Autor Wątek: Zakup używanej Corolli  (Przeczytany 6828 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tadpole

• Toyot Leżący
  • *
Zakup używanej Corolli
« dnia: 19 Maja 2021, 23:09:45 »
Witam,
zamierzam zakupić używaną Corollę w wersji sedan. Pod uwagę biorę tylko samochody z programu Toyota Pewne Auto.
Zauważyłem, że jest bardzo dużo samochodów z przebiegiem zaledwie kilku tysięcy km, np. https://pewneauto.pl/oferta/toyota-corolla/87513 lub https://pewneauto.pl/oferta/toyota-corolla/75240 lub https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-corolla-corolla-1-6-132km-executive-salon-pl-fv-vat-23-gwarancja-1502-ID6DKMpF.html#32e270fb49

Zastanawiam się, jakie może być źródło pochodzenia tych samochodów. Nie chcę kupić samochodu, który wcześniej pełnił rolę samochodu testowego w salonie.
Posiadacie doświadczenia z zakupem używanego samochodu z tego programu?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Zakup używanej Corolli
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maja 2021, 01:27:50 »
Nie chcę kupić samochodu, który wcześniej pełnił rolę samochodu testowego w salonie.
Kupienie posalonowego jak najbardziej ma sens pod warunkiem że to hybryda.  Z krótkim przebiegiem zdarzają się też auta poleasingowe z przerwanych umów jak również inne przypadki losowe.  Auta posalonowe są zwykle bardzo zadbane, testujący raczej podczas takich jazd nie szarżują bo za wiele jest nowego.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maja 2021, 06:27:00 »
Według mnie auta z niskim przebiegiem i w bardzo dobrym stanie nie muszą być od razu jakieś podejrzane. Zostawiałem w salonie swoją używaną Corollę jedenastoletnią, która miała coś ok. 60 tys. km. Patrzyłem później na auta używane, to nawet jej nie wystawili, po czym przyszedł do mnie mandat po pewnym czasie od nowego właściciela więc auto się sprzedało. Teraz po dwóch latach mam nieco ponad 10 tys. km, więc po trzech latach będzie ok. 15 tys. km. W zależności jak skończę leasing, to ew. samochód trafi do TPA. I jak pisze kolega powyżej, może ktoś nie płacił rat leasingu i ten skończył się przed terminem. Jeśli auto jeździło jako demonstracyjne, to jest to w ogłoszeniu. Teraz u mojego dealera autem demonstracyjnym jeździ się samemu, gdzie się chce przez ustalony czas. Miasto/obwodnica, nikt nie narzuca trasy i stylu jazdy, więc szarżowanie zależy od kierowcy. I znów stan auta zależy od osoby, która nim kieruje.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2021, 08:26:27 »
Ja ogłoszenia jak wyżej omijałbym.
Brak daty pierwszej rejestracji,wadliwie wpisany VIN...jeśli ktoś nie ma nic do ukrycia to po co takie szopki?
Dużo aut pochodzi z planu pracowniczego I są sprzedawane po roku.

Wysłane z mojego J23v przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jastrząb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2021, 09:05:45 »
Szczerze przyznam, że nie rozumiem. Aż tak potrzebne Ci wyposażenie? Dla mnie to co ma Active jest wystarczające, nową sedan z metalikiem i czujnikami przód+tył kupiłem za 71800. A Ty oglądasz dwulatki po 82000? Zresztą na wyprzedaży spokojnie kupisz Comfort w tej cenie, a co nowy to nowy, nigdy nie będziesz miał lepszej wiedzy o samochodzie, a i gwarancja 3 lata...

Offline vexye

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maja 2021, 14:53:47 »
Szczerze przyznam, że nie rozumiem. Aż tak potrzebne Ci wyposażenie? Dla mnie to co ma Active jest wystarczające, nową sedan z metalikiem i czujnikami przód+tył kupiłem za 71800. A Ty oglądasz dwulatki po 82000? Zresztą na wyprzedaży spokojnie kupisz Comfort w tej cenie, a co nowy to nowy, nigdy nie będziesz miał lepszej wiedzy o samochodzie, a i gwarancja 3 lata...

Zacznijmy od tego, że nie wiemy czy autor chce wziąć auto na leasing? czy też chce je kupić? oraz jakie ma wymagania co do samochodu.

W przypadku późniejszej sprzedaży samochodu wyższe wersje Tech+Style będą więcej warte niż podsawa Active (To nawet nie jest Comfort?) - więc totalnie się z Tobą nie zgodzę. Do tego dochodzi kwestia czego tak naprawdę oczekuje autor- moim zdaniem Comfort+Tech to jest podstawa.

Co do aut w "Toyota Pewne Auto" teoretycznie powinny być ok ale tylko w teorii, polecam sprawdzenie numerów w internecie, przeglądniecie dokumentów i co było przy nich robione. Często są to auta, która miały jakieś wymiany w ASO (na przykład szyba przednia, zderzaki, drzwi itd) - też myślałem nad używką ale to było zdecydowanie za dużo zachodu i kupiłem nówkę.

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maja 2021, 15:03:30 »

Zacznijmy od tego, że nie wiemy czy autor chce wziąć auto na leasing? czy też chce je kupić? oraz jakie ma wymagania co do samochodu.

W przypadku późniejszej sprzedaży samochodu wyższe wersje Tech+Style będą więcej warte niż podsawa Active (To nawet nie jest Comfort?) - więc totalnie się z Tobą nie zgodzę. Do tego dochodzi kwestia czego tak naprawdę oczekuje autor- moim zdaniem Comfort+Tech to jest podstawa.

Co do aut w "Toyota Pewne Auto" teoretycznie powinny być ok ale tylko w teorii, polecam sprawdzenie numerów w internecie, przeglądniecie dokumentów i co było przy nich robione. Często są to auta, która miały jakieś wymiany w ASO (na przykład szyba przednia, zderzaki, drzwi itd) - też myślałem nad używką ale to było zdecydowanie za dużo zachodu i kupiłem nówkę.
Podpisuje się pod tym

My21 2.0 TS exe+vip

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Maja 2021, 15:54:45 »
Dla mnie to co ma Active jest wystarczające,
a potem na forach sto pytań o to czy jest instalacja lub kostka bo chce dołożyć: tempomat, składane lusterka, elektryke z tyłu, wstawić lampy led, lusterko fotochromatyczne, podgrzewanie jajek etc.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline j_24

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Maja 2021, 19:27:46 »
Jak szukasz sedana 1.6  ja będę miał na sprzedaż swój prywatny samochód 2021.01  comfort +tech +style+cvt wystawiam w grudniu do sprzedania.

Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka

Corolla Sedan 2019 Oxide Bronze 1.6 multidrive Tech+Style-Była
Corolla Sedan 2021 Metal Stream 1.6 multidrive Tech+Style- Jest
Corolla Sedan 2021 Pearl White 1.8 Hybrid  Tech+Style-będzie na dniach

Offline tadpole

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Maja 2021, 21:30:42 »

Chyba rzeczywiście rozważę zakup nowego egzemplarza. Niestety jeżeli chodzi o wyprzedaż rocznika, to zostały tylko wersje Comfort + Tech, ewentualnie Executive. Comfort + Style + Tech niestety już wyprzedane. Umówiłem się na jazdę próbną w sobotę i sprawdzę, czy wersja bez pakietu Style będzie dla mnie OK.

Offline vexye

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Maja 2021, 22:18:50 »

Chyba rzeczywiście rozważę zakup nowego egzemplarza. Niestety jeżeli chodzi o wyprzedaż rocznika, to zostały tylko wersje Comfort + Tech, ewentualnie Executive. Comfort + Style + Tech niestety już wyprzedane. Umówiłem się na jazdę próbną w sobotę i sprawdzę, czy wersja bez pakietu Style będzie dla mnie OK.

Moim skromnym zdaniem jeżeli nie będziesz miał dostępnej wersji Style, to też będzie ok. Różnica jeśli dobrze pamiętam jest tylko w tylnich szybach przyciemnianych i felgach 17'.

Offline tadpole

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Maja 2021, 22:36:21 »
Różnica to jeszcze światła w technologi LED (przód i tył).

Offline vexye

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Maja 2021, 23:03:47 »
Różnica to jeszcze światła w technologi LED (przód i tył).

A Tech tego nie ma? Wydaje mi się, że ma.

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Maja 2021, 23:09:31 »
W przypadku sedana, z tego co pamiętam, bez Style są z przodu żarówki. Nawet nie ksenony.
Niby to nie jest jakiś krytyczny element wyposażenia, ale dla mnie było jednym z powodów, dla których skreśliłem taką wersję. Już dziś wygląda mało świeżo, a za chwilę to będzie muzeum.

Offline vexye

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Maja 2021, 23:36:21 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl