Autor Wątek: Prośba o pomoc do właścicieli Priusa Plug-In z Dachem Solarnym  (Przeczytany 1114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jakub Mościszewski

• Początkujący
Szanowni Forumowicze,

jestem studentem Politechniki Rzeszowskiej i piszę pracę magisterską pt. "Badanie możliwości zastosowania paneli fotowoltaicznych w pojeździe elektrycznym". Chciałbym się zwrócić do Państwa z pytaniem, czy posiada ktoś z Państwa Toyotę Prius Plug-In z dachem solarnym, który doładowuje akumulator, a nie tylko utrzymuje klimatyzację podczas zaparkowania, oraz z prośbą do osób, które posiadają takiego Priusa, o zrobienie zdjęć skumulowanej energii wytworzonej przez dach solarny przez 2-3 dni z rzędu. Zdjęcia te posłużą do analizy  zagadnienia zawartego w temacie pracy magisterskiej. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Z wyrazami szacunku,
Jakub Mościszewski

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
Odp: Prośba o pomoc do właścicieli Priusa Plug-In z Dachem Solarnym
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipca 2021, 20:49:28 »
fajny temat na prace , ja nie mam ale toyota da ci duzo informacji ja od nich dostałem takie info oraz mozesz zapytac o prius Plug in który testuja od 2019 cały dach oraz tylna szyba jest w fotowoltajce oraz pród link tu tak to wygłada : https://www.electrive.com/2019/07/04/toyota-testing-hybrid-prius-fitted-with-solar-cells/

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Prośba o pomoc do właścicieli Priusa Plug-In z Dachem Solarnym
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipca 2021, 21:47:08 »
Ja tak się nie znam ale na chłopski rozum, można spróbować policzyć powierzchnię maski, dachu i tego tailgate'a, założyć sprawność podobną do sprawności paneli takich z dachu od Kowalskiego i na bazie danego modelu produkowanego w 2019 roku sprawdzić produkcję dzienną. Napisali też, że te panele są specjalnie dostosowane do tego projektu. Pi razy oko może pokazać ile wyprodukuje prądu taka powierzchnia. Pewnie w porównaniu do zużycia priusa na 100 km/h będzie to niewielka ilość ale zawsze coś. Jak tak patrzę to około 3 paneli leży na tym prusaku takich 1x1,70. Może elektrykę pokładową uciągnie ale raczej nie napędzi w trybie pustej baterii...  <kawusia>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl