Autor Wątek: sprawdzenie numeru VIN  (Przeczytany 4982 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bodek79

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis T27
sprawdzenie numeru VIN
« dnia: 21 Maja 2021, 15:09:09 »
Witam forumowiczów,
Jestem tu świeżakiem  :grin: ale mam wielka prośbę.
Czy pomógłby ktoś w rozkodowaniu numeru VIN SB1EG76L00E053689.
Jest to Toyota Avensis (właśnie takiej szukam <taniec>).
Sprowadzona z Niemiec.
Z góry dziękuję za pomoc.
Jeżeli trzeba za taka usługę zapłacić oczywiście zapłacę.   

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
Odp: sprawdzenie numeru VIN
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maja 2021, 21:45:55 »
Co chcesz rozkodować? Jaka wersja czy historie? Sam 2 tyg. temu kupowałem i kupiłem "Auto DNA", ale też zadzwoniłem do serwisu i poprosiłem o sprawdzę. I chłopaki z Toyoty mi wszystko powiedzieli.

Offline Bodek79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Maja 2021, 23:47:19 »
#Ryba1983# dzięki za odpowiedź :good:. Zależy mi na historii, w ogłoszeniu jest ze pare dni temu autko przyjechało z Niemiec i chciałem sprawdzić czy info z ogłoszenia o stanie np. licznika nie jest fikcją :song:.
Czy ?autoDNA? pokaże ci sie działo z autem w Niemczech?
Spróbuje jutro zadzwonić do ASO i coś się dowiedzieć.

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Maja 2021, 00:08:23 »
Przede wszystkim zły vin.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Maja 2021, 06:46:31 »
Jeśli auto było serwisowane to pokaże. Ja kupiłem z Francji i dna pokazywało cała historie. Aso ci powie o wszystkich akcjach serwisowych i o serwisach, ostatni przebieg. Ale nie powiedzą czy był jakiś dzwon.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Maja 2021, 11:08:32 »
Ale nie powiedzą czy był jakiś dzwon.
Jeśli nawet drobna stłuczka była odnotowana przez policję w Polsce czy gdzieś w Europie, naprawa była z ubezpieczenia to takie info się pojawia. Niestety, z opóźnieniem i nie we wszystkich serwisach. Ja kupując auto z Francji miałem odnotowaną wymianę przedniej szyby z kosztorysem całej naprawy więc po cenie widać czy to tylko szyba. Podobnie niedawno sprawdzałem auto z Polski i jeden serwis podał mi dwie kolizje na około 1000-2000 zł więc raczej drobiazgi. 

Offline Bodek79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Maja 2021, 19:18:17 »
Dzięki wszystkim za odpowiedzi  :good:
Mam jeszcze jedno pytanie.
Polecacie jakąś stronę/firmę sprawdzającą "auta przed zakupem"? Chodzi o zlecenie, żeby rzeczoznawca sprawdził kompletnie auto, jeżeli jest za daleko żeby samemu podjechać.
Może ktoś z Was korzystał z takiej usługi?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Maja 2021, 08:13:43 »
Polecacie jakąś stronę/firmę sprawdzającą "auta przed zakupem"? Chodzi o zlecenie, żeby rzeczoznawca sprawdził kompletnie auto, jeżeli jest za daleko żeby samemu podjechać.
Możesz na spokojnie skorzystać z auto dna. Dostaniesz raport ale jest jeszcze jedena kwestia czyli sama weryfikacja raportu pod względem szkód. Do tego trzeba uważać bo info dostępne po vinie zawierają dużo nizgodności. I tak np.samochód którym jeżdżę ma wartość euro tax 17k.(wg. Pzu) co jest skrajnym nieporozumieniem, szkoda ktora na nim ciąży (zgłoszenie z czyjegoś oc) to ponad 20k. Pewnie jak będę auto sprzedawał to niejedna osoba przeżegna się i powie "łolaboga". A prawda jak wygląda? Na tą szkodę składają się wycena rzeczoznawcy + auto zastępcze 7k.brutto i reszta szkoda której celowo nie usuwam żeby potem nie było gadania. Szkodą jest wgniecenie tylnego błotnika i odchodzący lakier zderzaka z odszczypaną lampą. A wszytko działo się pod sklepem bo pani nie zaciągnęła hamulca ręcznego i jej auto stoczyło się na moje.
Nie wspomnę o wpisach "szkoda całkowita" gdzie może być walnięcie z tirem albo urwany zderzak podczas zjeżdżania z krawężnika. Np. U mnie w rodzinie jest auto po szkodzie całkowitej, dosyć drogie rynkowo. Gdyby nie to że wystrzeliła poducha kierowcy to nikt by nie wiedział że była szkoda autem można było spokojnie jeździć. Całość naprawy była wykonana na nowych częściach z aso w warsztacie z autoryzacją aso i pochłonęła 10k a całka była do wartości auta wg eurotax 100k. A info o całce jest z zagranicy.

Ogólnie trzeba na to brać poprawkę dokładnie taką samą jakby nie było wzmianki o szkodzie a szkoda była i to bardzo poważna.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2021, 08:15:23 wysłana przez ledziu »

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maja 2021, 08:50:52 »
Witam forumowiczów,
Jestem tu świeżakiem   ale mam wielka prośbę.
Szkoda że mój poprzedni wpis nie jest dla Ciebie "widoczny".
Chciałem pomóc...
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2021, 08:55:27 wysłana przez JaśnieWielmożnyPanLexus »

Offline Bodek79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Maja 2021, 10:17:20 »
Witam forumowiczów,
Jestem tu świeżakiem   ale mam wielka prośbę.
Szkoda że mój poprzedni wpis nie jest dla Ciebie "widoczny".
Chciałem pomóc...

Kolego dzięki, widziałem Twój wpis, ale wpisuje ten VIN na stronie autoDNA i wyskakuje ze to Avensis, z różnymi informacjami, żeby je zobaczyć trzeba wykupić raport, ale już to autko zniknęło z ogłoszeń wiec szukam dalej. Ale VIN chyba był poprawny  :o

Offline Bodek79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Maja 2021, 11:15:15 »
Możesz na spokojnie skorzystać z auto dna. Dostaniesz raport ale jest jeszcze jedena kwestia czyli sama weryfikacja raportu pod względem szkód. Do tego trzeba uważać bo info dostępne po vinie zawierają dużo nizgodności. I tak np.samochód którym jeżdżę ma wartość euro tax 17k.(wg. Pzu) co jest skrajnym nieporozumieniem, szkoda ktora na nim ciąży (zgłoszenie z czyjegoś oc) to ponad 20k. Pewnie jak będę auto sprzedawał to niejedna osoba przeżegna się i powie "łolaboga". A prawda jak wygląda? Na tą szkodę składają się wycena rzeczoznawcy + auto zastępcze 7k.brutto i reszta szkoda której celowo nie usuwam żeby potem nie było gadania. Szkodą jest wgniecenie tylnego błotnika i odchodzący lakier zderzaka z odszczypaną lampą. A wszytko działo się pod sklepem bo pani nie zaciągnęła hamulca ręcznego i jej auto stoczyło się na moje.
Nie wspomnę o wpisach "szkoda całkowita" gdzie może być walnięcie z tirem albo urwany zderzak podczas zjeżdżania z krawężnika. Np. U mnie w rodzinie jest auto po szkodzie całkowitej, dosyć drogie rynkowo. Gdyby nie to że wystrzeliła poducha kierowcy to nikt by nie wiedział że była szkoda autem można było spokojnie jeździć. Całość naprawy była wykonana na nowych częściach z aso w warsztacie z autoryzacją aso i pochłonęła 10k a całka była do wartości auta wg eurotax 100k. A info o całce jest z zagranicy.

Ogólnie trzeba na to brać poprawkę dokładnie taką samą jakby nie było wzmianki o szkodzie a szkoda była i to bardzo poważna.

Dzięki ledziu
Raport ok, powie o historii samochodu, ale mi bardziej zależało na wizycie rzeczoznawcy, który obejrzy auto, sprawdzi na stacji diagnostycznej, podepnie pod komputer etc. Czy z takiej usługi "na odległość" może korzystaliście?

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Maja 2021, 12:00:25 »
Ja jakiś wolałbym sam pojechać zobaczyć przejechać się sprawdzić. Bo Gosc sprawdzi powie ze jest ok a ja pojadę kupować o coś mi się nie spodoba i będzie rozczarowanie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Maja 2021, 13:27:18 »
Takie firmy robią to bardzo profesjonalnie zaznaczona każdy Elizka nawet plama na tapicerce wszelkie uszkodzenia

Wysłane z mojego J23v  przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Maja 2021, 17:41:17 »
Ja wieże ze profesjonalne za tą kasę co oni biorą to ja też to zrobi profesjonalnie. Koszt takiej usługi to koszt pojechanja i zobaczenia na własne oczy.

Offline damianox86

• Początkujący
    • https://migomat.com.pl/akcesoria-spawalnicze/stoly-spawalnicze
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Maja 2021, 13:41:03 »
Z takich usług warto korzystać tylko w jednej sytuacji - jak szukacie auta i znajdujecie coś serio ciekawego, ale na drugim końcu polski albo po prostu za daleko na wasze możliwości czasowe. Bo bez sensu marnować własny czas na jazde 2-3 godziny w jedną stronę żeby sie okazało że auto szmelc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl