Autor Wątek: Skrzynia automatyczna do RAV4 2.4 III gen, 2006 rok  (Przeczytany 1348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lechoo93

• Toyot Leżący
  • *
Skrzynia automatyczna do RAV4 2.4 III gen, 2006 rok
« dnia: 18 Kwietnia 2021, 17:56:56 »
Witam, mam problem z wpadającym w drgania całym samochodem przy około 70 kmph (w momencie przejscia z 3 na 4 bieg)
Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć na 100% jakiej skrzyni szukać do mojej ravki? VIN JTMBD35V365026381
Z internetu wynikają sprzeczne informacje, czy to jest U241E, czy U140F, nie wiem sam. Nie dopytałem mechanika o dokładny numer, a nie mam możliwości odczytania numerów na ten moment.
Problem spowodowało prawdopodobnie zaniedbanie wymian oleju, samochód ma około 200 tys km przebiegu i w skrzyni była smoła a nie olej :(
model to
RAV4 2.4 III gen, 2006, 4WD

Zastanawiam się czy nie włożyć tam 5 biegowej skrzyni, zawsze to lepiej na trasie

Pozdrawiam

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Skrzynia automatyczna do RAV4 2.4 III gen, 2006 rok
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Kwietnia 2021, 18:26:52 »
Na tabliczce znamionowej pozycja TM to typ skrzyni.

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwietnia 2021, 18:42:00 »
skrzynie z oznaczeniem E mają napęd na jedną oś,
skrzynie z oznaczeniem F mają napęd na dwie osie,
drgania mogą dawać elementy napędu które mają luz więc radził bym sprawdzić je w pierwszej kolejności, później sprawdzić poziom oleju, oczywiście na uruchomionym silniku i najlepiej na rozgrzanej skrzyni,
ale jeśli z oleju była smoła może to świadczyć że ktoś dolał do oleju jakiegoś "motodoktora", takie preparaty zagęszczają olej

Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka

Offline lechoo93

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Kwietnia 2021, 20:03:40 »
Dzięki za info. Tak to właśnie wygląda, bo auto kupione zostało w 2017 roku i jakoś po roku zaczęło drgać przy przełączaniu tego biegu, telepanie obejmuje całe auto i zawsze się to dzieje przy wolnych obrotach 4 biegu (jak się jedzie z prędkością powyżej 100km /h i obroty na 4 biegu są powyżej 2 tys to wszystko jest super. Podwozie diagnozowało już dwóch mechaników i jeden znalazł kilka zniszczonych łożysk, po ich wymianie auto jeździ o niebo lepiej, ale problem dalej występuje. Mój bład że nie zmieniłem oleju w momencie kupna samochodu, tylko uwierzyłem sprzedawcy na słowo, że zmieniał.
Prawdopodobnie jest tak jak mówisz - zalał to jakąś gęstwiną i po roku jazdy wyszło na nowo

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl