Autor Wątek: Pojedynczy stuk przy ruszaniu  (Przeczytany 3773 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kajos25

• Toyot Leżący
  • *
Pojedynczy stuk przy ruszaniu
« dnia: 20 Maja 2021, 22:38:54 »
Witam mam corolle kombi 1.8 hybrid 2020. Od kilku dni pojawił się dziwny dzwiek jakby lekki stuk takie "kliknięcie " dochodzący z przodu , chyba okolice prawego koła. Występuje po zahamowaniu i ponownym ruszeniu tylko raz, później można puszczać dodawać gaz I cisza. Dziwne jest to że niekoniecznie muszę Się zatrzymać żeby to wywołać,  wystarczy przy hamować  do 10-20 km/h lekko dodać gazu i wtedy jest pojedynczy klik. Czy ma to ktoś u siebie? Dodam że auto 7 tys przebiegu a przy 4 tys były wymienione klocki bo stukaly ale podczas hamowania a nie dodawania gazu

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Pojedynczy stuk przy ruszaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maja 2021, 06:54:20 »
Prawdopodobnie klocek w jarzmie nie trzyma się prawidłowo, podjedz do serwisu niech sprawdzą bo może klocek się krzywo ścierać

My21 2.0 TS exe+vip

Offline jacek21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Maja 2021, 21:44:49 »
Yaris premier edition przejechane 5 tys km. U mnie też ten dzwiek występuje. Byłem w Aso mówił mi ze to uruchamia się system automatycznego hamowania i ze to normalne ze niby klocki nie są dotarte I to minie. Tylko ja ma tak przy kazdym ruszaniu beż względu na to czy go odpalam czy ruszam ze skrzyżowania. Występują 2  3 takie stukniecia jakby coś uderzyło w blachę. Występuje to do prędkości 15 km/h a później jest normalnie. Niby tak działają te systemy.

Offline Kajos25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Maja 2021, 22:35:28 »
Takie jedno stukniecie jakby kamień o blachę przy prędkości 15-20 km/h to mam od początku po każdym odpaleniu auta i z tym Się zgodzę ze moze uruchamia Się jakiś system. Ale ze to ma minąć po dotarciu klocków to już bajka, tzn ze jak się dotrą klocki to już system nie bedzue się uruchamiał? Bzdura żeby spławili klienta.  Jednak u mnie jak pisałem doszło dziwne pstrykniecie prawie po każdym zatrzymaniu jak dodam nawet lekko gazu. Później nie hamujac mogę puszczać gaz I dodawać i tego nie ma póki znowu nie zahamuje.  Przez 6 tys km tego nie było a teraz jest

Offline jacek21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Maja 2021, 21:51:10 »
A byłeś w ASO ?? Cos powiedzieli konkretnego?? Mi się wydaje że to klocki hałasują takie mam wrażenie przynajmniej.

Offline jacek21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Września 2021, 21:43:51 »
U mnie rozwiązano ten problem. Jak się okazalo była jakaś aktualizacja sterownika od ABS. Wgrali nowy sterownik i pomogło. Cała akcja trwała godzinkę w ASO.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Września 2021, 21:52:13 »
Wpiszcie sobie w Google jak w tytule "pojedynczy stuk..."
Zdziwicie się, że jest tak w większości marek
Kiedyś mech z nissana tłumaczył mi, że to system ABS się kalibruje, czy jakoś tak.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl