Autor Wątek: Paski LED z dynamicznym kierunkowskazem na klosz do aurisa 2fl  (Przeczytany 4116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Paski LED z dynamicznym kierunkowskazem na klosz do aurisa 2fl
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Maja 2021, 15:15:11 »
Dowód przy pierwszej kontroli? Wolne żarty. Ani diagnosta ani policjant się nie doczepi z powodu braku kompetencji. Przechodzą hidy, listwy Led z tyłu, a co najlepsze trzech diagnostów nie połapało się ze mam instalacje gazowa w samochodzie. Ocknijcie się.

Zależy na jakiego diagnostę się trafi. Kiedyś widziałem, że diagnosta sprawdzał skrupulatnie mój samochód, w tym bagażnik i co jest pod maską wokół silnika. Z kolei miesiąc temu na przeglądzie patrzyłem i diagnosta nie otwierał maski (zapomniał albo mu się nie chciało).

Offline Rekultywator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Maja 2021, 16:04:12 »
Dowód przy pierwszej kontroli? Wolne żarty. Ani diagnosta ani policjant się nie doczepi z powodu braku kompetencji. Przechodzą hidy, listwy Led z tyłu, a co najlepsze trzech diagnostów nie połapało się ze mam instalacje gazowa w samochodzie. Ocknijcie się.
Niewłaściwe doświetlenie to jest albo demontaż na miejscu i zachowujesz dowód lecz mandat możesz dostać, lub nie demontujesz i masz combo kolego.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Maja 2021, 20:25:37 »
Główny problem jest w tym że sprawiają wrażenie ruchu pozornego a to rozprasza.  Powinni tego zakazać.
Też tak uważam. Bajer, a nie światła które maja coś wyraźnie sygnalizować.
Nie wiem, jak te niektóre nowe auta dostają homologacje z tym.

I drugi nowoczesny wynalazek: kierunkowskazy wygaszające światła dzienne w czasie działania (oszczędzają na LED-ach?). Dezorientujące.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Maja 2021, 20:50:00 »
Mi sie takie dynamiczne kierunki podobają , ładnie to wyglada w CHR a szczególnie w Audi lub Skodzie.

Offline marqes997

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Maja 2021, 21:12:20 »
Główny problem jest w tym że sprawiają wrażenie ruchu pozornego a to rozprasza.  Powinni tego zakazać.
Też tak uważam. Bajer, a nie światła które maja coś wyraźnie sygnalizować.
Nie wiem, jak te niektóre nowe auta dostają homologacje z tym.

I drugi nowoczesny wynalazek: kierunkowskazy wygaszające światła dzienne w czasie działania (oszczędzają na LED-ach?). Dezorientujące.

Takowy mam właśnie pasek LED do jazdy dziennej i kierunki. Dzisiaj znów widziałem jakąś toyotę z tym typem oświetlenia, co chce zrobić. Przecież to tylko polepsza widoczność auta... Oryginalne zostawiam... Natomiast LEDy w soczewkach, nie dość że wizualnie lepiej auto się prezentuje, to najważniejsze że widoczność w nocy w lasach poprawia się o stokroć!

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Maja 2021, 21:22:37 »
A oślepianie innych nawet po tysiąckroć!  :grin:

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Maja 2021, 21:49:13 »
A oślepianie innych nawet po tysiąckroć! 

soczewka skupia światło i nie ma bata, żeby światło z soczewki w dobrze ustawionym reflektorze oślepiało ;)

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Maja 2021, 22:13:24 »
Świat idealny? Proponuję spojrzeć na soczewkę pod różnymi kątami, zapewne jednak coś w oko czasem uderzy, poza linią odcięcia. Można też sprawdzić na ścianie bocznej, suficie, w parkingu podziemnym albo w garażu.
Poza tym, tak jak kiedyś ludziom po załadowaniu bagażnika nie chciało się przesunąć dzwigni opuszczającej reflektor, tak teraz wielu nie chce się nawet sięgnąc ręką do pokrętła obniżającego snop światła. A reszta nie ma nawet pojęcia, że takie pokrętło ma.  :-P

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Maja 2021, 22:18:27 »
soczewka skupia światło i nie ma bata, żeby światło z soczewki w dobrze ustawionym reflektorze oślepiało
To jest mit. Temat był już wielokrotnie wałkowany, poczytaj trochę, ale poważnych opracowań może. Czy to soczewki czy same odbłyśniki - źródło światła musi być skupione (małe wymiary) i umieszczone w ściśle określonym miejscu w reflektorze.  Jeśli to nie będzie spełnione, światło będzie rozproszone. Sama soczewka tego nie załatwi.
Dlatego wykonuje się homologacje...
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Maja 2021, 22:27:44 »
wizualnie lepiej auto się prezentuje

Zaraz, chwilka, dla kogo auto lepiej się tak prezentuje? Dla ciebie, czy dla otoczenia? Chcesz, żeby twoje auto podobało się na drodze, czy ma się podobać tobie? Bo jeżeli ma się podobać na drodze i chcesz być trochę dumny z ładnego i oryginalnego auta, to ja jako element otoczenia uważam, że to wiocha, podróba itp.  :thumbdown:  nie licząc groźby mandatu i na takie podróbki patrzę z politowaniem i niesmakiem  :thumbdown:
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2021, 22:29:19 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Maja 2021, 16:57:44 »
Mi się osobiście też dynamiczne Ledy podobają jak w chrce i połowie innych nowych samochodów. W poprzednim aurisie miałem pasek ledowy na dzienne i kierunki dynamiczne w jednym. Przez 9 lat działały bez problemów. Z mandatami i przeglądami też nie miałem żadnych problemów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl