Autor Wątek: Co zamiast Camry?  (Przeczytany 256346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
Odp: Co zamiast Camry?
« Odpowiedź #330 dnia: 19 Sierpnia 2021, 07:26:07 »
camry

mazda 6

peugeot 508

https://youtu.be/u-5hzNv0jbw

i jeszcze na tym tle nowe bmw 3 f31 do ktorego wieksza osoba z tylu wogole sie nie zmiesci :)

https://youtu.be/8z1nJ-NNFqU

to pokazuje jak duza rozpietosc jest wnetrz przy cenach za auto kolo 140tys zl. albo dostajemy ciasna gulie bmw3 albo srednio ciasne 508, mazde 6 albo wygodna camry, superb passata mondeo insignie talismana.
i kazdy moze gdzies tam szukac optimum bo przeciez nie kazdy potrzebuje duzego auta a czesto tylko prestizowego by sie pokazac a czasem wygodnego tylko dla kierowcy.
dla mnie osobiscie ilosc miejsca z tylu jest rownie wazna jak z przodu jak i wielkosc bagaznika. do tego cena, koszty serwisowe i spalanie, a do tego osiagi komfort podrozowania i jakosc zawieszenia i ukladu kierowniczego.
i tak sumujac wszystko to tak na prawde zostaje tylko kilka aut przy ktorych zawsze cos jest nie dokonca jak powinno. bo superb 2,0 280konny troche drogi (157tys zl obecnie) i troche za duzo pali (pozniej 8litrow srednio raczej nie ma szans zwlaszcza jezdzac po meiscie). superb 1,5tsi troche wolny, troche za duzo pali w meiscie (kolo 8litrow) i troche sie psuje i ma tego slawnego kangura przy ruszaniu i laga w dsg.
passat podobnie.
a camry braki w wyposazeniu (podgrzewanie kierownicy czy tylnych siedzen, wentylacji foteli w przedlifcie), brak mozliwosci ciagniecia przyczepki czy wozenia na dachu teoretycznie, dalej troche malawy bagaznik przy superbie.
mazda 6 mala w srodku i w bagazniku i wolnawa.
mondeo tylko diesle  (nie kazdy lubi)
508 maly w srodku i znow raczej tylko diesle
talisman problemy z jakoscia wnetrza i szczerze nie wiem ale wydaje mi sie ze z awaryjnosci moze nie byc idealnie. zwlaszcza silnikow turbin.
bmw 5 kombi drogie, 3 za male do tego silniki 2 litrowe nie dojezdzaja 200tys km i sie zacieraja.
insignia w sumie 2,0t nie jest zle ale troche za paliwozerne w stosunku do camry ( a w miescie juz przepasc)

« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2021, 08:08:41 wysłana przez Piwo »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #331 dnia: 19 Sierpnia 2021, 08:27:50 »
Insignia to jest dopiero ciasna w środku, tam w ogóle nie ma miejsca mimo że auto z zewnątrz jest duże.

Nowe BMW 3 to G20 a nie F30. Jest trochę więcej miejsca z tyłu ale nie o to w tym samochodzie nigdy chodziło.

Ja gdyby nie było na rynku IS to brałbym Audi A4 B9 Avant.
My Toyota is Fantastic :)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #332 dnia: 19 Sierpnia 2021, 08:46:19 »
e faktycznie cos pomieszalem. g20 widze ze jest duzo duzo wieksza w srodku od g31. jest spora roznica na plus. jestem pozytywnie zaskoczony

https://www.youtube.com/watch?v=4by3R9ztJJ8&ab_channel=JazdyPr%C3%B3bne

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #333 dnia: 19 Sierpnia 2021, 09:06:11 »
Muszę przyznać, że problem ze skrzypieniem kierownicy od niedawna mam w swoim Yarisie. Nie jest takie bezczelne jak w Tiguanie z filmu, ale i tak nie powinno to mieć miejsca. W ASO temat niestety znany i wg nich usterki nie da się definitywnie usunąć. Coś tam poprawili, mam jeszcze gwarancję i zobaczymy co dalej. Ponoć w Camry ten problem na pewno nie wystąpi.
Także znak czasów... wszyscy kupują komponenty u tego samego Chińczyka.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #334 dnia: 19 Sierpnia 2021, 09:08:27 »
e faktycznie cos pomieszalem. g20 widze ze jest duzo duzo wieksza w srodku od g31. jest spora roznica na plus. jestem pozytywnie zaskoczony

https://www.youtube.com/watch?v=4by3R9ztJJ8&ab_channel=JazdyPr%C3%B3bne

Nie ma czegoś takiego jak g31. Poprzednia generacja serii 3 miała między innymi oznaczenia kodowe F30 (sedan) i F31 (kombi). Obecna generacja to G20 (sedan) i G21 (kombi).
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2021, 09:09:58 wysłana przez Milos »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #335 dnia: 19 Sierpnia 2021, 21:44:37 »
Można dyskutować co jest lepsze. To ładne czy to praktyczne. Lepsza żona ładna czy brzydka ale robotna :).
508 jest ciasna ale wygląd ma niepowtarzalny. Trzeba się zastanowić ile samemu ma się wzrostu i ile razy wozi się kogoś o wzroście 195 na tylnej kanapie. Zresztą zawsze można posadzić kogoś najniższego na siedzeniu pasażera i tego najwyższego za nim. No ale to trzeba pomyśleć, a dziennikarzom to się nie zdarza. Lecą z testem wg. kryteriów bez zastanowienia się czy to ma sens :).
Mnie to czy ktoś ma wygodnie za mną, nie interesuje. Nie jestem taksówkarzem. Jak komuś nie pasuje to niech sobie jedzie swoim autem :).

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #336 dnia: 19 Sierpnia 2021, 22:28:34 »
Dla mnie ma sens bo fotelik z tyłu zajmuje w c.uj miejsca i gdy do przednich oparć jest blisko to dzieci nogami brudzą oparcia a dwa jak jest więcej miejsca na nogi to jest więcej pod fotelikiem miejsca na bagaż. Więc same plusy. No ale to już trzeba mieć małe dzieci by to zrozumieć.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #337 dnia: 19 Sierpnia 2021, 22:34:20 »
Przy małych dzieciach to raczej nie sedan tylko kombi, minivan lub SUV z dużym bagażnikiem, który pomieści wózek, no i nie trzeba też będzie wozić bagaży na podłodze za przednimi siedzeniami. Jak miałem małe dzieci to jeździłem Verso a dziś pewnie kupiłbym Siennę. Żaden sedan nie zapewni takiego komfortu dla dzieci i miejsca na bagaże, niezależnie czy jest to Camry, 508 czy cokolwiek innego.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2021, 22:39:05 wysłana przez Milos »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #338 dnia: 19 Sierpnia 2021, 22:37:43 »
Ja lubię niskie koszty i auto którym wygodnie można jeździć do pracy.
 Nie wyobrażam sobie jazd codziennych do pracy Verso i potem jazdy po mieście do żłobka czy do żaby Verso. Jakiś dramat. Kombi jest ok ale praktycznie nie wiele wnosi bo i tak ładuje się do linii okien. A bagażnik ten sam. Zresztą dla mnie kluczowe są koszty. Ma się nie psuć, ma być mało paliwa w mieście, ma być obszernie i ma być szybko na zakrętach. Verso nie spełnia oczekiwań moich. Za ciężkie, za wolne, za drogie,

Kuźka nie wiem czemu z mercem Vito mi się skojarzyło. Ale zostaje że za wolne jak na moje potrzeby.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2021, 22:43:38 wysłana przez Piwo »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #339 dnia: 19 Sierpnia 2021, 22:39:59 »
Jakoś się przemęczyłem bo dzieci były ważniejsze. Zresztą miałem też wtedy Civica na dojazdy do pracy. Skoro podajesz taki argument to szkoda czasu na półśrodki typu Camry.

Kombi też dużo wnosi, choćby ze względu na otwór ładunkowy. Nie wyobrażam sobie za bardzo wożenia wózka w bagażniku Camry.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2021, 22:46:57 wysłana przez Milos »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Co zamiast Camry?
« Odpowiedź #340 dnia: 19 Sierpnia 2021, 22:45:30 »

W bagazniku: 2 duze walizki, dwie kabinowki, hulajnoga, dwa lezaki, koce, koszyk do roweru, kurtki, piłka, zabawki na plaze. Z przodu kolejna kabinowka. Pod nogami dziecka dodatkowo jedzenie. Zona mowi ze jej rav4 mniej pomieści i duzo gorzej z tylu jesli chodzi o jakosc podrozy. I mowie to jako wlasciciel i Camry i Rav4. Rav4 bede bral w trase tylko w gory ze wzgledu na AWD.

Na dachu trzy rowery.

A na ekranie radia oczywiscie Carplay :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2021, 22:48:34 wysłana przez klaudiusz »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #341 dnia: 19 Sierpnia 2021, 22:49:14 »
Nie wiem czy żonie by pasowało. Często jeździmy na zloty jakieś motoryzacyjne, często ciska pod dwie paki i ostro po zakrętach gania. Verso by gdzieś dacha pierdyknela ;)

Klaudiusz o tym mówię. Piękna sprawa. Aż się rozmarzylem. Kurde pięknie wygląda ta navi w przedlifcie. Ten lift to tylko ta wentylacja siedzeń ma na na plus.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2021, 22:56:07 wysłana przez Piwo »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #342 dnia: 19 Sierpnia 2021, 22:49:31 »
Sedan jest dobry jeśli pakujesz niewielkie gabarytowo bagaże jak choćby walizki. Jeśli bagażnik jest duży jak w Camry to oczywiście połknie ich dużo. Problem zaczyna się kiedy czegoś nie da się przepchnąć przez otwór ładunkowy a składanie kanapy też niewiele zmienia w porównaniu do aut jedno- lub dwubryłowych.

Relingi w mojej RAV4 też się dużo lepiej sprawdzają niż rozwiązania montażu bagażnika na dachu przewidziane dla sedanów. To jest jednak lipa w porównaniu do relingów.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2021, 22:52:44 wysłana przez Milos »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Co zamiast Camry?
« Odpowiedź #343 dnia: 19 Sierpnia 2021, 22:51:00 »
Sedan jest dobry jeśli pakujesz niewielkie gabarytowo bagaże jak choćby walizki. Jeśli bagażnik jest duży jak w Camry to oczywiście połknie ich dużo. Problem zaczyna się kiedy czegoś nie da się przepchnąć przez otwór ładunkowy a składanie kanapy też niewiele zmienia w porównaniu do aut jedno- lub dwubryłowych.
Cos za cos. Jak potrzebuje przewiezc kosiarke to biore Ravke.

« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2021, 22:52:36 wysłana przez klaudiusz »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #344 dnia: 19 Sierpnia 2021, 22:55:18 »
Cos za cos. Jak potrzebuje przewiezc kosiarke to biore Ravke.

Wózki, rowery, szafki, krzesła itp. Takich okazji kiedy trzeba przewieźć coś większego jest mnóstwo. Sedan nie jest idealny. W momencie kiedy nie jest jedynym autem w rodzinie to żaden problem. Ale jako auto uniwersalne do wszystkiego to znam lepsze rozwiązania.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl