Autor Wątek: Wideorejestrator  (Przeczytany 15964 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zorian

• Gość
Odp: Wideorejestrator
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Stycznia 2022, 20:00:31 »
W hybrydzie jest mały akumulator 12V, więc jeśli zamierzasz nagrywać na parkingu np. w low bitrate od popołudnia do rana to potrzebny ci będzie powerbank do kamery ale nie taki zwykły jak do smartfonu lecz specjalistyczny samochodowy z bateriami LiFePO4. Co niestety podraża instalację ok 2x.
Jest jeszcze kwestia tego ile czasu przejeżdżasz dziennie. Jeśli napęd działa dziennie przez 30-40 min to kamerka podziała przez 2..3 godz. jeśli jeździsz 2..3 lub więcej godzin dziennie, to energii wystarczy nawet na cała noc. Podaję tu czasy dla zasilania kamery z akumulatora w aucie (RAV4 hybryda) bez dodatkowego power banku. Robiłem testy / pomiary u siebie - tak mi wychodziło.

Po zbadaniu rynku w/s kamerek waham się między Viofo a139, który żre 6,25 (wg innych 7,5) W (watów) a Navitel'em r250 (czy podobnym). Pierwszy kosztuje ok 1500 a drugi 300 zł. Pierwszy ma super rozdzielczość przedniej kamery a drugi słabą ale za to zdaje się lepiej widzieć w nocy. Pierwszy ma 3 kamerki a drugi 2. Niestety Navitel ma do bani adapter 12V->5V, który wg b. wielu komentujących na Allegro nie spełnia swoich funkcji (odcinanie zasilania przy odp. poziomie rozładowania aku, przełączenie się w tryb parkowania/jazdy itp). Zostawał by tryb jazdy w gnieździe zapalniczki. Viofo ma to (wg komentarzy) bdb ale pozostaje brak zdalnego monitorowania na postoju, którego to trybu chyba jeszcze nie ma żadna kamerka włączając w to BlackVue LTE, które szumi hasłami reklamowymi a gdy się zagłębić w szczegóły temat jest omijany i niejasny, co każe przypuszczać, że to nie działa tak, jak próbuje się nas omamić.

PS. Co do czasu działania na parkingu - potrzebuję max 3 godziny (zakupy, odwiedziny kogoś itp) bo w nocy stoi w garażu indywidualnym. Viofo powinien wystarczyć a nikt od Navitela nie podaje takich danych - szukałem nawet w różnych językach (korzystając z Google Translatora) i kompletnie nic.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2022, 20:03:48 wysłana przez zorian »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Stycznia 2022, 23:07:18 »
Też rozważałem 3 kamerki zamiast 2 ale to niestety o 50% wyższe zużycie energii i podobnie większy rozmiar zapisu plików. Rozwiązań 3x jest na razie dosłownie kilka. Młoda technologia. Rozważałem też zapis w chmurze - idea super ale jak policzyć jaki do tego jest konieczny transfer i miejsce na hostingu to koszty strasznie zaczynają bić po kieszeni. Do tego nie wszędzie jest dobra szybkość, za granicą roaming ...
Nawet jak na codzień potrzebuję np 3..4 h rejestracji na parkingu. To czasem gdzieś jadę i potrzeba więcej.
Ogólnie jak widać jest wiele minusów tych najlepszych rozwiązań.
Dlatego wybrałem A129G plus duo i pewnie dokupię do niego jakieś powerbank LiFePO4.
Głównie dla ochrony akumulatora i po to by tryb parkingowy był użyteczny.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

zorian

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Stycznia 2022, 11:17:32 »
Ta ilość zżeranego prądu rzeczywiście w przypadku Viofo a139 jest większa niż np Viofo t130. Ale z tego co do tej pory zdołałem się dowiedzieć, ma to istotne znaczenie tylko podczas postoju. Wg danych przybliżonych żre to 6,5~7,5 W czyli mniej jak światła dzienne LED (10W). Przy czym nie sprecyzowano czy chodzi o światła przednie czy przód+tył a w C-HR mamy z tyłu żarówki więc można przyspekulować, że światła dzienne u nas żrą ok 25W.
Viofo t130 żre ok 5W. I nie sądzę by jakiś inny rejestrator żarł znacznie mniej. Stąd zdecydowałem się (prawie bo jeszcze nie kliknąłem Kup teraz) na Viofo a139.

PS. Wg treści artykułu, z którego wziąłem dane o prądożerności świateł podgrzewanie 1 fotela to pobór mocy 100W. I to już jest znacząca ilość prądu bo ma niby podnosić spalanie o 0,1 l/100 km (o ile dobrze pamiętam).
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2022, 11:20:49 wysłana przez zorian »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Stycznia 2022, 11:47:44 »
Z tyłu nie masz dziennych, więc przednie dzienne-10W
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Stycznia 2022, 13:06:13 »
Ja te swoje rozważania prowadziłem tylko pod kątem rejestracji na parkingu.
Podczas jazdy energii nie brakuje i też niezbyt jest potrzebna 3 kamera w środku, chyba, że na taxi lub gdy robisz blogi motoryzacyjne.
Zapis w chmurze to też bardziej na parkingu się przydaje, bo jak jedziesz to co ci daje zapis w chmurze ? - no chyba, że ci ukradną auto przy tobie - na chama - np. podczas stania na światłach.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2022, 13:08:58 wysłana przez Markid »

zorian

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Stycznia 2022, 14:47:11 »
Ja te swoje rozważania prowadziłem tylko pod kątem rejestracji na parkingu.
Podczas jazdy energii nie brakuje i też niezbyt jest potrzebna 3 kamera w środku, chyba, że na taxi lub gdy robisz blogi motoryzacyjne.
Kamerka wewnętrzna jest mi potrzebna bo obejmuje boczne okna (w kierunku ku tyłowi oczywiście). Daje to szansę na zarejestrowanie ew. kogoś, kto majstruje przy drzwiach, rysuje lakier, wjeżdża w ciebie z boku (przynajmniej w tyny bok lub w drzwi), zdejmuje tylne koła itd.
Cytuj (zaznaczone)

Zapis w chmurze to też bardziej na parkingu się przydaje, bo jak jedziesz to co ci daje zapis w chmurze ? - no chyba, że ci ukradną auto przy tobie - na chama - np. podczas stania na światłach.
Jasne że na parkingu. Jednak znam bezpośrednio ludzi, którym zwinięto bardzo drogi samochód na chama - facet poszedł coś załatwić a żona "pilnowała" samochodu. Bandzior wypędził babkę i odjechał. Opisu scen płaczu oszczędzę.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Stycznia 2022, 16:10:14 »
Teraz z kamer 3ch jest jeszcze Viofo T130, trochę bardziej kompaktowa niż Vantrue N4 oraz Viofo A139 (mniej kabli).

zorian

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Stycznia 2022, 18:23:59 »
Teraz z kamer 3ch jest jeszcze Viofo T130, trochę bardziej kompaktowa niż Vantrue N4 oraz Viofo A139 (mniej kabli).
Mniej kabli o 1 metr. I mniej możliwości ustawienia wewnętrznej kamery. Robiłem przymiarki w C-HR na sucho (jeszcze nie kupiłem żadnej z kamer) i wyszło mi, że na 90% najlepsze będzie miejsce na dole (pod szybą przednią). Ale do tego potrzeba min 2,3 m kabla a Viofo a139 ma go ok 1 m. Czyli możesz sobie kamerkę wewn. przykleić nad lusterkiem albo niecentrycznie po lewej/prawej na szybie. Tylko po co? Zatem centrycznie wystarczyłoby 20-30 cm. Po co więc te zbędne 70 cm, które trzeba teraz gdzieś upchnąć? Są inne opcjonalne kable ale poza 1m najkrótszy ma 6m. Więc kolejna bzdura. A czy można łączyć kable np 3x 1m? Szukaj wiatru w polu - nic na ten temat Viofo nie mówi.
Zakładając kamerę na górze w T130 masz wewnętrzną siłą rzeczy też na górze. I tu rzeczywiście coś, co uważałem za wadę teraz chyba uznam za zaletę i może się zdecyduję bo skoro muszę mieć kam. wewn. na górze, po ki grzyb miałbym się miotać ze zbytecznym kablem 1m?

Offline msx33

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: toyota chr
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Lutego 2022, 20:36:15 »
Panowie sprawdzcie sobie jeszcze

TOGUARD CE66A 4k Dash Cam  3ch dosc ladnie to dziala i nagrywa ma tez wbudowany gps i wifi a nie jest bardzo drogi, z porownaniem do viofo i ventrue .
Musze sprawdzic jeszcze nagrywanie na postoju tylko czekam na kable ktore zamowilem do podpiecia pod bezpieczniki .

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Lutego 2022, 10:40:29 »
Niewiele da się powiedzieć o tej kamerze (TOGUARD CE66A 4k Dash Cam  3ch) i producencie, np. na dashcamtalk.com są tylko dwa posty, na polskim forum autowrzuta.pl w ogóle nic nie znalazłem.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Lutego 2022, 11:06:33 »
A dlaczego nie 70mai?
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Sandokan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Lutego 2022, 11:24:56 »
Serwis do nówki C-HR zainstalował mi VIOFO A129-G Plus Duo z kablem zabezpiecząjacym tryb parkingowy i po 2 tygodniach użytkowania w grudniu ( samochód w nieogrzewanym garażu ) akumulator padł. Po podładowaniu sytuacja się powtórzyła. Po wyłączeniu trybu parkingowego wszystko OK. Wizyta w serwisie - problem znany w hybrydach -  fabrycznie adapter zasilania ustawiony jest na 11,5 V a to za mało aby odpalić samochód. Zmienili na 12,2 V i jak na razie wszystko działa OK

zorian

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Lutego 2022, 11:28:52 »
TOGUARD CE66A 4k Dash Cam  3ch dosc ladnie to dziala i nagrywa
Wrzuć gdzieś filmiki w oryginalnej jakości i rozmiarze, jak widać nry rejestracyjne z każdej z kamerek. Na YT nic konkretnego - przewaga pedancików delektujących się opakowaniem podczas celebracji "unboxingu" a ci co pokazują obraz z kamer robią to w 1/4 jakości (w HD), pod słońce abo unikają pokazania nr rejestracynych.

PS. To wykapany Vantrue N4!
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2022, 12:25:54 wysłana przez zorian »

zorian

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Lutego 2022, 12:35:49 »
Masz polskiego sprzedawcę? Ze względu na podobieństwo do Vantrue N4 i cenę chyba bym się zdecydował.

A jeszcze ważne dla mnie czy to ma kondensator (Ok) czy akumulator (gorzej).
I ile pobiera prądu 12V (w apmperach).
Jeśli znasz te dane, proszę o info.

zorian

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Lutego 2022, 13:12:52 »
Jednak jest jeden film, gdzie trochę widać (mimo jakości tylko HD)
https://www.youtube.com/watch?v=R4u0yI2YTdI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl