Autor Wątek: Montaż przetwornicy 12V - 230V - prośba o opinię i pomysły  (Przeczytany 2904 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline coldmanns

• Toyot Leżący
  • *
Witajcie,
wpadłem na pomysł montażu przetwornicy 12-230V w samochodzie.
Wstępnie myślałem aby umieścić ją w bagażniku, w okolicy koła zapasowego, lub w schowku przy bateriach hybrydy.
Kable pociągnąć chciałem pod pokrywą koła zapasowego aż do akumulatora (tutaj plusem jest akumulator w bagażniku).

Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Montaż przetwornicy 12V - 230V - prośba o opinię i pomysły
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Kwietnia 2021, 14:10:03 »
U mnie jeszcze nie ale u wielu kolegów w hybrydzie często padał akumulator 12V, np. przy słuchaniu radia z wyłączonym napędem lub po dłuższym postoju.
Niektórzy nawet kupili starter akumulatora na wszelki wypadek, w tym i ja.
Nie obawiasz się, że narobisz sobie kłopotu przez to usprawnienie ?
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2021, 14:57:35 wysłana przez Markid »

Offline coldmanns

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Kwietnia 2021, 15:03:36 »
Chodzi o przetwornicę włączaną ręcznie tylko w razie potrzeby. Ona nie ma być używana cały czas.
pomysł powstał dlatego, że czasami jak podróżuję kilkanaście godzin, to potrzeba gniazdka 230V jest dość znacząca.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Kwietnia 2021, 15:33:12 »
To przydatna rzecz - czasem coś na 230V trzeba zasilić w "terenie" ale kup sobie od razu jakiś mały jump starter -  jak by akumulator siadł i furka odmówiła posłuszeństwa.
A może w IV gen nie ma tego problemu z siadającym akumulatorem jak w V ?

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Kwietnia 2021, 16:44:10 »
Nie wiem jak w hybrydowej Rav4  ale w Camry akumulator to zwykły kwasiak 55Ah z małym prądem rozruchowym 345A. Zależy ile prądu będziesz pobierał i jak mocną przetwornicę podłączysz. Do ładowania laptopa lub uruchomienia małego odkurzacza ten aku wystarczy.  Jeżeli u Was też są kwasiaki (korki na obudowie i informacja kiedy należy dolać wody) to pamiętajcie że po mocnym rozładowaniu należy je wysycić napięciem 15,5V-16V, hybryda sama tego nie zrobi. Jeżeli tego nie zrobicie to spadnie pojemność akumulatora i szybciej skończy swój żywot. 
Przydałoby się jeszcze dowiedzieć jaką moc ma przetwornica układu hybrydowego aby przypadkiem jej nie spalić gdy podłączycie mocną przetwornicę na włączonym zapłonie.

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Kwietnia 2021, 17:16:34 »
w RAV 4 4 Gen (Hybryda) jest malutki akumulator: Yuasa HJ-S46B24R AGM 12V 45Ah 325A Szybko się rozładowuje jak jest starszy niż 3 lata to 20-25 minut słuchania radia i nie uruchomisz samochodu. Dlatego po 5 minutach samochód sam wyłącza radio.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Maja 2021, 08:00:04 »
Trzeba sprawdzić przekrój kabla biegnącego od falownika układu hybrydowego do aku12V, po przekroju można obliczyć maksymalny prąd podawany do aku, następnie dobrać jakiś współczynnik bezpieczeństwa (np. 1,5) i taka przetwornice można zamontować. Na aku12V powinien być BMS czyli układ liczący przepływający prąd więc wpiąć należy się tak aby przetwornica nie wpływała na jego prace. Myślę że przetwornice 500W można spokojnie zamontować i należy ją używać przy włączonym zapłonie, wówczas będziemy pobierali prąd z baterii trakcyjnej, a ECU będzie monitorował jej stan.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl