Autor Wątek: Płyn Borygo zamiast oryginalnego Toyoty  (Przeczytany 1889 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
Płyn Borygo zamiast oryginalnego Toyoty
« dnia: 16 Maja 2021, 13:11:26 »
Czy waszym zdaniem można dolać do wymaganego poziomu płynu Borygo, jak pod poniższymi linkami, zamiast oryginalnego?
Na etykiecie pisze, że można używać do wszystkich chłodnic.
Chodzi mi, czy nie będzie powodował jakiś reakcji z chłodnicą.
https://photos.app.goo.gl/F2tWCUEtF3YiUdU97 https://photos.app.goo.gl/7Meu3B9R7hyx7K6R6

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Płyn Borygo zamiast oryginalnego Toyoty
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Maja 2021, 15:31:29 »
Ja też szukałem tańszego rozwiązania i ostatecznie kupiłem oryginalny płyn Toyota (150zł). Nie pamiętam dokładnie szczegółów, ale toyota i honda mają jakieś wymagania co do płynów. I te płyny gólnie dostępne niby mogą być, ale jednak jak się wczytasz w temat to, nie do końca się nadają.
Jak coś to został mi pojemnik 1 litr oryginalnie zamknięty więc możemy się dogadać

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maja 2021, 10:47:51 »
Nie zaleca się innych płynów, bo mają składniki nie dopuszczone przez Toyotę (2-EHA), natomiast nie mają fosforanów (wymaganych przez Toyotę).
Fosforany mają bardzo dobry wpływ na konserwację aluminium (a z tego są obecnie elementy układu chłodzenia i silniki).

Zatem stosuj tylko płyn Toyota SLLC. Nieraz jest dostępny oryginalny na Allegrogo za dobre pieniądze.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maja 2021, 11:59:59 »
Dzięki. Już kupiłem oryginalny Toyoty.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl