Autor Wątek: RAV4 3 generacja  (Przeczytany 1945 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sejsmo

• Prawie Toyot
RAV4 3 generacja
« dnia: 25 Maja 2021, 17:09:30 »
Witam wszystkich :)

Stałem się posiadaczem RAV4, wersja 3, 2011, benzyna 158KM i po pierwszych jazdach mam kilka pytań, nie wiem czy
po prostu "ten typ tak ma" czy jednak coś jest nie tak:

- ogólnie pojazd trochę głośny, sam silnik np na postoju pracuje praktycznie bezgłośnie, ale podczas jazdy już cicho nie jest, włącznie z samymi odgłosami,
   tak jakbym jechał jakimś małym dostawczakiem :) Jednak to chyba normalne patrząc po wątkach dotyczących wyciszania...
- podczas zmiany biegów, puszczenia pedału gazu przez chwilę na moment wchodzi na obroty, trochę to irytujące, zawsze jest przez moment gazowanie
- jadąc bez gazu na biegu, najczęściej na 2 lub 3 w pewnym momencie samochód nagle przydusza, zaczyna delikatnie hamować
- no i pomiar średniego spalania, ciągle pokazuje wartość 8.3 :/ Bez względu na przyspieszenie, itp. Zawiesił się? To się jakoś restartuje?

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
Odp: RAV4 3 generacja
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Maja 2021, 19:09:21 »
Co do wyciszenia jeździłem kilkoma ravkami i one po prostu tak mają jest w nich naprawdę dość głośno. Co do obrotów w niektórych autach że starszej generacji silnikami taka była ich uroda że podczas wsprzeglania obroty idą na chwilę w górę ale tak ma też być.

Offline sejsmo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Czerwca 2021, 22:35:40 »
Do głośności się już przyzwyczaiłem :) Zresztą jak i do tych obrotów przy zmianie biegów... Jedynie pozostaje to niezbyt płynne hamowanie silnikiem,
nagle po kilku sekundach obroty idą w dół i samochód na moment przydusza.

Pytania co do średniego spania nie było :) Wskazuje już poprawnie.

Offline rezystor22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Czerwca 2021, 13:46:26 »
Witaj,

Może być głośny przez to że miałeś już wymieniany tłumik środkowy - jeżeli nie jest to oryginał to auto głośniej buczy. Robotę robi też szczelność całego układu wydechowego. Zobacz czy połączenie środkowy - tylny jest szczelne bo tam lubi dmuchać i hałasować dodatkowo. Ale faktycznie auto ogólnie do cichego nie należy, zwłaszcza jak wcześniej śmigałeś innym, cichym  <taniec>

Co do obrotów, samego wbijania biegów i puszczania sprzęgła bez szarpnięć to trzeba zaakceptować to auto takim jakie jest..
Na ten moment brał bym automat - manual w tym aucie to totalna porażka moim zdaniem.

Z ciekawości, z tylnego mostu kapie olej?

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Czerwca 2021, 19:49:59 »
- ogólnie pojazd trochę głośny, sam silnik np na postoju pracuje praktycznie bezgłośnie, ale podczas jazdy już cicho nie jest, włącznie z samymi odgłosami

Moja też jest głośna - zwłaszcza jak się ją zmusi do pracy na wyższych obrotach.

- podczas zmiany biegów, puszczenia pedału gazu przez chwilę na moment wchodzi na obroty, trochę to irytujące, zawsze jest przez moment gazowanie

U mnie jest to samo.

- jadąc bez gazu na biegu, najczęściej na 2 lub 3 w pewnym momencie samochód nagle przydusza, zaczyna delikatnie hamować
- no i pomiar średniego spalania, ciągle pokazuje wartość 8.3 :/ Bez względu na przyspieszenie, itp. Zawiesił się? To się jakoś restartuje?

Tych przypadłości nie zaobserwowałem. Z kolei u mnie na biegu jałowym zdarzają się okazjonalne wahnięcia obrotów, ale liczę się z tym, że może to być wpływ pracy na LPG.

puszczania sprzęgła bez szarpnięć to trzeba zaakceptować to auto takim jakie jest..

To mnie zmartwiłeś bo mam już umówione auto do warsztatu w związku z szarpaniem przy zmianie biegów. Przy redukcjach muszę dawać międzygaz bo inaczej pasażerom urywa głowy. Jest po tym względem masakra - bardzo męczące auto do jazdy na dłuższą metę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl