Autor Wątek: Osobliwości aktywnej kontroli prędkości  (Przeczytany 2217 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
Osobliwości aktywnej kontroli prędkości
« dnia: 07 Maja 2021, 22:49:20 »
Nie wiem dlaczego Toyota nie uznaje określenia tempomat!? W instrukcji obsługi Camry próżno szukać takiego słowa. Tempomat to według Toyoty układ aktywnej kontroli prędkości.
O ile samo włączanie tempomatu w Camry jest dość intuicyjne, to z jego wyłączaniem są pewne przygody.

Można go wyłączyć jedynie poprzez:
  • przycisk Cancel,
  • przycisk układu aktywnej kontroli prędkości,
  • naciśnięcie pedału hamulca.

Załóżmy, że jedziemy na tempomacie z prędkością 70 km/h. Chcemy przyśpieszyć. Naciskamy intuicyjnie pedał gazu. Auto przyśpiesza (mam wrażenie, że ospale). Jedziemy szybciej. Tymczasem nasz tempomat ciągle jest aktywny i każde puszczenie pedału gazu powoduje, że auto "na siłę" chce wrócić do 70 km/h. Intuicyjnie wydawałoby się, że wciśnięcie gazu wyłączy tempomat, a tymczasem on wciąż działa. Nie mogę tego zrozumieć dlaczego?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Osobliwości aktywnej kontroli prędkości
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maja 2021, 22:54:42 »
Jest to prawidlowe zachowanie. Przyklad: autostrada.

Jedziesz na tempomacie prawym pasem 140kmph. Z przodu jest ciezarowka ktora porusza sie 80kmph. Na lewym masz samochody. Mimo ze tempomat zwalnia Ci auto to Ty dodajesz gazu zeby utrzymal ro 140kmph i zjezdzasz na lewy pas gdy jest wolne. Po wyprzedzeniu tempomat znowu zwalnia Ci predkosc do zadanej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maja 2021, 23:00:48 »
Wtedy naciskam 2-3 razy przycisk RES, a potem SET , ale może warto spróbować Twoje rozwiązanie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2021, 06:15:47 »
Jeśli ci nie pasuje ten system możesz zawsze przełączyć na klasyczne działanie tempomatu, jest taka możliwość w RAV4 to  u Ciebie zapewne też.

Wysłane z mojego J23v przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maja 2021, 07:28:22 »
Ale przecież tak ma być, gazu używasz na chwilę, do wyprzedzania. Puszczasz gaz, prędkość maleje do zadanej. Jakby tempomat się wyłączył, to po puszczeniu gazu się zatrzymasz

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maja 2021, 08:24:57 »
Jest to prawidlowe zachowanie. Przyklad: autostrada.

Jedziesz na tempomacie prawym pasem 140kmph. Z przodu jest ciezarowka ktora porusza sie 80kmph. Na lewym masz samochody. Mimo ze tempomat zwalnia Ci auto to Ty dodajesz gazu zeby utrzymal ro 140kmph i zjezdzasz na lewy pas gdy jest wolne. Po wyprzedzeniu tempomat znowu zwalnia Ci predkosc do zadanej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Super patent, spróbuje w najbliższych dniach. Ja do tej pory przełączałem na klasyczny tempomat, bo wkurzało mnie to zwalnianie przed przeszkodą

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maja 2021, 16:35:08 »
Jeśli będziesz trzymał gaz trochę dłużej, to w końcu tempomat się wyłączy (ale nie całkowicie - przejdzie do stanu, w którym możesz zadać mu inną prędkość przyciskiem SET, czyli dokładnie tak samo jak wtedy gdy wciśniesz CANCEL).

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maja 2021, 16:24:49 »
To normalne. W innych autach też tak mam / miałem, że hamulec wyłącza tempomat, a gaz nie.
Ale jest inna "ciekawostaka". Jak ustawisz tempomat na 160 lub więcej i największą odległość do poprzedzającego pojazdu, to samochód będzie hamował przed tunelami (przynajmniej tymi na A4).
Wystarczy zmniejszyć czułość radaru o 1 stopień i już jest ok.
Zgłaszałem to przy przeglądzie - podobno zmniejszyli czułość, ale jeszcze nie testowałem.

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl