Autor Wątek: HSD 1.8 hak + bagażnik rowerowy  (Przeczytany 5196 razy)

Offline ElPartizante

• Toyot Leżący
  • *
HSD 1.8 hak + bagażnik rowerowy
« dnia: 20 Maja 2021, 19:44:23 »
Witam koledzy,
Potrzebuję do hybrydy 1.8 przedlift założyć hak (składany lub wypinany) + bagażnik do niego na 3 rowery.
Polecicie jakieś modele jednego i drugiego?

Zakładał ktoś w Poznaniu lub okolicy? Może polecić jakiś warsztat? Jakie koszty założenia? +-

:song:

Cav

• Gość
Odp: HSD 1.8 hak + bagażnik rowerowy
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maja 2021, 19:50:44 »
Witam koledzy,
Potrzebuję do hybrydy 1.8 przedlift założyć hak (składany lub wypinany) + bagażnik do niego na 3 rowery.
Polecicie jakieś modele jednego i drugiego?

Zakładał ktoś w Poznaniu lub okolicy? Może polecić jakiś warsztat? Jakie koszty założenia? +-
Daj znać jak już znajdziesz, jakie ceny.

Na Allegro polskich haków nie mają?
Generalnie Auto-Hak zakłada za friko haki, do aut których jeszcze nie ma w ofercie.

Zazwyczaj (czyli do innych marek i kilka lat temu) mieli za ok. 500 zł, a założenie to jeszcze kilka stówek.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maja 2021, 21:12:08 »
Od 1.300 zł są wypinane.
Jak masz trochę smykałki to sam ogarniesz montaż - tak myślę.
W Priusie Plusie miałem do odkręcenia i przykręcenia po 4 śruby. Roboty na 30 min. na leżąco pod blokiem. Więcej zabawy z elektryką...

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2021, 21:14:54 »
Do Priusa można hak a do Camry nie? Ło matko...

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2021, 21:18:26 »
Do Priusa, który w dowodzie rejestracyjnym w miejscu dotyczącym masy holowanej przyczepy ma wpisane ZERO, można nabyć haki używane. Ja do swojego mam hak amerykański. Ma większą nośność niż europejskie.
Camry nie może nic ciągnąć?

Cav

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Maja 2021, 00:07:56 »
Od 1.300 zł są wypinane.

Ja widzę od 833 zł z wiązką.

Offline kl0c3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maja 2021, 14:23:15 »
W ASO Długołęka ok 2600 z montażem bylo

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

Offline ElPartizante

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lipca 2021, 15:33:02 »

Ogarnąłem - trochę to trwało, gdyż nie zdecydowałem się na montaż w ASO ani w wyspecjalizowanym warsztacie (wyszło mnie trochę taniej, trochę się douczyłem, trochę zrobiłem źle - gdybym wiedział ile z tym będzie zachodu i straty czasu to robiłbym w ASO - więc podam tutaj esencję ;).

1. Hak kupiłem na Allegro AUTO- HAK AHK094V - https://allegro.pl/oferta/hak-holowniczy-automat-13pin-toyota-c-hr-od-2016-9964068082 - cena: 1387 zł wraz z wiązką uniwersalną której nie założyłem - proponuję poszukać bez tej wiązki (powinno być ok 200 zł mniej) bo musimy tutaj ciąć instalacje, a wiadomo, że praca elektryka swoje kosztuje.

2. Montaż Haka (i części tej wiązki) 300 zł u zaprzyjaźnionego mechanika w rodzinnej wiosce (na szczęście nie ruszył elektryki).

3. Zakup już dedykowanej wiązki: 415https://allegro.pl/oferta/wiazka-haka-toyota-c-hr-17-19-dedykowana-10595620971 - teraz trochę podrożała.

4. Montaż wiązki u elektryka - 200 zł.

5. Przegląd w SKP - 36 zł, wpis w wydziale komunikacji - gratis.

Razem 2338 zł.. (w tym 200 zł w błoto za uniwersalną wiązkę) - straconego czasu, telefonów, umawiania się i paliwa nie liczę.

ASA chciało trochę ponad 2800, wyspecjalizowany warsztat niecałe 2800 także zysku z tego mam mniej niż w pysku ;).

Kupiłem bardzo fajny (ale i drogi) bagażnik rowerowy który po złożeniu spokojnie mieści się w bagażniku C-HRa, i zajmuje mało miejsca przy przechowywaniu - firma Ubler - podobno oczko wyżej niż Thule):

https://www.taurus.info.pl/bagazniki-i-uchwyty/bagazniki-rowerowe/bagazniki-rowerowe-na-hak/uebler-x31-s-bagaznik-na-hak-na-3-rowery

Jeszcze taka sprawa - po podłączeniu bagażnika czujniki cofania nadal działają - czyli stale piszczą - trzeba je wyłączyć/włączyć w komputerze - być może przy montażu w ASO działoby się to automatycznie (?).

Ogólnie jeśli ktoś lubi zwiedzanie rowerem to super sprawa :)

Offline Eryk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lipca 2021, 10:56:37 »

Ogarnąłem - trochę to trwało, gdyż nie zdecydowałem się na montaż w ASO ani w wyspecjalizowanym warsztacie (wyszło mnie trochę taniej, trochę się douczyłem, trochę zrobiłem źle - gdybym wiedział ile z tym będzie zachodu i straty czasu to robiłbym w ASO - więc podam tutaj esencję ;).

1. Hak kupiłem na Allegro AUTO- HAK AHK094V - https://allegro.pl/oferta/hak-holowniczy-automat-13pin-toyota-c-hr-od-2016-9964068082 - cena: 1387 zł wraz z wiązką uniwersalną której nie założyłem - proponuję poszukać bez tej wiązki (powinno być ok 200 zł mniej) bo musimy tutaj ciąć instalacje, a wiadomo, że praca elektryka swoje kosztuje.

2. Montaż Haka (i części tej wiązki) 300 zł u zaprzyjaźnionego mechanika w rodzinnej wiosce (na szczęście nie ruszył elektryki).

3. Zakup już dedykowanej wiązki: 415https://allegro.pl/oferta/wiazka-haka-toyota-c-hr-17-19-dedykowana-10595620971 - teraz trochę podrożała.

4. Montaż wiązki u elektryka - 200 zł.

5. Przegląd w SKP - 36 zł, wpis w wydziale komunikacji - gratis.

Razem 2338 zł.. (w tym 200 zł w błoto za uniwersalną wiązkę) - straconego czasu, telefonów, umawiania się i paliwa nie liczę.

ASA chciało trochę ponad 2800, wyspecjalizowany warsztat niecałe 2800 także zysku z tego mam mniej niż w pysku ;).

Kupiłem bardzo fajny (ale i drogi) bagażnik rowerowy który po złożeniu spokojnie mieści się w bagażniku C-HRa, i zajmuje mało miejsca przy przechowywaniu - firma Ubler - podobno oczko wyżej niż Thule):

https://www.taurus.info.pl/bagazniki-i-uchwyty/bagazniki-rowerowe/bagazniki-rowerowe-na-hak/uebler-x31-s-bagaznik-na-hak-na-3-rowery

Jeszcze taka sprawa - po podłączeniu bagażnika czujniki cofania nadal działają - czyli stale piszczą - trzeba je wyłączyć/włączyć w komputerze - być może przy montażu w ASO działoby się to automatycznie (?).

Ogólnie jeśli ktoś lubi zwiedzanie rowerem to super sprawa :)

a to się z toba nie zgodzę mam ten sam hak i tą dedykowaną wiązkę tam integracja jest w dwa albo trzy kable na kórych trzeba zdjąć izolacje i podlutować kablelki z wiązki fakt instrukcja do haka  dla tych kablekow jest taka mało szczegółowa ale na spokojnie da sie to ogarnąć , pozostałe kable są na wtyczki pod oryginały .

Offline ElPartizante

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lipca 2021, 12:20:14 »
a to się z toba nie zgodzę mam ten sam hak i tą dedykowaną wiązkę tam integracja jest w dwa albo trzy kable na kórych trzeba zdjąć izolacje i podlutować kablelki z wiązki fakt instrukcja do haka  dla tych kablekow jest taka mało szczegółowa ale na spokojnie da sie to ogarnąć , pozostałe kable są na wtyczki pod oryginały .

Spoko - tutaj nie mam co się zgadzać lub nie - ja tylko opisałem swoją drogę.

Na elektryce samochodowej się nie znam to jej nie ruszam, mechanik też się nie znał to nie ruszył, znajomi elektrycy tego mechanika za bardzo nie chcieli wpinać/wlutowywać się w instalację w samochodzie. Ostatni elektryk stwierdził, że spoko - założy tę uniwersalną wiązkę, ale zajmie mu to więcej czasu, a w przypadku problemów z elektryką w aucie (hybryda w dodatku) to ASO pierwsze co zrobi to doczepi się do tego... Zalecił zakup dedykowanej, co zrobiłem. Taką podjąłem decyzję i uważam ją za słuszną.

A nie wiem, czy dobrze przeczytałeś/napisałeś - w zestawie z hakiem jest UNIWERSALNA wiązka. Później kupiłem DEDYKOWANĄ i z tą nie było problemów.

Offline Eryk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lipca 2021, 15:05:25 »
ja kupowałem Hak + wiązka dedykowana były problemy z jej dostępnością w PL wiec trochę się naczekałem moja uwaga była do wiązki dedykowanej którą ma 2-3 kable do podlutowania reszta na wtyczki  :-)

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lipca 2021, 17:06:59 »
Kabelki trzeba ciąć nawet w wiązce dedykowanej bo światło cofania i przeciwmgielne są w kłapie
Bez cięcia trzeba by było jeszcze rozbierać klapę i ciągnąć wiązkę do klapy co raczej było by problematyczne i czasochłonne
Stały plus jest lutowany do głównego przewodu co idzie pod kierownicę oryginalny alarm jest wpięty tak samo

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lipca 2021, 20:42:21 »
Ja mam hak Brink z dedykowaną wiązką, też Brink! i jedno co było cięte to kabelek od śwł. przeciwmgielnego tylnego i to tylko w dolnej części bagażnika, przy samej lampie! nic nie było lutowane tylko montowane na specjalnych zaciskach dołączonych do zestawu. a jeśli chodzi o stały plus, to do wiązki dołączony był taki fajny zacisk montażowy  do oryginalnych klem na akumulatorze, wraz z bezpiecznikami.
Wiązka Brink to bogaty model bo w gnieździe przyczepy jest dodatkowy plus i ładowanie akumulatora w przyczepie kampingowej! Niestety  <zalamka> chyba nigdy tego nie wykorzystam  :wallbash:
Hak i wiązkę kupiłem sam a wszystko było montowane w ASO krótko po kupnie nowej C-HRki czyli w 2017r.
ASO w gratisie dodało gniazdo 12V w bagażniku  <taniec> doliczyli tylko za montaż.  :song:
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2021, 20:58:59 wysłana przez zdenek2007 »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lutego 2023, 01:10:08 »
Pytanko, czy hak lepiej od razu zamontować przy odbiorze auta czy mogę to na wiosnę zrobić bez problemu?

Umówiłem się z handlowcem na dobranie dodatków bo samochód już jest w Polsce, ale właśnie średnio mam czas teraz na lekturę o hakach.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lutego 2023, 07:25:05 »
Nie ma żadnego znaczenia z punktu technicznego czy teraz czy potem
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl