Autor Wątek: E12 - czy to pora wymienić uszczelkę pod głowicą?  (Przeczytany 1948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucas-pl

• Toyot Leżący
  • *
E12 - czy to pora wymienić uszczelkę pod głowicą?
« dnia: 12 Maja 2021, 21:57:20 »
Przy okazji szukania przyczyn ostatnich problemów z odpalaniem postanowiłem sprawdzić stan świec zapłonowych i moim oczom ukazał się taki widok:

Nigdy jeszcze nie przerabiałem tematu wypalonej uszczelki pod głowicą więc pytam - czy taka ilość oleju w tych miejscach może wskazywać już na konieczność wymiany?
Corolka z 2001 r., przebieg 185 kkm

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Odp: E12 - czy to pora wymienić uszczelkę pod głowicą?
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maja 2021, 20:01:13 »

Nigdy jeszcze nie przerabiałem tematu wypalonej uszczelki pod głowicą więc pytam - czy taka ilość oleju w tych miejscach może wskazywać już na konieczność wymiany?
Corolka z 2001 r., przebieg 185 kkm

:))
Witam..
Nie mam corolli E12 w benzynie bo to skarbonka:) ale miałem kiedyś suzuki i taki sam problem. Wina była w pierścieniowych uszczelniaczach pokrywy zaworowej przez gniazdo świecy. Widać na Twoich zdjęciach silikon w tym miejscu - strzelam że ktoś już tam grzebał > wymienił uszczelkę pod pokrywą zaworów a uszczelek przejścia świec już nie wymienił tylko "podkleił" silikonem.
Proponuje kupił oryginalny zestaw pod dekiel od zaworów dobrze to wyczyścić , zamontować i będzie spokój na dobrych kilka lat..
Nie ma co panikować to nie uszczelka pod głowicą:)
Pozdrawiam

Offline lucas-pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maja 2021, 21:59:24 »
Dzięki, już nie panikuję:)
To jeszcze pytanie czy warto się tym w tej chwili przejmować - teoretycznie mógłbym spróbować zrobić to sam ale boję się co tam jeszcze ciekawego wyjdzie jak zacznę to rozkręcać.
W sumie silnik trochę oleju bierze ale nadal jest to raczej rozsądna ilość.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Maja 2021, 00:19:19 »
Dzięki, już nie panikuję:)
To jeszcze pytanie czy warto się tym w tej chwili przejmować - teoretycznie mógłbym spróbować zrobić to sam ale boję się co tam jeszcze ciekawego wyjdzie jak zacznę to rozkręcać.

Ja bym wymienił bo ewidentnie jest wyciek, nawet bym się nie zastanawiał. :)
Jak nie odważysz się sam to zostaje warsztat u PANA kazika:)
pzdr

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Maja 2021, 11:00:12 »
Widać na Twoich zdjęciach silikon w tym miejscu - strzelam że ktoś już tam grzebał > wymienił uszczelkę pod pokrywą zaworów a uszczelek przejścia świec już nie wymienił tylko "podkleił" silikonem.
Proponuje kupił oryginalny zestaw pod dekiel od zaworów dobrze to wyczyścić , zamontować i będzie spokój na dobrych kilka lat..

W E12 benzyna (silniki ZZ-FE) uszczelka pod pokrywę zaworów jest jednocześnie uszczelką pod tuleje na świece(cewki zapłonowe) (4 pierścienie są połączone ze sobą i z resztą uszczelki.

Tak że jak ktoś wymieniał uszczelkę, to wymienił również to o czym piszesz.

Ale przy tej wymianie mógł nieprawidłowo ustawić te pierścienie.

Możesz ponownie wymienić całośc

Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl