Autor Wątek: Odbiór RAV4 plug-in: na co warto zwrócić uwagę?  (Przeczytany 3552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tracek

• Prawie Toyot
Odbiór RAV4 plug-in: na co warto zwrócić uwagę?
« dnia: 06 Maja 2021, 20:38:24 »
Cześć!

Na dniach będę odbierać RAV4 plug-in w wersji Selection / VIP i mam takie pytanie: na co zwrócić uwagę od strony technicznej przy odbieraniu samochodu z salonu? Jest to nowy model, więc może łatwiej będzie o takie wskazówki względem "klasycznego" RAV4. Domyślam się, że taki temat musiał być, ale nie udało mi się namierzyć.

Moje dotychczasowe jeździdło to 18-letnie Audi A4, więc punkt odniesienia jest "dość daleko".

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: Odbiór RAV4 plug-in: na co warto zwrócić uwagę?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maja 2021, 20:51:12 »
Tu jest trochę wiadomości
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,51200.0.html 
, ale to prawdopodobnie ty będziesz innym doradzał.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020

Offline tracek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maja 2021, 21:12:53 »
Dzięki serdeczne, właśnie o taką listę chodziło.

@animuss Chętnie. W trakcie użytkowania na pewno wyjdzie trochę zalet i problemów. Już teraz mogę doradzać co do stacji ładowania. Musiałem się doszkolić po tym, jak jeden handlarz mi napisał, że samochód bezpiecznie można jedynie ładować "oryginalną ładowarką Toyoty" (chodziło o tzw. wallboxa, konkretnie https://sklep.toyota.pl/produkt/pz42d-t0a02-wallbox-entry-toyota-22kw-stacja-ladujaca-kabel-w-zestawie.html). Oczywiście bzdura, pomijając, że Toyota nie produkuje stacji ładowania, a jedynie nalepkę.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Maja 2021, 22:14:19 »
DJuż teraz mogę doradzać co do stacji ładowania. Musiałem się doszkolić po tym, jak jeden handlarz mi napisał, że samochód bezpiecznie można jedynie ładować "oryginalną ładowarką Toyoty"Oczywiście bzdura, pomijając, że Toyota nie produkuje stacji ładowania, a jedynie nalepkę.
A jak wygląda kabel do ładowania, to sam kabel z dwom wtyczkami,  czy na kablu jest ładowarka?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Maja 2021, 22:16:33 »
Gratulacje.
Daj znać ile km przejedzie realnie na prądzie.
Co do stacji ładowania to ta 22kW jest mega na wyrost. Auto przyjmie max. 6,6kW.
Ceny ładowarek, a tak naprawdę EVSE (ale ja też używam określenia ładowarka, bo to takie głupie pierd...., dobre na forum aut elektrycznych  :-P), mocno lecą w dół. Ja kupiłem do Priusa i użyłem może dwa razy. Ładuje tą co dostałem z autem, bo daje mniejszą moc, a to wpływa na żywotność baterii.
Ciekaw jestem, czy tak jak ja, będziesz po powrocie do domu podpinał i rano odpinał, czy robisz krótsze przebiegi i prądu wystarczy czy na 2-3 dni?
No i jak pojeździsz to już następne auto to będzie full elektryk :). Ja czekam na Mach-E GT.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maja 2021, 22:23:28 »
DJuż teraz mogę doradzać co do stacji ładowania. Musiałem się doszkolić po tym, jak jeden handlarz mi napisał, że samochód bezpiecznie można jedynie ładować "oryginalną ładowarką Toyoty"Oczywiście bzdura, pomijając, że Toyota nie produkuje stacji ładowania, a jedynie nalepkę.
A jak wygląda kabel do ładowania, to sam kabel z dwom wtyczkami,  czy na kablu jest ładowarka?
Powinni Ci dać kabel z dwoma wtyczkami. Ale on jest bezużyteczny bo większość stacji jest z kablem. Ja nigdy go nie użyłem. Do tego powinieneś dostać EVSE/ładowarkę na 230V, zakładam, że 10A. Zresztą na dzień dzisiejszy, ładowanie poza domem nie będzie Ci się opłacać. Często wyższa jest opłata za parking niż za prąd.

Offline tracek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Maja 2021, 23:36:59 »
Co do stacji ładowania to ta 22kW jest mega na wyrost. Auto przyjmie max. 6,6kW.

Prawda. Wziąłem wallboxa na 22 kW, jako że wersja 7.2 kW była niewiele tańsza, a instalację i tak musiałem robić od zera. Trójfazowa jest trochę droższa od jednofazowej, ale najwięcej zasobów poszło w poprowadzenie kabla niż sam kabel + zabezpieczenia. Kiedyś pewnie te 22 kW się przydadzą. Mam instalację fotowoltaiczną, więc jeżdżenie na prąd wychodzi fajnie. Oczywiście jeśli weźmie się pod uwagę dodatkowy koszt plug-in i stacji, to żadna to oszczędność.

Kabel typ 2 jest w zestawie i mi akurat się przyda. Zakupiona stacja ładowania (ABB Terra AC) w wersji podstawowej nie posiada takowego. Rozważałem korzystanie z dostarczonej ładowarki (istotnie na 10A), ale wymagałoby to długiego przedłużacza i obciążałoby linię, która ma duże obciążenie i bez tego.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Maja 2021, 08:42:52 »
Jeśli już posiadasz panele fotowoltaiczne to szybciej inwestycja zwróci.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Maja 2021, 14:28:44 »
Jeśli już posiadasz panele fotowoltaiczne to szybciej inwestycja zwróci.
Oszczędności zapewne były kalkulowane dla inwestycji w fotowoltaikę więc teraz raczej nie powinno się tego uwzględniać, chyba, że instalacja fotowoltaiczna jest ponadwymiarowa, tzn. o większej mocy niż zapotrzebowanie wynikające ze zużycia energii elektrycznej (bez doładowania akumulatora samochodu).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl