Autor Wątek: Co zamiast Camry?  (Przeczytany 255949 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Co zamiast Camry?
« Odpowiedź #195 dnia: 19 Lipca 2021, 08:29:43 »
Ja tam  raczej nie jestem, nie będę, a już na pewno nie byłem fanboy'em, bo to moja pierwsza Toyota, która mocno mnie na początku rozczarowała, ale przyznam że z czasem jednak zyskuje i zadowolenie rośnie.
Camry nie miałem i nie nam, jeździłem tylko testowo  i mam raczej pozytywne odczucia, ale w tym segmencie jako auto z dobrym napędem i do tego w hybrydzie, dodatkowo mocno przeceniane w wyprzedaży, choć już  na starcie nie drogie w stosunku do tego co oferuje... naprawdę ciężko coś sensownego znaleźć.
Są auta fajniejsze i lepsze jakościowo, ale nie za te pieniądze. Ceny wyprzedażowe wręcz szokują.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2021, 08:31:44 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #196 dnia: 19 Lipca 2021, 09:11:24 »
Jak nie ma substytutu, to po co dyskutować.
Zresztą jak widać, z fanboy?ami nie ma to żadnego sensu.
Zasypią cię informacjami o awaryjnych silnikach benzynowych, silnikach których w twojej propozycji nie ma.
Zapomną też o vvti i spalaniu oleju, lub 2.0 d4d z opadającymi cylindrami.
Czyli podyskutują sobie o czymś czego w ofercie już nie ma :)
Widzę że dalej masz problem więc Ci powtórze:
Szukasz innego auta a nie substytutu camry a przy okazhi rozpisujesz się o czołowym rynkowym psujaku gdzie camry jak byłoby nawet w procencie obarczone tyloma problemami to pewnie nigdy byś jej nie kupił. I nie chodzi o wadliwe silniki tylko całą resztę. Rozumiesz ?

I nie pisz glupot o byciu fanbojem bo bycie realistą to nie bycie fanbojem. Mój problem polega na tym że mam styczność z wieloma autami a do tego prywatnie lubię jeździć i często zmieniam auta. Więc może jak nigdy bym nie miał bmw a miałem, może jak w pracy nie musiałbym się nimi zajmować to mówiłbym to samo co Ty a niestety tak nie jest.

Temat jest prosty kup sobie inne auto skoro camry Ci nie leży i nie wymyślaj dziwnych uzasadnień w które chyba Ty jako jedyny wierzysz :-)

Offline MateuszWwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #197 dnia: 19 Lipca 2021, 10:48:56 »
Ja tez jeszcze powtórzę bo to należy wyryć na murach. W tej cenie nie ma tak dobrego drugiego auta jak camry ( duze, wygodne, tanie, dobrze wyposazone, tanie w ekspolatacji, bezusterkowe)
To moje pierwsze nowe auto i szczerze gdyby nie ten model toyoty za takie pieniądze to ja z moimi wymaganiami nie miałbym co kupić
GDYBY NIE CAMRY NIE MIALBYM CO KUPIC ZA PIENIADZE KTORE WYDALEM :) bo nic innego w tej kwocie mi sie nie podoba, chyba ze uzywki. (nie chciałem uzywki premium z racji na naprawy,,serwis)

Wszystko inne co jest duze i fajne kosztuje duzo duzo więcej.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: 19 Lipca 2021, 10:51:42 »
Przecież napisałem Ci, że opinia fanboy?a mnie nie interesuje.
W każdym wątku krytykującym Toyotę, wrzucasz linki do problemów innych marek.
To, że inni mają gorzej, mnie nie interesuje.
Tak samo jak mieszkanie w 30m2 i cieszenie się z 500+.
I tłumaczenie swoich niepowodzeń, że inni mieszkają z teściami.
Mówimy o nowych autach, a nie o wadliwych silnikach, których nie ma już w ofercie.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #199 dnia: 19 Lipca 2021, 10:54:53 »
Co do BMW i ich podejścia do klientów to radzę poszukać informacji jak podchodzili w Polsce do spalonych aut z powodu wady fabrycznej chłodnicy EGR i jak przebiegała ich wymiana.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #200 dnia: 19 Lipca 2021, 11:25:56 »
z elektrykow zdroworozsadkowych to ford mustang i kia ev6. moze nowe mondeo lub evos tez pojawi sie na rynku europejskim w wydaniu elektrycznym.
to powinny byc auta do 250tys zl. tesla 3 tez ma rozsadnie skalkulowana cene. i na dodatek na prawde to jezdzi.
ostatnio konkurowalem z taka na torze jastrzab (drugi przez awarie auta swojego). tesla byla na cywilnych pirelli pzero a lalo takie tuzy jak toyota gr supra na semi slikach, hyundaie i30n czy hondy type r, nie mwoiac o jakichs mustangach czy poresche cayman, toyocie gt86 itd.  mnie tesla mega pozytywnie zaskoczyla bo nie spodziewalem sie czegos takiego po elektryku.
https://www.mazdaspeed.pl/forum/download/file.php?id=195689&mode=view
moim zdaniem fajne sa tez hybrydy 3,5Litrowe w lexie. nie wiem czy jest jakis nastepca na tym silniku lexusa gs?
dalej teraz wyszedl ds9 na hybrydzie tej co jest w peugocie 508 306 km zdaje sie. wiec mamy mega komfort rozsadna cene i dosc oszczedna i szybka jazde.
fajne autko.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2021, 11:31:00 wysłana przez Piwo »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #201 dnia: 19 Lipca 2021, 11:48:51 »
Przecież napisałem Ci, że opinia fanboy?a mnie nie interesuje.
W każdym wątku krytykującym Toyotę, wrzucasz linki do problemów innych marek.

Nie wrzucam żadnych linków do tego krytykuj sobie to co jest do krytykowania tylko jeżeli w camry gryzie Cię zapach "starych skarpetek" a w innej marce nie przeszkadza Ci rozlane szambo to nie uważasz że jest to śmieszne?

Mówimy o nowych autach, a nie o wadliwych silnikach, których nie ma już w ofercie.

Ale Ty udajesz? Pisałem Ci że silnik to nie wszystko. Jest elektromechanika której w pluginnach jest x100 w stosunku do aut zwykłych spalinowych i co ? Nagle będzie dobrze w firmie gdzie ostatnio w aucie 3letnim musiałem wymienić wszystkie czujniki ABS albo wkładane są wadliwe lampy... albo wadliwe podnośniki szyb... to wszystko Cię nie dotyczy czy może nagle uległo zmianie ?
A może mam rozumieć że w pluginie nie otwierają się szyby i nie ma abs-u ?

Co do BMW i ich podejścia do klientów to radzę poszukać informacji jak podchodzili w Polsce do spalonych aut z powodu wady fabrycznej chłodnicy EGR i jak przebiegała ich wymiana.

To jest to o czym pisałem wcześniej. Pewne tematy w sumie nie wiem czemu się ciągną za daną marką latami. W lexusie masz kiepskie hamulce praktycznie od zawsze i czemu tego nie poprawili jak oferowano supre z normalnymi heblami? ba nawet te same heble były wkładane do starego lexa LSa przez 2lata a potem znowu wkładano lipę.

z elektrykow zdroworozsadkowych to ford mustang i kia ev6. moze nowe mondeo lub evos tez pojawi sie na rynku europejskim w wydaniu elektrycznym.
to powinny byc auta do 250tys zl. tesla 3 tez ma rozsadnie skalkulowana cene. i na dodatek na prawde to jezdzi.
ostatnio konkurowalem z taka na torze jastrzab (drugi przez awarie auta swojego). tesla byla na cywilnych pirelli pzero a lalo takie tuzy jak toyota gr supra na semi slikach, hyundaie i30n czy hondy type r, nie mwoiac o jakichs mustangach czy poresche cayman, toyocie gt86 itd.  mnie tesla mega pozytywnie zaskoczyla bo nie spodziewalem sie czegos takiego po elektryku.
https://www.mazdaspeed.pl/forum/download/file.php?id=195689&mode=view
moim zdaniem fajne sa tez hybrydy 3,5Litrowe w lexie. nie wiem czy jest jakis nastepca na tym silniku lexusa gs?
dalej teraz wyszedl ds9 na hybrydzie tej co jest w peugocie 508 306 km zdaje sie. wiec mamy mega komfort rozsadna cene i dosc oszczedna i szybka jazde.
fajne autko.

Piwo ja się zgodzę z Tobą z jednym małym "ale" jak ktoś jest ortodoksem w kwestiach awarii to gdzie tam peżot w którym po dwóch latach trzeba wymienić wiązki lamp bo... się utleniły  :grin:

Dla mnie temat jest prosty jestem ortodoksem co do awarii biorę markę xxx nie jestem ortodkosem skacze sobie kwiatka na kwiatek...

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #202 dnia: 19 Lipca 2021, 12:40:56 »
Z chwaleniem pluginow bym sie wstrzymal z kilku powodow, m.in:
- problematyczne dzialanie skrzyn dwusprzeglowych i czesto lagi 2s jak sie wcisnie gaz,
- problem z przelaczaniem sie na silnik spalinowy jak wyczerpie sie bateria, praktycznie tylko KIA oferuje smarowanie silnika i turbiny podczas dzialania napedu elektrycznego, tak to np. jadac w trasie 120km/h przy wyczerpani baterii silnik spalinowy od razu wchodzi na 3000 rpm i pracuje pod obciazeniem.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #203 dnia: 19 Lipca 2021, 14:48:54 »
Forda Mustanga Mach-E rozważam, ale czekam na wycenę wersji GT.
Bo jak zauważył kolega Piwo, elektryk potrafi dać niezłą frajdę z jazdy :)
Tylko to jest suv, a ja za suvami średnio przepadam i do tego GT z normalną baterią wycenią pewnie około 300 tys.
Mam teraz ofertę na i4 Mpower, na kwotę po rabatach 300 tys. z naturalną skórą, wentylowanymi stołkami, i innymi bajerami które są w Mustangu.
BMW i4, sedanem nie jest :( ale nie jest suvem :).

O pluginie nie myślę, oddałem żonie priusa i jest zadowolona, a dla mnie to ani jedno ani drugie.
Kupiłem bo liczyłem na jazdę buspasami itp. ostatecznie sisiory, zmieniły kształt ustawy, a ja zostałem z Priusem :).
Ale jest to genialna Toyota, naprawdę dopracowana. Nie ma się do czego przyczepić.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #204 dnia: 19 Lipca 2021, 18:27:00 »
- problem z przelaczaniem sie na silnik spalinowy jak wyczerpie sie bateria, praktycznie tylko KIA oferuje smarowanie silnika i turbiny podczas dzialania napedu elektrycznego, tak to np. jadac w trasie 120km/h przy wyczerpani baterii silnik spalinowy od razu wchodzi na 3000 rpm i pracuje pod obciazeniem.
Takie rozwiązanie ma też wady: spalasz niepotrzebnie paliwo, benzyna dostaje się do oleju, silnik znacznie częściej pracuje zimny (mniejsza sprawność większe zużycie).
W hybrydach Plug-in bateria zawsze pozostawia prąd potrzebny do uzyskania pełnej mocy więc przejście na zasilanie benzyną powinno zachodzić łagodnie, zresztą nawet w Camry można zaobserwować że po ruszeniu spalanie przez pierwsze kilkaset metrów jest mniejsze.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #205 dnia: 19 Lipca 2021, 18:36:44 »
Dziś króciutko mogłem przejechać się Subaru Outback (poprzednia V generacja). Wsiadłem tak bez przekonania za kółko, ale auto naprawdę mnie zaskoczyło. Duże, wygodne, pojemne i funkcjonalne wnętrze (pojemny bagażnik). Miejsca z tyłu pod dostatkiem (ruchome oparcie tylnej kanapy). Wsiadanie i wysiadanie z auta bliskie ideału. Wyposażenie bardzo dobrej jakości, wykończenie lepsze niż Camry. Widoczność jak w Camry. Siedzenia lepsze niż w Camry. Silnik brzmi bardzo rasowo (o wiele lepiej niż w Camry). Auto bardzo dobrze się prowadzi. Wprawdzie komfort jazdy nieco niższy niż w Camry (zawieszenie sporo twardsze), ale auto super pokonuje każdy krawężnik. Z wad, to po przełączeniu na sport nie mą praktycznie żadnej różnicy w jeździe. Auto jest ociężałe i słabo przyspiesza (ale przecież nie do wyścigów je stworzono), ale za to rusza i jedzie jak po sznurku (nic nie jest w stanie wytrącić go z jazdy), sprawia wrażenie bezpiecznego i nie do zajeżdżenia. Obsługa auta równie prosta, jak w Camry. Multimedia i nagłośnienie o klasę wyżej niż w wersji Comfort (nie mam porównania do Executive). Outback daje frajdę z jazdy tym większą im trudniejsze są warunki. Auto mimo kilku lat ma dobry (ale nie idealny) lakier (tu bije Camry na głowę). Ciekawe są też kamery w lusterkach, dzięki którym parkowanie jest łatwe praktycznie w każdych warunkach. Na koniec coś, w czym Camry jest znacznie lepsza. Spalanie w Outbacku 9-10 l w mieście (i to bez szaleństw).

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #206 dnia: 19 Lipca 2021, 21:32:46 »
Takie rozwiązanie ma też wady: spalasz niepotrzebnie paliwo, benzyna dostaje się do oleju, silnik znacznie częściej pracuje zimny (mniejsza sprawność większe zużycie).
W hybrydach Plug-in bateria zawsze pozostawia prąd potrzebny do uzyskania pełnej mocy więc przejście na zasilanie benzyną powinno zachodzić łagodnie, zresztą nawet w Camry można zaobserwować że po ruszeniu spalanie przez pierwsze kilkaset metrów jest mniejsze.

Słowo klucz - powinno. Oczywiście nie znam wszystkich rozwiązań konstrukcyjnych we wszystkich dostępnych plug-inach ale jest wiele testów i recenzji różnych samochodów różnych marek i współpraca silnika elektrycznego jak i spalinowego jest delikatnie mówiąc - nagła. No i dziwne lagi przy przyśpieszaniu w Peugeotach, VW. Idealnego rozwiązania nie ma, chyba, że faktycznie 100% elektryk. Prowadziłem kiedyś Teslę X i naprawdę byłem pod wrażeniem pracy napędu elektrycznego.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #207 dnia: 20 Lipca 2021, 05:31:56 »
Idealnym rozwiązaniem jest przekładnia  planetarna np ecvt.
A co do Tesli x
https://www.youtube.com/watch?v=nZH1MAx02jo
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2021, 06:04:39 wysłana przez Piwo »

Offline RaphauG

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #208 dnia: 20 Lipca 2021, 08:16:02 »
Koledzy, Klubowicze, Wy tak na poważnie nie jesteście zadowoleni z Waszych Camry? Ok, ja też byłem zły na blef z AA, ale się pogodziłem, potem miałem chwilowo problem z bluetooth, aktualizacja pomogła. Poza tym jestem bardzo zadowolony. Auto jest duże, wygodne. Przez 15msc przejechałem 72kkm, nic się nie dzieje, tylko paliwo dolewam. Szczerze, nawet nie zaglądam do oleju, nigdy go nie brakowało, przegląd co 15kkm to zapewnia. Poza tym auto jest na gwarancji i długo będzie - dla mnie, po dokupieniu dodatkowej, pewnie będzie to ok 3lat, dla osób mniej jeżdżących pewnie 5 lat. I mam przekonanie, graniczące z pewnością, że przez ten czas, a nawet dłużej, nic się nie wydarzy z autem. Jeździłem wieloma różnymi autami, tańszymi i droższymi, zazwyczaj ok 3 lat, i częściej odwiedzałem serwis, więcej dokładałem (czy to dolewka oleju, czy to tarcze i klocki, czasami sprzęgło gdy był manual). I natenczas myślę że następne auto też będzie Toyota albo Lexus, hybryda z dużym wolnossącym motorem.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #209 dnia: 20 Lipca 2021, 10:03:48 »
Forda Mustanga Mach-E rozważam, ale czekam na wycenę wersji GT.
Bo jak zauważył kolega Piwo, elektryk potrafi dać niezłą frajdę z jazdy :)
Tylko to jest suv, a ja za suvami średnio przepadam i do tego GT z normalną baterią wycenią pewnie około 300 tys.
Mam teraz ofertę na i4 Mpower, na kwotę po rabatach 300 tys. z naturalną skórą, wentylowanymi stołkami, i innymi bajerami które są w Mustangu.
BMW i4, sedanem nie jest :( ale nie jest suvem :).

O pluginie nie myślę, oddałem żonie priusa i jest zadowolona, a dla mnie to ani jedno ani drugie.
Kupiłem bo liczyłem na jazdę buspasami itp. ostatecznie sisiory, zmieniły kształt ustawy, a ja zostałem z Priusem :).
Ale jest to genialna Toyota, naprawdę dopracowana. Nie ma się do czego przyczepić.

zawsze mozna tez pojsc w 3,5v6 300konne toyotowskie
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-avalon-toyota-avalon-xle-ID6DXbi1.html#3a9eae4bb1

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl