Za dużo śmigasz po you tube i linkach

Mało rzetelnych opinii, a porównanie tego starego do nowego ma się kompletnie nijak. Mam kolegę mistrza warsztatu ASO KIA i znam tam połowę załogi (jeździłem trzema nissanami a w Szczecinie to jedna firma) opinia o aucie bardzo pozytywna, nie mieliśmy do teraz KIA (teraz mamy Stingera - auto zajefajne) Miałem za to Tucsona 2016 przez ponad 3 lata (te same geny co Kia Sportage) zero problemów, awarii itp.
To samo dotyczy Twojej opinii o SUVach na podstawie filmików, przecież wystarczy sobie rozszyfrować skrót "SUV" by zrozumieć, że idea takiego samochodu ma łączyć wiele cech różnych segmentów, a to zawsze będzie kosztem pewnych kompromisów. Nie będzie jechał w slalomie jak Porsche, nie będzie typowym kombi ze względu na wyższy załadunek, nie będzie typową limuzyną, choć może być super luksusowy w środku i wreszcie nie będzie prawdziwą terenówką mimo AWD.
Wielu osobą których nie stać na zakup 2 czy 3 aut jednak zrekompensuje niedociągnięcia i braki swoją uniwersalnością, innym wygodą użytkowania a większości po prostu modą na taką bryłę (i tych chyba jest najwięcej, patrząc na te wszystkie wersje 2wd w suvach

)
Generalnie porównywanie sedana (ginący i najmniej praktyczny gatunek, ale najładniejsza linia i proporcje) do SUVa jest mało poważne, jak już to z kombi ma sens.