Autor Wątek: Co cieszy w nowej Corolli?  (Przeczytany 14522 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Co cieszy w nowej Corolli?
« Odpowiedź #60 dnia: 13 Lipca 2022, 23:41:35 »
Po co mi Camry jak 95% czasu jeżdżę sam do pracy i z powrotem 15km w jedną i 15 z powrotem.
Połowę czasu jeżdżę po mieście i muszę parkować w zatłoczonych miejskich parkingach.
To dla tego kupiłem Corollę HB bo nawet kombi czy sedan dla mnie za duży i nie potrzebuję większego.
Gdybym miał większą rodzinę (małe dzieci itp.) to wybrałbym Corollę TS.
Dla mnie Corolla HB wystarczy na co dzień jak i na okazjonalną trasę z rodziną nawet 600 km na wczasy raz w roku.
A gdybym jeździł w trasach zwłaszcza w kilka osób to Camry albo RAV 4 był by super.
A więc każdy wybiera to co mu potrzeba.
Co prawda widzę masę kobiet co jeździ dużymi suvami np. Audi Q5 Q7 itd. tylko po mieście i widzę jak się męczą z parkowaniem i nie wiem po co im te wielkie suv-y - chyba żeby się pokazać sąsiadom i rodzinie.

Ale tak jak piszę w trasy duży suv czy Camry na pewno jest super i marzył bym jeździć w trasy Camry.
Był czas że dojeżdżałem do pracy po 400 km (raz na tydzień) albo po 100 km codziennie i jeździłem Passatem w 4 osoby i wtedy nowa Camry albo RAV4 była by super.   
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #61 dnia: 14 Lipca 2022, 10:22:14 »
Czyli gdybym potrzebował auto głównie na trasę, przyglądałbym się Camry,
jeżeli potrzebowałbym auta głównie do miasta, Corolla wygrywa wymiarami pod każdym względem, a zalety Camry stają się jej wadami
Proponuję jakieś jazdy doszkalające i problem zniknie
W ogóle zastanawiam się, czy te wszystkie "ułatwiacze" nie spowodują czegoś na wzór wtórnego analfabetyzmu i nagle nie okaże się, że w przypadku awarii jakiegoś tam asystenta kierowca stanie na środku skrzyżowania wołając o pomoc. ;)
Te wszystkie ulepszacze są właśnie dla takich kierowców dla których Camry w mieście jest za duże
Pireus, jak zwykle musisz popisać się swoimi mądrościami. Te ulepszacze nie zwężą auta, ani go nie skrócą jak trzeba się wbić w niewielkie miejsce parkingowe. Mam E18 sedana i często po zaparkowaniu d.....a mu wystaje bo jest za długi. Jak jeszcze ktoś z tyłu zaparkuje za mną to jest problem aby wyjechać z takiego miejsca parkingowego, bo auto po prostu jest długie. I żadne czujniki (mam przód, tył) czy kamera nie pomoże. Chyba że piła łańcuchowa.

Co prawda widzę masę kobiet co jeździ dużymi suvami np. Audi Q5 Q7 itd. tylko po mieście i widzę jak się męczą z parkowaniem i nie wiem po co im te wielkie suv-y
Lans.
Ostatnio taki SUV przerysował mi tylny zderzak i sper....... miesiąc wcześniej malowali mi przedni zderzak bo mistrz parkowania nieumiejętnie skręcał w bramę na posesji.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2022, 10:23:56 wysłana przez YogiBabo »
E18_Prestige_MultidriveS

pireus

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 14 Lipca 2022, 10:41:38 »
Mam E18 sedana i często po zaparkowaniu d.....a mu wystaje bo jest za długi.
To trzeba było kupić coś mniejszego. I tak można pisać w nieskończoność aż dojdziemy do hulajnogi. Ja mam prawo jazdy nawet na samochody ciężarowe i gabaryt nie stanowi dla mnie żadnego problemu, może jest czasami utrudnieniem. A generalnie samochód służy do jazdy nie do parkowania, a w miastach miejsca parkingowe są tak wyznaczone że i Camry i Corolla zaparkuje bez problemu, chyba że znajdzie się taki as parkowania, że jednym samochodem zablokuje trzy stanowiska. Ale to już nie jest wina wielkości samochodu tylko człowieka
Lans.
Dla Ciebie może być lans, dla innych wygoda.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2022, 10:44:01 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #63 dnia: 14 Lipca 2022, 11:37:53 »
Jeszcze inni czują się lepiej wiedząc, że ich kobieta ma "bezpieczne" auto. Co do gabarytów auta, małym na pewno i łatwiej i szybciej zaparkujemy. Niestety, ale te miejsca w galeriach itp. nie ułatwiają parkowania "pełnowymiarowymi", bez dwóch zdań.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #64 dnia: 14 Lipca 2022, 13:27:12 »
Czyli gdybym potrzebował auto głównie na trasę, przyglądałbym się Camry,
jeżeli potrzebowałbym auta głównie do miasta, Corolla wygrywa wymiarami pod każdym względem, a zalety Camry stają się jej wadami
Proponuję jakieś jazdy doszkalające i problem zniknie
W ogóle zastanawiam się, czy te wszystkie "ułatwiacze" nie spowodują czegoś na wzór wtórnego analfabetyzmu i nagle nie okaże się, że w przypadku awarii jakiegoś tam asystenta kierowca stanie na środku skrzyżowania wołając o pomoc. ;)
Te wszystkie ulepszacze są właśnie dla takich kierowców dla których Camry w mieście jest za duże

Mam wrażenie że albo nie poruszasz się autem w dużym mieście, albo opuściłeś tę lekcję z geometrii, gdzie tłumaczono, że prostokąt o dłuższym boku 488 nie zmieści się w prostokącie o dłuższym boku 480, ale za to zmieści się do niego prostokąt o dłuższym boku 463.
A może i jedno i drugie, czyli i opuściłeś tę lekcję geometrii jak również nie miałeś doświadczenia, iż mając mniejsze auto miejsc dostępnych parkingowych jest więcej.
Tak więc zamiast bezsensownie odreagowywać poprzednią dyskusję ze mną, wystarczy uruchomić kilka szarych komórek i nie pisać głupot.

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #65 dnia: 14 Lipca 2022, 13:38:34 »
(...) a w miastach miejsca parkingowe są tak wyznaczone że i Camry i Corolla zaparkuje bez problemu(...)

No to faktycznie widzę, że poruszasz się w innym mieście niż ja. W Krakowie tysiące miejsc jest wyznaczonych na ulicach równolegle, gdzie wyznaczona jest tylko szerokość takiego parkingu. Auta parkując dojeżdżają w miarę blisko do auta poprzedzającego. Wiem, że to tłumaczenie jak dla dziecka z przedszkola, ale chyba sytuacja tego wymaga. Jeśli za zaparkowanym Yarisem zaparkują kolejne auta a Yaris wyjedzie, w to miejsce nawet ze swoim ego nie zaparkujesz Camry. A może głównie przez swoje ego.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 14 Lipca 2022, 14:17:23 »
 :shock:
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2022, 14:42:22 wysłana przez pireus »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 14 Lipca 2022, 14:40:39 »
a Yaris wyjedzie, w to miejsce nawet ze swoim ego nie zaparkujesz Camry. A może głównie przez swoje ego.
Corolli też nie zaparkujesz, chociaż jest krótsza od Camry, a mimo wszystko dłuższa od Yarisa. Posługując się Twoim tokiem myślenia( chociaż może jest to nadinterpretacja tego procesu w Twoim przypadku), żeby parkować bez problemu trzeba mieć najmniejszy samochód w miejscu zamieszkania. Tak więc
wystarczy uruchomić kilka szarych komórek i nie pisać głupot.
A teraz zastosuję Twój ulubiony  zwrot bez odbioru,.
P.s. Nie wiem jak jest w Krakowie, ale w Warszawie istnieją też miejsca prostopadłe do parkowania, i znając geometrię, ufam, że wiesz co to oznacza
I wtedy też 
wystarczy uruchomić kilka szarych komórek i nie pisać głupot.

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #68 dnia: 14 Lipca 2022, 19:29:08 »
Wymieńcie się numerami i załatwcie swoje problemy na priv, bo co ma parkowanie dużym autem do pociechy z corolli?
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #69 dnia: 14 Lipca 2022, 20:43:20 »
Chłopaki dajcie już spokój. Tak jak kolega wyżej napisał ten wątek dotyczy tego co nas cieszy w naszych Corollach.
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #70 dnia: 14 Lipca 2022, 21:49:59 »
Cieszy mnie jeszcze taki drobiazg - przednie światła Corolli, a dokładniej te wąziutkie, poziome ledy w formie brwi nad światłami głównymi. Całość wygląda dość elegancko i dodaje Corolli klasy i lekkiego sznytu :-) I tu pytanie - zdaje mi się, że widuję Corolle bez tych ledowych brewek. Czy ten gadżet nie został przypadkiem dodany później, jakiś czas po premierze w 2019 roku?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #71 dnia: 14 Lipca 2022, 22:05:16 »
Jeśli chodzi o sedana to nie. W innych wersjach może być inaczej. Ja głównie po światłach umiem odróżnić wersję Comfort od c+t+s. A od 23 roku zmieni się nazewnictwo i już nie będzie active, ani executive. Same comforty, style i gr.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #72 dnia: 14 Lipca 2022, 23:22:16 »
Cieszy mnie jeszcze taki drobiazg - przednie światła Corolli, a dokładniej te wąziutkie, poziome ledy w formie brwi nad światłami głównymi. Całość wygląda dość elegancko i dodaje Corolli klasy i lekkiego sznytu :-) I tu pytanie - zdaje mi się, że widuję Corolle bez tych ledowych brewek. Czy ten gadżet nie został przypadkiem dodany później, jakiś czas po premierze w 2019 roku?

W HB wszystkie LED-y są od początku. W Sedanach przyoszczędzili i w podstawowych wersjach były zwykłe lampy ze zwykłą żarówką halogenową.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 15 Lipca 2022, 07:21:10 »
Po kilkunastu miesiącach od zakupu i przejechaniu 15 tys. km odniosę się do własnego wątku i napuszę, że najbardziej mnie cieszy:
Poza drobnymi niedociągnięciami natury ergonomicznej, nie mam zastrzeżeń do tego samochodu.
Stabilne spalanie poniżej 5L/100.
Brak najmniejszych nawet śladów zużycia.
Płynność jazdy.
Wydajna klimatyzacja.
Kompletne wyposażenie na tę klasę auta. Niektóre gadżety są może mało przydatne, ale np. aktywny tempomat, HUD, podgrzewana kierownica i fotele - to są super rzeczy.
Bardzo wygodne fotele (wersja GR).

Corolla SD 1.8 GR Sport

pireus

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 15 Lipca 2022, 07:39:11 »
Niektóre gadżety są może mało przydatne, ale np. aktywny tempomat, HUD, podgrzewana kierownica i fotele - to są super rzeczy.
Są bardzo przydatne. Ja bez tych dodatków nie kupiłbym już samochodu. Człowiek bardzo szybko przyzwyczaja się do tych udogodnień.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl