pokaże to samo.

A jak zredukujesz z 4 na 3 pod tą samą górke przy tej samej prędkości, to jakie spalanie pokaże?

Ogólna zasada jest taka że nie należy przeciążać silnika, czyli gdy chcesz przyspieszyć lub pokonujesz wzniesienie, należy zredukować aby obroty były w strefie wysokiego momentu.

Jak Ci spala 10 litrów paliwa zamiast 4,5 przy tej samej ilości obrotów to jest to nic innego tylko generator nagaru, który może gromadzić sie w silniku i w turbo.

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Czerwca 2021, 12:02:07 »
Rekomendacja redukcji to jest prosty wskaźnik, który uwzględnia zapewne tylko prędkość pojazdu i poziom obrotów

Wcześniej też tak myślałem ale teraz nie jestem pewien.
Jazda po autostradzie na tempomacie na 5 lub 6 powyżej 2 tys. Kiedy równa droga zamienia się w większą górkę to pojawia się sugestia redukcji - pomimo wyższych obrotów i raczej zachowanej prędkości.

A jak zredukujesz z 4 na 3 pod tą samą górke przy tej samej prędkości, to jakie spalanie pokaże?

Bardzo zbliżone. Dokładnie nie jestem w stanie określić - spalanie chwilowe to pasek zamiast liczby l.

Jak Ci spala 10 litrów paliwa zamiast 4,5 przy tej samej ilości obrotów to jest to nic innego tylko generator nagaru, który może gromadzić sie w silniku i w turbo.

Możliwe, musi spalić więcej paliwa w mniejszej ilości cykli(niższe obroty) więc albo podniesie ciśnienie albo wyprodukuje nagar. Tak sobie to tłumaczę ale ekspertem nie jestem. Póki co podjeżdżałem tak testowo.

Z drugiej strony ufam, że Toyota wie co robi. Dlaczego miałoby im zależeć na zwiększeniu awaryjności silnika? Główny argument marketingowy tej marki to bezawaryjność.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Czerwca 2021, 12:16:44 »
Jazda po autostradzie na tempomacie na 5 lub 6 powyżej 2 tys. Kiedy równa droga zamienia się w większą górkę to pojawia się sugestia redukcji - pomimo wyższych obrotów i raczej zachowanej prędkości.
W aucie z manualną skrzynią na danym biegu obroty są ściśle powiązane z prędkością - no bo jak inaczej?  Jeżeli obroty rosną a prędkość jest stała albo maleje to musiało by się sprzęgło ślizgać.

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Czerwca 2021, 12:27:43 »
Jeżeli obroty rosną a prędkość jest stała albo maleje to musiało by się sprzęgło ślizgać.

Sorry, nieprecyzyjnie napisałem.

Wyższych nie w sensie rosnących ale stałych, nie niskich - czyli powyżej 2000. Rozumiałbym gdyby silnik się dławił przy 1500 o/min na 5 biegu pod górkę - ale przy >2k? Gdzieś musi być czujnik obciążenia

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl