Autor Wątek: Tylna wycieraczka i zbiorniczek spryskiwaczy - Aygo 1.0 '13  (Przeczytany 1551 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr_T

• Toyot Leżący
  • *
Liczba Toyot w garażu rośnie - obok Aurisa pojawiła się Aygo. Zapowiada się, że będę z niej zadowolony, tak jak jestem z większej siostry, ale póki co mam z nią parę "problemów" i parę pytań:

1. Tylna wycieraczka - wiadomo, filozofii nie ma, przekręcam pokrętło na manetce i wycieraczka rusza, cofam do poprzedniego położenia - zatrzymuje się. Mam tylko takie pytanie - czy po przekręceniu włącznika w położenie "Off" wycieraczka w Aygo I staje jak wryta w dowolnym położeniu (czyli takim w jakim była w chwili przekręcenia manetki), czy też, mimo wszystko, powinna sama wrócić na dół, do położenia spoczynkowego przy dolnej krawędzi szyby? U mnie nie wraca i zastanawiam się, czy jest to prawidłowy objaw dla tego modelu i rocznika.

2. Zbiorniczek płynu do spryskiwaczy - okazało się, że cieknie. Zamówiłem już drugi, cały, a tu mam pytanie - co trzeba zdemontować, aby się do niego dobrać? Czy wystarczy samo prawe nadkole, czy też nie obejdzie się bez zdjęcia poszycia zderzaka?

Z góry dzięki za info.

Pozdrawiam,
Piotr

Corolla Sedan 1.8 Hybrid '19, Aygo 5D 1.0 '13

Offline Piotr_T

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Tylna wycieraczka i zbiorniczek spryskiwaczy - Aygo 1.0 '13
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maja 2021, 12:43:26 »
Co do punktu 2, to już wiem - po zdjęciu poszycia zderzaka otwiera się dostęp do zbiorniczka i chyba da radę go wyjąć bez wyciągania lampy (jeśli lampa też będzie do wyjęcia, to w tej konfiguracji nie będzie z tym problemu - 3 łatwo dostępne śruby). Zderzak trzyma się na 3 śrubach od góry, 3 wkrętach od dołu i 2 x po 2 wkrętach po bokach. Nadkola ruszać nie trzeba.

Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Maja 2021, 12:53:07 »
powinna sama wrócić na dół, do położenia spoczynkowego przy dolnej krawędzi szyby?
Tak

Offline Piotr_T

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Maja 2021, 13:41:08 »
powinna sama wrócić na dół, do położenia spoczynkowego przy dolnej krawędzi szyby?
Tak
A jak tego nie robi i od razu zatrzymuje się np. w połowie szyby, to gdzie szukać przyczyny? W Renault takie objawy najczęściej oznaczały przepalenie się jednego z bezpieczników, a jak jest tutaj?

Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl