Autor Wątek: Co zamiast Camry?  (Przeczytany 255926 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Co zamiast Camry?
« Odpowiedź #90 dnia: 18 Maja 2021, 16:44:57 »
One padać bo one być małe.
W Camry jest 55Ah to mało w porównaniu do diesli ale porównując do małych benzyn nie jest źle, 1.4-1.5tsi mają podobne akumulatory. Wydaje mi się że chodzi tu bardziej o zmianę przyzwyczajeń i np. słuchanie radia na postoju gdy auto jest uruchomione. W klasycznym silniku przy odpalaniu słyszymy że aku należy doładować, niektóre auta wyświetlą kontrolkę o słabym aku, a hybryda odpali na małym powerbanku i kierowca dowie się że ma rozładowany aku dopiero gdy po naciśnięciu przycisku power nic się nie stanie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #91 dnia: 18 Maja 2021, 16:58:09 »
One padać bo one być małe.
W Camry jest 55Ah to mało w porównaniu do diesli ale porównując do małych benzyn nie jest źle, 1.4-1.5tsi mają podobne akumulatory. Wydaje mi się że chodzi tu bardziej o zmianę przyzwyczajeń i np. słuchanie radia na postoju gdy auto jest uruchomione. W klasycznym silniku przy odpalaniu słyszymy że aku należy doładować, niektóre auta wyświetlą kontrolkę o słabym aku, a hybryda odpali na małym powerbanku i kierowca dowie się że ma rozładowany aku dopiero gdy po naciśnięciu przycisku power nic się nie stanie.

Tu nie tyle chodzi o pojemność, co napięcie. Klasyczne auto odpalisz nawet jak na aku będzie 10V, bo zakręci pół obrotu i pójdzie. A HSD jeśli stwierdzi, że ma 0,1V poniżej tego, co by chciał mieć, to nie będzie READY. Dlatego też - jak piszesz - wystarczy mu podać stabilne 12V, byle tylko było powyżej progu potrzebnego do ruszenia całej reszty, i mieć na uwadze żeby nie wietrzyć z otwartymi drzwiami, czy nie słuchać radia na ACC.

3VZ.pl

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Maja 2021, 18:55:26 »
Co do akumulatora to są dwie opcje, winny jest użytkownik, lub uszkodzony jest fabrycznie akumulator. Innej opcji nie ma, moje auto nie raz stało dłużej na mega mrozach, ale nigdy nie miało problemu z akumulatorem (a mam już je dwa lata) - wystarczy robić normalne trasy - a nie zostawiać auto na tydzień bez robienia normalnych dystansów, z radia też często korzystam gdy auto jest wyłączone (gdy jest w trybie "zasilanie dodatkowe"). Takie akumulatory w ogóle się nie męczą, więc raczej padać szybko nie będą (i w sumie nie padają w starszych hybrydach).

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 19 Maja 2021, 09:03:56 »
Czy to prawda że hybryda nie może stać za długo bez odpalenie bo inaczej akumulator ulega degradacji?

Hmm! Mam sąsiada, który ma dwa auta (nową hybrydę i starego benzyniaka). Hybryda była oszczędzana i nie jeździła całą zimę, tylko stała w garażu. Cały czas miała podpięty akumulator 12V pod prostownik podłączony do wyłącznika czasowego, który włączał się codziennie na kilka godzin. Kilka razy pytałem go się czy to bezpieczne. Mówił, że tak. Akumulatory trakcyjne są rzekomo zabezpieczone przed długim postojem o ile są doładowane do 80%, a akumulator 12V ładował się codziennie. Wiosną odpalił i jeździ. Póki co nie widać żadnych ubocznych skutków zimowego postoju.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #94 dnia: 19 Maja 2021, 19:38:58 »
Dobrze wiedzieć
A czy HUD jest w każdej wersji wyposażeniowej?

Offline Marcin G.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 19 Maja 2021, 19:42:55 »
Dobrze wiedzieć
Tylko w executive

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline djnero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 19 Maja 2021, 20:09:21 »
Dobrze wiedzieć
Tylko w executive

Może w polifcie

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 19 Maja 2021, 20:46:07 »
Uważacie że lepsza najbiedniejsza Camry niż najbogatsza Avensis?

Pewnie ktoś powie to inne auta że się nie da porównać ale i tak pytam, o całokształt.

Powiedzmy że nie dbam o przyspieszenie i zużycie paliwa

Dbam o wygłuszenie, komfort, bezawaryjność.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Co zamiast Camry?
« Odpowiedź #98 dnia: 19 Maja 2021, 20:51:50 »

Pewnie ktoś powie to inne auta że się nie da porównać ale i tak pytam, o całokształt.

Lepsza Camry w Comforcie. Ma juz sporo. Ledy, dostep bezkluczykowy, hybryda, klimatronik, nanoe etc.

Avensisa to chyba tylko zeby gaz zalozyc a i tak spali z 10 litrow lpg czyli w przeliczeniu na benzyne tyle samo.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 19 Maja 2021, 21:00:44 »

Lepsza Camry w Comforcie. Ma juz sporo. Ledy, dostep bezkluczykowy, hybryda, klimatronik, nanoe etc.

Avensisa to chyba tylko zeby gaz zalozyc a i tak spali z 10 litrow lpg czyli w przeliczeniu na benzyne tyle samo.

Ok ale najbogatsza wersja Avensis też ma ledy, system bezkluczykowy.

Silnika nie chciałem porównywać bo na dynamice mi tak nie zależy (chociaż gatunkowej mieć więcej niż mniej) i faktycznie LPG mogę wsadzić nic nie mam do LPG

Offline Marcin G.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 19 Maja 2021, 21:26:25 »
Avka - jak dla mnie solidne, sprawdzone aczkolwiek przestarzale technologicznie auto. Do tego malo miejsca na tylnej kanapie w porownaniu do camry. Ale pewnie i taniej by wyszlo przy zakupie nawet w top spec. Szwagier ma i chwali.

Camry - narazie same plusy widze. Nie zamienilbym za avensis a mam golasa. Ale zobaczymy co przyniesie czas.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #101 dnia: 19 Maja 2021, 21:30:08 »
Nie masz na myśli AURIS w kombi? Avensis kiedyś rozważałem, ale jazda testowa ją wtedy wyrzuciła za burtę. Camry to mimo jakichś tam minusów o wiele przyjemniejsze, nowoczesne i oszczędne auto. Nawet nie ma co zestawiać razem.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2021, 21:34:41 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 19 Maja 2021, 21:36:02 »
Nie masz na myśli AURIS w kombi? Avensis kiedyś rozważałem, ale jazda testowa ją wtedy wyrzuciła za burtę. Camry to mimo jakichś tam minusów o wiele przyjemniejsze, nowoczesne i oszczędne auto. Nawet nie ma co zestawiać razem.
Miałem na myśli jednak Avensis
Myślę sobie że Auris czy Corolla to już mogą być takie mega małe puszki a ja jednak lubię duże auta

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #103 dnia: 19 Maja 2021, 21:47:57 »
No to rav4 Ci zostaje :) Wysokie kombi ;), nie za duże, a duże, z solidnym zawieszeniem i napędem w każdej wersji, dobrze wyposażone i praktyczne, z dużym bagażnikiem i potencjałem.  :song:
Camry to nie bardzo rodzinne wozidełko, raczej typowa limuzyna. Brak możliwości montażu haka, ograniczenia ładunkowe sedana.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2021, 21:49:55 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 19 Maja 2021, 22:15:30 »
Camry to TNGA, niżej położony środek ciężkości, nowoczesny, dojrzały design, sztywna konstrukcja, nowe, zaprojektowane od podstaw zawieszenie, lepszy komfort jazdy, nowsze systemy bezpieczeństwa itd. itd.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl