Autor Wątek: Co zamiast Camry?  (Przeczytany 256821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline joeJ

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Co zamiast Camry?
« Odpowiedź #60 dnia: 14 Maja 2021, 00:05:32 »
Nie ma alternatywy. Nie ma. W tej cenie, w tym wykonaniu srodka, w takich gabarytach auta. Nie ma.

?Nie ma alternatywy? - bardzo dobre określenie na ten model Toyoty, czyli na Toyotę Camry. Bo kupując Camry nie mamy żadnej alternatywy w kwestii wersji silnikowej, nadwozia...Podczas, gdy w przypadku każdego innego auta na rynku ten wybor jest.

Na pewno nie ma alternatywy dla kogoś, kto chce mieć Toyotę w rozmiarze Camry, z hybrydowym zespołem napędowym takim jak w Camry, w takiej wersji nadwozia jak Camry. No i bez wątpienia, jeśli ktoś liczy każdą złotówkę tankując auto, to zapewne równieź trydno znależć alternatywę.

Ale można znaleźć auta większe, tańsze i z wyborem silnika jak i nadwozia (bardziej praktyczne kombi): Insignia w cenie od 130 tys, Superb od 104 tys. I to są ceny bez rabatów. Można sobie te auta doposażyć, można wybrać silnik (superb do 280 KM).
Jeśli kogos stać i potrzebuje premium, nawet nie spojrzy na Camry, bo premium kupuje się m.in. po to, żeby nie jeździć Toyotą albo Skodą. W premium również jest duży wybór silników, nadwozi, wyposażenia. Są hybrydy plugin.

Jest spory wybór w segmencie aut o tych rozmiarach, co Camry. Ale bez wątpienia najlepszą Toyotą Camry jest Toyota Camry, i tu trzeba się zgodzić: lepszej Toyoty Camry niż Toyota Camry nie ma

Miałem A4 B6, E39 540i, e60 530d, ls430, a6 c7 313km, vito 2018 teraz Camry i kupuje Corolle 2020.
Pracuje w warsztacie
Jak chcesz bezproblemowe elektronicznie auto kupujesz japońca. Te wszystkie BMW, VW Skody, Audice to drogie, awaryjne, psujace sie na gwarancji buble nie warte swoich pieniedzy.
Jak komuś Camry jest za mało luksusowe to sięga po Lexusa a nie te śmieci.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #61 dnia: 14 Maja 2021, 06:57:16 »
Tylko ten przyrost oleju jest martwiący, w elektryku tak mi się wydaje że silnik dłużej się rozgrzewa i częściej jest niedogrzany niż zwykły. Ja nie kupię nowego auta i nie zmienię go za 3 lata bardziej kupię auto 5 letnie by jeździć nim kolejne 5 lat i nie wiem czy w tej sytuacji hybryda jest dobrym wyborem. Co sądzicie?

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 14 Maja 2021, 07:25:07 »
Tylko ten przyrost oleju jest martwiący, w elektryku tak mi się wydaje że silnik dłużej się rozgrzewa i częściej jest niedogrzany niż zwykły. Ja nie kupię nowego auta i nie zmienię go za 3 lata bardziej kupię auto 5 letnie by jeździć nim kolejne 5 lat i nie wiem czy w tej sytuacji hybryda jest dobrym wyborem. Co sądzicie?
Silnik w Camry rozgrzewa się błyskawicznie, nie ma wymiennika ciepła na wydechu jak jednostki 1.8 ale ma zmodyfikowana głowice w celu odebrania większej ilości ciepła do tego podwójnie chłodzony EGR. Przy -16*C wskazówka od temperatury podniosła się po 4-5 min jazdy miejskiej, zauważalnie lepiej niż w nowym Tipo 1.4.
Jeżeli chcesz kupić auto 5 letnie to jest jeszcze za wcześnie aby oceniać nowe jednostki napędowe Toyoty, za 3 lata ich jakość się zweryfikuje i albo nikt nie będzie już pamiętał o problemach z olejem albo będziemy poprawiali fabrykę na własną rękę.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #63 dnia: 14 Maja 2021, 07:27:54 »
Bardzo dobrym wyborem jeśli potrzebujesz auta miejskiego z okazjonalnymi wypadami w trasę.
Znam sporo ludzi z hybrydami i poza "wiecznym" problemem z "małym" akumulatorem, nic złego im się nie dzieje.
Kwestia sprawdzenia fachowego przed zakupem i tyle.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 14 Maja 2021, 07:28:45 »
Dzięki Gawel89 za info

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #65 dnia: 14 Maja 2021, 07:39:35 »
"dwórza"  to i w całej Polsce nikt nie widział   :grin:
A po-dwórza?

https://pl.wiktionary.org/wiki/podw%C3%B3rze

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 14 Maja 2021, 07:51:06 »
trzeba spojrzec szerzej. co byloby dobrym wyborem na 5 lat  200tys km w budzecie kolo 150tys zl .
skoda superb 1,5tsi  150KM 9,0s do setki spalanie 7,5l wg raportow autocentrum  105tys zl  skakanie przy ruszaniu  po 200tys kolo dwumasowe turbina
skoda superb 2,0 tdi 200km 7,9s do setki  spalanie 7l wg raportow autocentrum   144tys zl po 200tys kolo dwumasowe wtyrki pompa wtryskowa turbina zawory egr adblue
skoda superb 2,0tsi  190km 7,7s do setki spalanie 7,7l wg raportow autocentrum  127tys zl tu  turbo zawory dwumas po 200tys km
skoda superb 2,0tsi  280km 5,6s do setki spalanie 10l wg raportow autocentrum 150tys zl tu  turbo zawory dwumas po 200tys km
ford mondeo 2.0 EcoBlue - 190 KM 8,9s do setki bo widze ze benzyn nie ma wogole w cenniku spalanie 6,4l wg raportow autocentrum  129tys zl po 200tys kolo dwumasowe wtyrki pompa wtryskowa turbina zawory egr adblue problemy z automatem  w sumie fajne autko i widze dosc niskie spalanie

a toyota camry 218KM 8,1s do setki spalanie 5,6l wg raportow autocentrum 140tys zl poki co nie zapowiadaja sie naprawy ale sie okaze brak dwumasu, brak rozrusznika brak turbo brak problemow ze skrzynia automatyczna jak w dsg czy powershift  za to po  300tys bateria za 10tys zl toyotowska lub regenereacja za 5tys zl u polskich rzemieslnikow.

« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2021, 08:08:36 wysłana przez Piwo »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 14 Maja 2021, 08:35:47 »
"dwórza"  to i w całej Polsce nikt nie widział   :grin:
A po-dwórza?

https://pl.wiktionary.org/wiki/podw%C3%B3rze

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Inna bajka Z podwórza, jak i np. "w  Czerwonym Dwórze" (miejscowość) jest kompleks dworski.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 14 Maja 2021, 08:50:39 »
Direct Shift jest za młodą skrzynią by pisać o problemach, to zupełnie inna konstrukcja, niż  skrzynia CVT która  była do 2018r.
Różnica na + jest ogromna i pod względem przyspieszania i hałasu, do tego "zmienia" biegi jeden naprawdę, 9 wirtualnie.

« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2021, 09:37:36 wysłana przez Krisman »

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 14 Maja 2021, 09:09:16 »
Mondeo wygląda fajnie ale pamiętajcie że auto debiutowało w 2012, konstrukcyjnie dziadek, układy napędowe odświeżają ale cała reszta przeżyła 3 generację Golfa. W hybrydzie na wyprzedaży kosztował tyle co Camry ale z bardzo pomniejszonym bagażnikiem.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 14 Maja 2021, 09:12:40 »
Jak wirtualnie? To cvt , dwusprzeglowka czy hydrauliczna? Bo tylko w przypadku cvt mogą być wirtualne biegi. Tak czy siak nie wierzę jaki automat by nie byl oprócz ecvt ( tu nie ma co się popsuc bo nie ma elementów ciernych) by nie był podejrzany o awarie po przebiegach 200tys km
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2021, 09:18:09 wysłana przez Piwo »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 14 Maja 2021, 09:16:07 »
Mondeo wygląda fajnie ale pamiętajcie że auto debiutowało w 2012, konstrukcyjnie dziadek, układy napędowe odświeżają ale cała reszta przeżyła 3 generację Golfa. W hybrydzie na wyprzedaży kosztował tyle co Camry ale z bardzo pomniejszonym bagażnikiem.
Mówię tylko o dieslu bo hybrydy w mondeo to żart tak samo jak turbo benzyny.
A to że stary konstrukcyjnie to tylko zaletą. Masz świetne zawieszenie i układ kierowniczy topowy. Duży bagażnik i wnętrze. Jedyne czego bym się obawial to układu napędowego.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 14 Maja 2021, 09:47:30 »
Miałem na myśli Direct shift (też CVT ale inna konstrukcja) że za wcześnie na wróżby "po ilu" bo  popsuć się może wszystko

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 14 Maja 2021, 18:15:06 »
Jak to jest z tym Android auto? Będzie i to jest kwestia aktualizacji czy będzie ale w Camry FL?
Wydaje mi się że gdzieś w recenzji pisali że USA dali update
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2021, 18:26:27 wysłana przez Tomahawk5000 »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 14 Maja 2021, 18:31:22 »
Masz temat obok. Nie będzie aktualizacji w przedlifcie na Europę bo potrzebna wymiana elektroniki. W Stanach były inne wersje paneli i tam się udało to zrobić. Jestem temat. W Polsce wymienia hardon  lub wysyłka do Ukrainy panela gdzie robią updated na podmieniony sprzętowo panel.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl