Autor Wątek: Co zamiast Camry?  (Przeczytany 256336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
Odp: Co zamiast Camry?
« Odpowiedź #105 dnia: 19 Maja 2021, 22:17:12 »
No to rav4 Ci zostaje :) Wysokie kombi ;), nie za duże, a duże, z solidnym zawieszeniem i napędem w każdej wersji, dobrze wyposażone i praktyczne, z dużym bagażnikiem i potencjałem.  :song:
Camry to nie bardzo rodzinne wozidełko, raczej typowa limuzyna. Brak możliwości montażu haka, ograniczenia ładunkowe sedana.
No Ravke bym chętnie przytulił nie powiem.

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #106 dnia: 20 Maja 2021, 09:14:28 »
Obie są na TNGA
https://www.toyota.pl/articles/2019/nowa-platforma-ga-b-od-toyoty
Systemy bezpieczeństwa tez są dostępne takie same
https://www.toyota.pl/world-of-toyota/safety/toyota-safety-sense

Design kwestia indywidualna
Komfort i tu i tu są braki
Nie da się ich porównać 1:1, oba są przeznaczone do innej jazdy i dla klienta który ma inne potrzeby.
Itp? :)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #107 dnia: 20 Maja 2021, 09:36:54 »
dokaldnie. ravka do turlania sie wolnego po drogach.camry do jazdy autostradowej 160km/h+.
kurcze zauwazyliscie ze glownie tamuja ruch toyoty corolle? kurcze jak cos jedzie wolno zawsze to musi byc corolla. to jest jakis dramat po prostu. uzytkownicy tych aut jezdza srednio o 20km/h wolniej od pozostalych uczestnikow drog. te auta sa popsute? glosne? czy maja jakies inne wady ukryte? corolle obecnie na drogach jak kiedys maluchy.
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2021, 09:39:33 wysłana przez Piwo »

Offline Marcin G.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 20 Maja 2021, 12:18:21 »
dokaldnie. ravka do turlania sie wolnego po drogach.camry do jazdy autostradowej 160km/h+.
kurcze zauwazyliscie ze glownie tamuja ruch toyoty corolle? kurcze jak cos jedzie wolno zawsze to musi byc corolla. to jest jakis dramat po prostu. uzytkownicy tych aut jezdza srednio o 20km/h wolniej od pozostalych uczestnikow drog. te auta sa popsute? glosne? czy maja jakies inne wady ukryte? corolle obecnie na drogach jak kiedys maluchy.

Mi sie wydaje ze to hybryda robi z co drugiego kierowcy slimaka. Czlowiek sie podnieca ze mu komputer wyrzuca spalanie ponizej 4 litrów i dziadzieje za kółkiem. sam sie na tym czasem łapie. Tyle ze potem gdzies sie zerwe z pod swiatel na pełnym bucie i juz jak srednia z trasy podskoczy to normalnieje.....

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #109 dnia: 20 Maja 2021, 13:55:17 »
Jeżdżę Corollą i nie powiem, że jestem demonem prędkości. Cieszę się, jak mam niskie spalanie i na ogół jeżdżę zgodnie z przepisami. Jak jest w mieście 50, to jadę 50. Jak 70 to 70. Jak 40, to już przekraczam prędkość ok. 10 km :-(. O niższych ograniczeniach się nie wypowiadam. Pooglądałem sobie filmy i poczytałem różne artykuły, gdzie samochód jechał 60 km pieszy nie miał szans, a gdyby jechać 50, to by przeżył. Wolę minimalizować ryzyko ze swojej strony. Zresztą lepiej wyjść wcześniej i być przed czasem niż wyjść za późno i się spóźnić :grin:. Ale z pewnością niejeden kierowca jeździ szybko i bezpiecznie. Ja znam swoje umiejętności, a świateł w mieście jest tyle, że często jest tak, że jak ja dojeżdżam do nich, to ten szybszy tam stoi.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #110 dnia: 20 Maja 2021, 14:47:00 »

Mi sie wydaje ze to hybryda robi z co drugiego kierowcy slimaka. Czlowiek sie podnieca ze mu komputer wyrzuca spalanie ponizej 4 litrów i dziadzieje za kółkiem. sam sie na tym czasem łapie. Tyle ze potem gdzies sie zerwe z pod swiatel na pełnym bucie i juz jak srednia z trasy podskoczy to normalnieje.....

W punkt

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2021, 14:48:45 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #111 dnia: 20 Maja 2021, 15:04:57 »

A ja sie nie zgodze. Przesiadlem sie z Diesla 125KM, rownoczesnie jezdzac 150KM benzyna. I jednak 220KM w hybrydzie czasem mnie poniesie :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline PABLO7777

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 20 Maja 2021, 16:19:37 »
Jeżdżę tak jak jeździłem i nie bije rekordów spalania.  Teraz mam średnie w granicach 6,6l/100 km. A zazwyczaj 7,5l/100 km. Camry ma potencjał w dynamice i szkoda uprawiać kapelusznictwo.. I podkreślę, że już po wymianie oleju przy 12800 km niecały miesiąc temu. Teraz 16200 km i poziom w normie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 21 Maja 2021, 13:08:36 »
Mi sie wydaje ze to hybryda robi z co drugiego kierowcy slimaka.
Dokładnie, samochody które wyprzedam to najczęściej hybrydowe Toyoty

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #114 dnia: 21 Maja 2021, 13:54:11 »
3 strefa klimatyzacji jest tylko w pakiecie VIP? Inne wersje mają tylko kratki wentylacyjne?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #115 dnia: 21 Maja 2021, 13:58:17 »
3 strefa klimatyzacji jest tylko w pakiecie VIP? Inne wersje mają tylko kratki wentylacyjne?
Tak

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 27 Maja 2021, 17:39:03 »
W wątku o oleju pojawiło się porównanie hybrydy z Camry do tej z Forda (modele Puma i S-max), aby nie rozcieńczać tamtego wątku można przenieść dyskusję tutaj.
Silnik Forda 2.5 iVCT w hybrydzie ma wtrysk pośredni, 165 KM i 210 Nm, czyli jest ciut słabszy od najsłabszej wersji 2.5 od Toyoty. Jest to konstrukcja projektowana razem z Mazdą kilkanaście lat temu, gdy wchodził na rynek Toyota oferowała serię silników AZ, później weszła seria AR i od 3 lat jest oferowana seria A25 DF.   
Porównując spalanie wersji konwencjonalnej city/highway/combined [mpg]:
Camry AT8 28/39/32
Fusion AT6 21/32/25.
natomiast w hybrydach Escape i RAV4 spalanie jest prawie identyczne według EPA.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #117 dnia: 27 Maja 2021, 18:17:31 »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #118 dnia: 28 Maja 2021, 16:23:40 »
To jeszcze test kugi? W fordzie toyotowski silnik mniej wyje?
https://www.youtube.com/watch?v=CiFb7blU-pE

Rozbawiła mnie tylna kanapa conajmniej 20za nisko i canajmniej 20cm za krótkie siedzisko. Dla kogo oni robią te auta? Dla 1metrowych ludzi?

z drugiej strony kolega wlasnie zamowil sobie arteona 2,0tsi 190km 7.7 do setki, v max coś pod 240. Około 3.000zl dodatkowo za  gwarancja 5 lat
Około 2500zl za  przeglądy 4 lata/120.000 km.
https://www.volkswagen.pl/pl/oferty-i-promocje/pakiety-przegladow-i-pogwarancyjne/pakiety-przegladow.html

Olej nie jest wymieniany co 30.000 w praktyce. Jeśli przyjedziesz na przegląd z przebiegiem 14.999 km, to faktycznie oleju nie wymienią i dopiero po kolejnym roku. Natomiast jeśli przejedziesz 15.001, to już wymieniają na nowy, bo zakładają, że w kolejnym roku też tyle przejedziesz i przekroczysz przebieg.

wersja Elegance (ledy, alcantara+pseudoskóra, felgi 18", android auto, aktywny tempomat z utrzymaniem pasa ruchu, trójstrefowa klima, czujniki parkowania przód/tył, półelektryczny fotel i wiele innych) i niewiele dodatków (czarne szyby tył, dźwiękoszczelne szyby przód, wyciszenie, kamera cofania, hak), więc z wszystkimi pakietami wyszło ok 160k.
Tylko, że Arteon ma te wszystkie cyfrowe zegary, radary, travel assisty w standardzie,

spalanie
https://vw-arteon.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=31&start=530

wiec w sumie oczy trzeba miec szeroko otwarte by wybierac odpowiednio.

dla mnie camry w cenie 120-140tys zl ma sens. powyzej tej kwoty robi sie juz dla mnie srednio ciekawa oferta.

« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2021, 17:05:07 wysłana przez Piwo »

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 29 Maja 2021, 12:42:12 »
R4 TSI/TFSI mogą być bardzo oszczędne i to od ich pierwszych generacji ale wystarczy kilka razy depnąć, aby spalanie osiągnęło rewiry V6 lub V8. W hybrydzie na trasie trzeba się postarać aby osiągnąć 7l/100km. Miałem kilka VAG-ów i każdy zaniżał spalanie na komputerze o 0,5-1l/100km, Camry jeżdżę dopiero pół roku i spalanie na komputerze mniej więcej pokrywa się z dystrybutorem. Od zakupy wychodzi mi 5,8/100, a za maj 5.0/100.
Co do kwoty jaką wydałbym na Camry to mam podobne odczucia powyżej 160 szukałbym Lexusa, a dalej to Tesla.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl