Autor Wątek: Toyota auris - doradzenie przed zakupem do 60k  (Przeczytany 14863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Toyota auris - doradzenie przed zakupem do 60k
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Czerwca 2021, 21:17:16 »
Jeździłem e- cvt I efekt identyczny przy gwałtownym przyspieszeniu, nawet gorzej bo nie udaje zmian biegów. Moja  Direct shift ma ich 1 prawdziwy i 9 wirtualnych, więc jak dojdzie na poszczególnym "biegu" do max rpmn,   wrzuca następny obroty spadają  do 4k rpmn i znowu rosną itd x10, jest namiastka prawdziwych zmian.

Wysłane z mojego J23v  przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2021, 21:27:45 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Czerwca 2021, 22:09:29 »
Przecież ecvt wyje na potęgę jakby motor chciał wyjść z ramy. Z kim bym nie jechał przy wyprzedzaniu od razu zwraca na to uwagę że piłuje silnik a auto nie jedzie. Dopiero po zobaczeniu prędkości okazuje się że jednak się odpycha.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Czerwca 2021, 22:12:52 »
Ale wywołałem dyskusje.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Czerwca 2021, 23:19:33 »
Przy e-cvt silnik nie wyje, tylko pracuje na optymalnych obrotach

Wysłane z telefonu przy użyciu Tapatalka

Taaa, szczególnie jak mu wciśniemy gaz do dechy przy wyprzedzaniu  <taniec>
Mam i miałem przyjemność jazdy DCT - Stinger, CVT- rav4 i Hydrauliczną Mazda6 i powiem, że najfajniej dla mnie pracuje DCT, ale do CVT nic nie mam i ją bardzo lubię. Trzeba umiejętnie operować gazem i tyle.

Przecież w wolnossącej benzynie z automatem stopniowanym będzie przy kickdownie redukował i przyspieszał w zakresie od ok. 4500  do 6000-6500 obr/min, więc efekty akustyczne będą posobne jak w CVT / eCVT.

Mnie osobiście to ciągłe "mieszanie" biegami w przypadku DSG irytuje bardziej niż eCVT.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Czerwca 2021, 23:37:11 »
cvt moze bywa irytująca ale jest najbardziej dynamiczna i w 1.6 robi robotę co dopiero w hybrydach.. ja myślę, że CVT idealnie by się nadała do 1.33

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Czerwca 2021, 00:36:22 »
cvt moze bywa irytująca ale jest najbardziej dynamiczna i w 1.6 robi robotę co dopiero w hybrydach.. ja myślę, że CVT idealnie by się nadała do 1.33
Tylko że eCVT dzięki Power Split Device jest w stanie wycisnąć z 99 KM 11 sekund do 100 km/h podczas gdy CVT oznacza około 1 sekundy straty do manuala, więc w 1,33 miał byś z CVT jakieś 14 sekund do 100 km/h

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Czerwca 2021, 12:41:50 »
Musicie zrozumieć, że zmienianie biegów jest wynalazkiem archaicznym i przedpotopowym. Nie ma za czym tęsknić. Tylko uświadamia wady konstrukcyjne silnika spalinowego...

HSD ma fajnego kopa dzięki Power Split Device oraz momentowi z silnika elektrycznego. Nie lubię tej nazwy "e-CVT".

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Czerwca 2021, 13:34:28 »
Witam,

skrzynie bezstopniowe (mam doświadczenie tylko z CVT w Corolli i eCVT w Yarisie) przy mocniejszym przyspieszaniu wyją. Zresztą tak samo jak jak skrzynie manualne przy 6-7k rpm w podobnych autach. Są obroty - wyć musi. Jeśli komuś przeszkadza, to (podobnie jak w manualu) nie używać wysokich obrotów i po temacie.
Ja przed kupnem przejechałem się, przeciągając auto z pedałem w podłodze do osiągnięcia prędkości autostradowej i wiedziałem, że będzie wyło ale nie inaczej niż w poprzednim aucie z manualem gdy zrzucałem z V na II , gdy chciałem szybko przyspieszyć... Natomiast podobają mi się jedwabistość "zmiany" biegów (niedostępna w podobnych autach z innymi skrzyniami) i (oby) niezawodność... I dlatego takie a nie inne auta kupiłem  nie wymyślając, że wyje...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 21 Czerwca 2021, 16:12:51 »
Wspominane wycie to też kwestia wyciszenia auta. Najnowsza RAV-ka brzmi (podobno) całkiem przyzwoicie. No i Lexusy mają te same napędy hybrydowe, a nie są tak wyjące. No i fajne rozwiązanie z niektórych modeli Lexusa - brzmienie silnika z głośników. Powinno być dostępne dla każdego auta z "wyjącym" silnikiem.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 21 Czerwca 2021, 21:54:29 »
W lexusach jak i w nowych napędach są wirtualne biegi. Co do głośników to wolę muzykę aniżeli sztuczne podbijanie silnika

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 21 Czerwca 2021, 21:59:04 »
W Rav 5 gen. nie ma wirtualnych biegów w hybrydzie, są w spalinowym.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Czerwca 2021, 08:05:53 »
A jak zmienisz w ravce  łopatkami to redukuje. Więc można ją zmusić do zmiany

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Lipca 2021, 14:18:37 »
Podepnę się tu - może ktoś będzie miał ochotę napisać czym się różni przedlift od polifta :)
Szukam Priusa, ale widzę że skończy się na Aurisie. Rozważam polifty (2015/16) ale nie wykluczam też rocznika 2014.
Różnice zewnętrzne są oczywiste.
Przede wszystkim chodzi mi o różnice w mechanice, elektronice, wyposażeniu (np. jakość nawigacji/multimediów), jakości wykończenia, zabezpieczenia antykorozyjnego itp.
W "artykułach motoryzacyjnych" można poczytać o lepszym wyciszeniu, niższym zużyciu paliwa, innym bagażniku, lepszych materiałach, ale nie wiem czy to nie są po prostu kopie materiałów prasowych TMP.
Z góry dziękuję :)
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 23 Lipca 2021, 14:27:28 »
Lift to zazwyczaj zmiana lamp i zderzaków oraz czegoś wewnątrz. Chociaż historia motoryzacyjna zna też większe zmiany wchodzące z liftem. Np. przy lifcie Priusa Plusa zmieniono radio na "dwójkę", więc jakiś postęp.
Moim zdaniem wyciszenie, zabezpieczenie antykorozyjne itp. to już zmiany konstrukcyjne, więc nie liczyłbym tutaj na jakieś znaczące zmiany.
Jeżeli nie zmieniono napędu a auto miałoby być lepiej wyciszone to z pewnością nie ma co mówić o mniejszym zużyciu paliwa. Lepsze wyciszenie = większa waga auta.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 23 Lipca 2021, 14:38:58 »
Lift to przede wszystkim poprawki błędów.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl