Autor Wątek: zamiennik kata ew. błędy  (Przeczytany 1646 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radex171

• Toyot Leżący
  • *
zamiennik kata ew. błędy
« dnia: 23 Maja 2021, 11:02:13 »
Hej,

Tak mnie dzisiaj naszło pytanko. Co w przypadku gdybym chciał wrzucić zamiennik kata? (zapewne za jakiś czas możliwe że będzie mnie to czekać przez rudą...) i teraz pytanie, czytałem, że ludzie czasem borykają się z błędami z sondy i trzeba stosować emulator?  Ktoś się orientuje jak to faktycznie jest z tymi zamiennikami katów oraz tymi błędami i ew. emulatorami? czy można wrzucić każdy zamiennik kata, który oczywiście pasuje do p2? czy jak to jest? oraz kolejne pytanie, jeśli taki emulator mam u siebie zastosowany (jak zwał tak zwał, chodzi o usunięcie kodu błędu) i jeśli odepnę aku 12v aby np. go podładować to czy po podłączeniu ten błąd mi wyskoczy?

Offline damian.r4

• Toyot Leżący
  • *
Odp: zamiennik kata ew. błędy
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipca 2021, 17:10:12 »
Mam założony zamiennik kata od marca i żadne błędy mi nie wyskakują. Nie czuję żadnej różnicy...

Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2021, 20:37:12 »
Ten Kat w Priuie nie jest w obudowie ze stali nierdzewnej? W P3 na pewno ten jeden jest, drugi nie wiem. Mi kiedyś wyskoczył błąd na oryginalnym katalizatorze w P2 jak mu pierwszy raz zalałem polskiego palliwa. Auto wcześniej jeźdiło w Niemczech.  :grin:
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2021, 20:39:18 wysłana przez arthi »

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2021, 08:05:32 »
Witam, mi skradziono katalizator i wrzuciłem zamiennik. Do tego wsadzona została jakaś sonda niekoniecznie dedykowana. Teraz podczas obciążenia pokazuje napięcie 0.6-1.0 V i po kilku dniach jazdy wywala błąd bodajże P0420 czyli mała sprawność katalizatora. Nie wiem czy to wina katalizatora, że jest zamiennikiem (około 1000 zł) czy ta sonda jest niesprawna lub nieodpowiednia. Czy ktoś ma z was taki zamiennik i na oryginalnej sondzie jest wszystko ok? Dodam, że spalanie wzrosło po kradzieży o około 1 litr na 100 km.
PZDR

Offline damian.r4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2021, 08:27:16 »
Ja mam zamiennik kata i przełożona oryginalna sonda i jest wszystko ok. Żadnych błędów i spalanie na poziomie 4,5-5l/100km

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2021, 08:30:40 »
Ja mam zamiennik kata i przełożona oryginalna sonda i jest wszystko ok. Żadnych błędów i spalanie na poziomie 4,5-5l/100km

Dzięki, czyli zabieram się za poszukiwanie sondy. Czy ma ktoś może numer części OEM sondy do priuska 2 2008? W tych katalogach https://toyota.7zap.com/en/eu/ nie potrafię znaleźć. Kiedy szukałem sondy to wyskakiwało pełno różnych które niby pasują do priusa od 100 do 500 zł. Ta którą kupiłem jak widać niekoniecznie jest dobra.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lipca 2021, 12:37:39 »
nie wiem jak jest w p2 ktora sonde potrzebujesz . (ile ich tam jest - 2 szt. ? )

ale celuj w denso raczej .

https://allegro.pl/oferta/sonda-lambda-denso-dox-0109-dox0204-9626074876

mozesz tam wyslac vin do goscia moze cos zaradzi.

prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl