Autor Wątek: Toyota auris - doradzenie przed zakupem do 60k  (Przeczytany 14856 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Toyota auris - doradzenie przed zakupem do 60k
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Lipca 2021, 15:05:34 »
Jakich błędów? Usunięcie pokręteł i zastąpienie ich przyciskami + -? Wolę pokrętła. Najważniejsza zmiana to pojawienie się świateł mijania LED w polifcie choć czy są lepsze od skrętnych ksenonów ze spryskiwaczami w przedlifcie to już sprawa dyskusyjna.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Lipca 2021, 16:46:43 »
Ja nie napisałem o konkretnym modelu, a o tym, że przy okazji liftu poprawia się to, co wyszło "seryjnie nie tak" w oprogramowaniu, wadliwe części i podzespoły, rózne poprawki stylistyczne i użytkowe itp.
Np. w modelu auta mojej żony przed liftem padły łańcuchy rozrządu i wspomaganie elektryczne, po pierwszym lifcie w 2005 roku całkowicie to wyeliminowano (micraK12) itp.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #62 dnia: 23 Lipca 2021, 18:19:20 »
cvt moze bywa irytująca ale jest najbardziej dynamiczna i w 1.6 robi robotę co dopiero w hybrydach.. ja myślę, że CVT idealnie by się nadała do 1.33
Tylko że eCVT dzięki Power Split Device jest w stanie wycisnąć z 99 KM 11 sekund do 100 km/h podczas gdy CVT oznacza około 1 sekundy straty do manuala, więc w 1,33 miał byś z CVT jakieś 14 sekund do 100 km/h

O jakich 99 KM mowa ?
Hybryda ma łącznie 136 KM mocy systemowej i dla mnie skrzynia eCVT przymula.
Myślę że 1.8 HSD 136 KM z manualem wyciągnął by poniżej 10s do 100 co widać w słabszej wersji 1.6 który ma właśnie z manualem 10 do 100.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Lipca 2021, 20:04:40 »
Jak ktoś szuka Aurisa hybrydy, to jest ładny w Auto Hero. Tylko cena raczej wysoka bo coś ok. 70 tys.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 23 Lipca 2021, 23:27:27 »
Porównanie w Autocentrum podaje niższe spalanie i niższą wagę w polifcie, do tego większy bagażnik. Tyle że czasami mają błędy w bazach, więc interesuje mnie sprawdzona wiedza użytkowników.
Jeśli chodzi o mechanikę, to czy np. przełożę całego MacPhersona z polifta do przedlifta? Albo czy wahacz będzie pasował?
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #65 dnia: 24 Lipca 2021, 00:09:20 »
cvt moze bywa irytująca ale jest najbardziej dynamiczna i w 1.6 robi robotę co dopiero w hybrydach.. ja myślę, że CVT idealnie by się nadała do 1.33
Tylko że eCVT dzięki Power Split Device jest w stanie wycisnąć z 99 KM 11 sekund do 100 km/h podczas gdy CVT oznacza około 1 sekundy straty do manuala, więc w 1,33 miał byś z CVT jakieś 14 sekund do 100 km/h

O jakich 99 KM mowa ?
Myślę że 1.8 HSD 136 KM z manualem wyciągnął by poniżej 10s do 100 co widać w słabszej wersji 1.6 który ma właśnie z manualem 10 do 100.
99 KM silnika spalinowego.  Te 136 KM to jest takie wirtualne, powstałe z jakiegoś wyliczenia ile sprawności zyskuje się braku sprzęgła i skrzyni oraz na tym że silnik spalinowy pracuje cały czas z pełną efektywnością.

Skrzynia eCVT nie przymula bo jej nie ma.  Przełożenie jest stałe, cała nadwyżka obrotów idzie natychmiast na generator, który zasila silnik elektryczny, który zamontowany jest na sztywno do przekładni głównej.  Jakby bateria miała dodawać od siebie dodatkowe 37 KM, to nawet przy pełnym załadowaniu starczyło by jej na ok. 60 sekund.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #66 dnia: 24 Lipca 2021, 08:27:11 »

O jakich 99 KM mowa ?
99 KM silnika spalinowego.  Te 136 KM to jest takie wirtualne, powstałe z jakiegoś wyliczenia ile sprawności zyskuje się braku sprzęgła i skrzyni oraz na tym że silnik spalinowy pracuje cały czas z pełną efektywnością.

Skrzynia eCVT nie przymula bo jej nie ma.  Przełożenie jest stałe, cała nadwyżka obrotów idzie natychmiast na generator, który zasila silnik elektryczny, który zamontowany jest na sztywno do przekładni głównej.  Jakby bateria miała dodawać od siebie dodatkowe 37 KM, to nawet przy pełnym załadowaniu starczyło by jej na ok. 60 sekund.
A to nie jest tak że silnik elektryczny dostaje napięcie nawet przy rozładowanej baterii i daje ciągłą moc te dodatkowe 37 KM ? :o
Naprawdę jak deptam w trasie 160-180/h to jadę tylko na silniku spalinowym bez pomocy elektrycznego ?  :o
No chyba nie.
99KM przy 1350 wagi to 0-100 trwało by z 14s.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 24 Lipca 2021, 08:38:05 »
A to nie jest tak że silnik elektryczny dostaje napięcie nawet przy rozładowanej baterii i daje ciągłą moc te dodatkowe 37 KM ?
A przepraszam, skąd?

Jakby z baterią było rzeczywiście 136 KM to by do setki było jakieś 9,5 sekundy a nie 11.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2021, 08:48:13 wysłana przez Zbig »

Online grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 24 Lipca 2021, 08:39:28 »

Skrzynia eCVT nie przymula

Z tym "przymulaniem" to chyba jest niezrozumienie efektu bezstopniowego przełożenia.
Ludzie nie akceptują sytuacji, że przy przyspieszaniu silnik pracuje ze stała prędkością.
Po samych odgłosach można odnieść wrażenie, że wcale nie przyspiesza.
To takie przyzwyczajenie do klasycznej skrzyni biegów, trzeba się przyzwyczaić do nowego i polubić (albo nie)...

Ja po paru pierwszych jazdach hybrydą bardzo sobie chwalę eCVT.
Jak mam jechać tradycyjnym autem, to jakbym cofał się do średniowiecza. Jakieś sprzęgło trzeba wciskać i wajchować biegami wciąż. Albo redukować bieg jak chcesz przyspieszyć nagle... To zacofane jakieś jest.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2021, 08:42:24 wysłana przez grzeto »
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #69 dnia: 24 Lipca 2021, 16:36:01 »
A to nie jest tak że silnik elektryczny dostaje napięcie nawet przy rozładowanej baterii i daje ciągłą moc te dodatkowe 37 KM ?
A przepraszam, skąd?

Jakby z baterią było rzeczywiście 136 KM to by do setki było jakieś 9,5 sekundy a nie 11.

Jak to skąd ?
Silnik spalinowy dostarcza przecież prąd do ładowania akumulatorów jak i jak sądze do silnika elektrycznego jeśli bateria jest wyładowana a jest zapotrzebowanie na moc silnika elektrycznego ?  :o
No bo gdyby tak nie było to na samym silniku spalinowym była by inna wartość przyspieszenia niż na spalinowym + elektryk.
Czyli producent musiał by podać 2 wartości.
Np. 11s do 100 przy naładowanej baterii i 14s przy rozładowanej. :o
Chyba że się mylę to proszę o oświecenie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #70 dnia: 24 Lipca 2021, 17:38:40 »
No bo gdyby tak nie było to na samym silniku spalinowym była by inna wartość przyspieszenia niż na spalinowym + elektryk.
To auto nie ma możliwości przyspieszania na samym spalinowym bo on nie jest nigdy połączony na sztywno z kołami. Dodanie gazu powoduje że wychodzi swobodnie na obroty a ich nadwyżka wobec aktualnej prędkości napędza generator który zasila silnik elektryczny. Momenty ICE i MG2 sumują się ale cały czas moc bierze się z silnika spalinowego.  Ile dodatkowo MG2 bierze z baterii - nie wiem ale jest to niedużo, może ktoś mający Hybrid Assistanta mógłby to zaobserwować.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Lipca 2021, 17:47:50 »
Np. 11s do 100 przy naładowanej baterii i 14s przy rozładowanej.
14 s było by w aucie ze skrzynią stopniowaną.  Tam większe straty powoduje sama skrzynia plus straty podczas przełożeń i na sprzęgle plus straty na spadku obrotów przy każdej zmianie biegu. W HSD silnik wychodzi w ułamku sekundy na pełną moc i pracuje z nią nieprzerwanie dopóki jest otwarta przepustnica.  Oczywiście też są straty na generatorze i silniku elektrycznym ale znacznie mniejsze niż w układzie w pełni mechanicznym.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #72 dnia: 24 Lipca 2021, 17:49:02 »
To auto nie ma możliwości przyspieszania na samym spalinowym bo on nie jest nigdy połączony na sztywno z kołami. Dodanie gazu powoduje że wychodzi swobodnie na obroty a ich nadwyżka wobec aktualnej prędkości napędza generator który zasila silnik elektryczny. Momenty ICE i MG2 sumują się ale cały czas moc bierze się z silnika spalinowego.  Ile dodatkowo MG2 bierze z baterii - nie wiem ale jest to niedużo, może ktoś mający Hybrid Assistanta mógłby to zaobserwować.

No widzisz.
Pisałeś że "eCVT dzięki Power Split Device jest w stanie wycisnąć z 99 KM 11 sekund do 100 km/h"
Teraz napisałeś że  "nie ma możliwości przyspieszania na samym spalinowym"
Drogą dedukcji to chyba jednak Auris ma więcej niż 99 KM bez których nie było by przyspieszenia w 11 do 100  :o

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #73 dnia: 24 Lipca 2021, 17:52:06 »
Np. 11s do 100 przy naładowanej baterii i 14s przy rozładowanej.
14 s było by w aucie ze skrzynią stopniowaną.  Tam większe straty powoduje sama skrzynia plus straty podczas przełożeń i na sprzęgle plus straty na spadku obrotów przy każdej zmianie biegu. W HSD silnik wychodzi w ułamku sekundy na pełną moc i pracuje z nią nieprzerwanie dopóki jest otwarta przepustnica.  Oczywiście też są straty na generatorze i silniku elektrycznym ale znacznie mniejsze niż w układzie w pełni mechanicznym.

Auris 1.6 z manualem ma 132 KM i przyspiesza w 10s. HSD 136 KM z manualem przyspieszał by w ok. 14 s ?  :o

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 24 Lipca 2021, 18:08:41 »
Szukałem na YT filmów z pomiarów hybrydy na hamowni i nic nie znalazłem. Z tą mocą systemową to jakaś czarna magia. A informacji o "systemowym" momencie obrotowym to już w ogóle Toyota nie podaje. Nie zmienia to oczywiście faktu, że HSD działa super.
Corolla SD 1.8 GR Sport

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl