Autor Wątek: Prius P3 błąd p261b 5 tyś km po wymianie pompy wody  (Przeczytany 6829 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bulon1

• Toyot Leżący
  • *
Prius P3 błąd p261b 5 tyś km po wymianie pompy wody
« dnia: 03 Maja 2021, 20:54:13 »
Witam szanowne grono. Od kilku miesięcy jestem posiadaczem Priusa p3 z 2010 roku. W dniu dzisiejszym po akcji z doładowaniem akumulatora (w bagażniku), odpaliłem samochód ni przy wyjeździe z garażu zapalił się check engine. Sprawdziłem interfejsem i otrzymałem p261b. Pompa wody była wymieniona przez poprzedniego właściciela jakieś 5 tyś km temu (wygląda na nową - przynajmniej z obudowy). Niestety nie wiem jakiego jest producenta i nie mam rachunku z zakupu. Czy komuś padła pompa po tak krótkim przebiegu? Może jakiś marnej jakości zamiennik... może bezpiecznik lub kostka przy pompie? Muszę dokładnie sprawdzić układ, w ostateczności nowa pompa 900 zł + płyn chłodniczy. Jest jakiś sposób by sprawdzić działanie pompy? Chodzi mi o coś dokładniejszego niż błąd p261b. Czy elm327 można zobaczyć parametry pracy? Z góry wielkie dzięki za ewentualne sugestie. Pozdrawiam

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: Prius P3 błąd p261b 5 tyś km po wymianie pompy wody
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maja 2021, 21:10:27 »
W TechStream możesz sprawdzić działanie pompy wody.

Offline bulon1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca 2021, 16:20:14 »
Po prowizorycznej naprawie - sprawdziłem bezpieczniki, przekaźnik, kostkę pompa zaczęła działać. Do wczoraj było ok. Tym razem czyszczenie nie pomogło. Trochę dziwne bo pompa ori Toyota. Czy ktoś wie jak można sprawdzić czy odpowednie sterowanie/sygnały dochodzą do pompy wody? Napięcie na włączeniu zapłonu na jedynym z pinów jest pow. 12v, więc przekaźnik itp jest ok. Zastanawiam się, przed decyzją o zakupie nowej czy można w jakiś sposób sprawdzić czy pompa jest ok? Czy po wyjęciu można jej podać napięcie 12v i powinna działać?

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lipca 2021, 17:13:52 »
Ktoś kupił pompę za 1k i tak po prostu żadnego rachunku. Śmierdzi na kilometr bajka o królewnie śnieżce. Jak kupował przez internet to wystarczy dowód zakupu na maila lub wyciąg karty. Spróbuj go pomęczyć.

Wyślę Ci pod wieczór serwisowke do p3, może coś znajdziesz ciekawego.z doświadczenia powiem, że w Polsce malo znajdziesz informacji na temat usterek p3, trzeba szukać na priuschat.

Monitoruj przez obd2 temperaturę silnika, żebyś zaraz upg nie była do robienia.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2021, 17:19:35 wysłana przez arthi »

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lipca 2021, 12:02:24 »
Czy ktoś wie jak można sprawdzić czy odpowednie sterowanie/sygnały dochodzą do pompy wody?
Kolega miał kiedyś problem z pompa wody w P3 ,podłączyłem mu techstream i i było widać jakie pompa ma obroty i jakie powinna mieć .Co do napięcia na pompę ,nie pamiętam ale pewnie ten parametr też widać w techstream?
Prius 3 XW30 liftback.

Offline bulon1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipca 2021, 12:09:29 »
Poprzedni właściciel robił to w jakimś serwisie. Dzisiaj wykręciłem pompę w wirnik stał - zablokował się. Niby pompa oryginał ale raczej nie miała 6 miesięcy. Rozebrałem i wszystko w niej jest ok. Złożyłem spowrotem i działa, układ odpowietrzony. Jak zrobi jeszcze raz taki numer to wymiana na nową - można kupić za 925 zł.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lipca 2021, 13:00:39 »
Znaczy że poprzednik zrobił cie w Karola. Nigdy się nie ufa poprzedniemu przynajmniej ja tak mam.

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lipca 2021, 15:10:10 »
Na aliexprss można kupić taniej, podbno temat sprawdzony. Chociaż odkąd juz przy zakupie doliczają VAT to chyba lepiej kupić w PŁ. Swoją drogą niezły druciarz skoro do samochodu za 30k włożył uzywke. Jak chcesz serwisowke to musisz mi podać maila, wysłałem priv.

430,19 zł  27%OFF | Electric Water Pump for Toyota Prius 1.8L 2010-2015 for LEXUS CT200H 161A0-29015
https://a.aliexpress.com/_vX42bP
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2021, 15:14:54 wysłana przez arthi »

Offline bulon1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lipca 2021, 18:46:19 »
Może i racja, ale raczej to poprzedniego właściciela warsztat  naciągnął na wymianie. Tak czy inaczej problem po mojej stronie. Zobaczymy na ile reanimacja pomogła. Jak będzie trzeba to kupię nową ze sprawdzonego źródła - lepiej mieć gwarancję bo troszkę kasy (ponad 900 zł) pompa kosztuje.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lipca 2021, 22:22:31 »
Eee ta z oferty na alli jest OE jeśli zdjęcie jest prawdziwe. Każda nowa cześć jeżeli ma taki slif jak na fotce jest na bank fabryczna.

Offline bulon1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Sierpnia 2021, 11:33:51 »
Niestety wyszło jak zawsze...pompa po prowizorycznej naprawie znów dała o sobie znać. Kupiłem nową aisin za 922 zł (taniej nigdzie nie udało się dostać). Wczoraj wymiana, zobaczymy na ile wystarczy. Plusem wszystkiego jest tylko to, że samemu dość łatwo można to ogarnąć.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Sierpnia 2021, 20:32:26 »
napisz moze gdzie kupiles jesli to sprawdzone zrodlo bo te z alli .....   to raczej lipa tam ceny od 400 - 900 jakies podrobki chinczyka  :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

ps. moze ktos napisac gdzie w techstreamie jest ten test pompy (pokazuje wydajnosc obroty czy tylko  on-off )??

pozdr
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline bulon1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Września 2021, 11:37:22 »
Pompę kupiłem na allegro od sklepu Autos-expert, taniej ori z gwarancją nie umiałem znaleźć. Co do samego defektu to pi około tygodniu problem wrócił. Niestety ale miałem pełno kamienia w układzie - wydaje mi się, że ktoś dolał do koncentratu zwykłej wody i dlatego był problem z pompą. Czyściłem cały układ przez dwa dni preperatami do czyszczenia i wodą zdemineralizowana. Od jakiegoś czasu - około 2000 km jest ok. Jak będzie zobaczymy. Jak coś to czeka mnie wymiana chłodnicy.

Offline bulon1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Września 2021, 08:53:22 »
Niestety problemów z układem chłodzenia ciąg dalszy. Błąd znów się pokazał i jak to zwykle bywa w najmniej oczekiwanym momencie. Kupiłem nową chłodnice bo to chyba z nią jest problem, wyczyściłem znów cały układ i pompę wody. Ogólnie robota na prawie dwa dni (płukanie ukladu najwięcej czasu zajmuje). Na ile pomoże zobaczymy, jeszcze mam podejrzenia co do chlodniczki spalin, że może ona skorodowana jest w środku...

Offline specjalniedlaps4pro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Września 2021, 12:11:30 »
Ja do swojej benzynki 1.6 z 17 roku w ciągu pierwszych 5k dolewalem już 2 razy płyn chłodniczy możliwe że to lekka przypadłość u toyoty. Jeżeli naturalnie dostaje się do obiegu i po prostu ten typ tak ma to nie mam nic przeciwko gorzej jak układ chłodzenia działa bo musi.

Wysłane z mojego CPH2095 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl