Autor Wątek: Corolla TS Vs Camry  (Przeczytany 31141 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Corolla TS Vs Camry
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Maja 2021, 13:59:51 »
Dlatego Ciekawi mnie po prostu Ile jest w camery, rzeczywiste wymiary wnętrza.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Maja 2021, 14:02:05 »
Ja wiem ze masz Rav4 ale badz obiektywny :) prywatne emocje odłuż na bok.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To były emocje ale nie poparte liczbami.
@klaudiusz napisał :
"Camry miejscem w srodku zabija Rav4 i Corolle razem wziete."
Edit:
W obu autach jest miejsca pod dostatkiem, a wyżej umieszczone fotele w suvie niwelują kilku centymetrowe różnice na długość.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2021, 14:12:33 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Maja 2021, 19:57:32 »
Jak ci sie kiedyś na krajowej drodze trafi wypadek z kilometrowym korkiem  , i będziesz go musiał objechać polami i lasem , ravką przejedziesz , w corolli i camry spędzisz parę godzin wkurzony ,że suwy jadą ,a sedany stoją.
Jak to będzie ekspresówka albo autostrada to wszyscy grzecznie czekają bo nie ma jak zjechać na bok ani zawrócić.  A na krajówce się zawraca i objeżdża lokalnymi, nikt nie będzie się pchał po lasach i kartofliskach.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Maja 2021, 20:06:29 »
Dlatego Ciekawi mnie po prostu Ile jest w camery, rzeczywiste wymiary wnętrza.
Najlepiej pójść do salonu i wsiąść.  Zewnętrznie Camry z długością 489 cm i rozstawem osi 283 cm to bardziej klasa E niż D.  Na trasie powinna spalaniem, komfortem jazdy i poziomem hałasu deklasować suvy klasy średniej.  Natomiast jest to typowy sedan - jeśli podróżujemy tylko z walizkami to jest super, natomiast jak chcemy przewieźć psy, rowery albo jakieś gabaryty to jest słabo.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Maja 2021, 20:25:48 »
Podziwiam autora tematu, za czas poświęcony na decyzję o zakupie auta :).
Mi to zajmuje max. 1 dzień.
Camry widziałem w USA, po powrocie okazało się, że będzie w PL.
Poprosiłem o ofertę, wpłaciłem zaliczkę i odebrałem razem z tymi co szły do salonów.
Była obawa, że będę musiał czekać bo mi nie wydadzą przed premierą, ale obeszło się bez cyrków.
Przed kupnem nawet nie siedziałem w aucie.
A ten temat jest bez sensu, bo porównywanie aut, każdego z innej klasy jest bez sensu.
Rav4 to średni suw, miałem nie chcę więcej, jazda autostradą to męka i spalanie kosmos.
Corolla to sedan klasy C, miałem miło wspominam, komfort podróży słabszy niż Camry.
Camry, duży przestronny sedan, nic nie zachwyci nic nie rozczaruje, poza wadliwym silnikiem z przedostającym się paliwem do oleju.
Wiesz o tym i nadal myślisz o hybrydzie Toyoty... nie mam pytań  :wallbash:.
Kup sobie jeszcze z małym przebiegiem, na pewno nie jeździła na rozrzedzonym oleju  <zalamka>

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Maja 2021, 20:28:04 »
Podstawowa wersja kugi to 140k czy inni też uważają że to dobry wybór?
Mocne kombi w klasie średniej w automacie tyle kosztują.  Oczywiście że opcją jest RAV4 - jak komuś pasuje ta okropna krowiasto-kanciasta stylistyka, ale to już kwestia gustu.  RAV4 lepiej się sprawdzi gdy trzeba zjechać w lekki teren, z racji sporego prześwitu, natomiast Kuga tylko udaje suva - ma prześwit 14 cm, do tego sprawdzony fordowski zawias i podobno jest znakomicie wyciszona - na długie trasy jak znalazł.  Napęd bardzo podobny - 2,5 litrowy Atkinson współpracujący z silnikiem elektrycznym i generatorem poprzez eCVT.  Ja bym obejrzał i się przejechał, to nic nie kosztuje.  Z ciekawych hybryd za chwilę pojawi się nowy HR-V, ale to taka bardziej bulwarówka w stylu C-HR.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Maja 2021, 08:53:00 »
Na trasie powinna spalaniem, komfortem jazdy i poziomem hałasu deklasować suvy klasy średniej.
Dla porównania camry autostrada 140+ - 6.9l , Rav4 taka sama jazda ta sama trasa w te i z powrotem - ponad 10L.
Poziom hałasu dużo lepszy w camry ale nie powala - gdybym w verso nie miał lusterek (szumią przy 140) to poziom był by podobny.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 31 Maja 2021, 10:13:11 »
Poziom hałasu dużo lepszy w camry ale nie powala - gdybym w verso nie miał lusterek (szumią przy 140) to poziom był by podobny.

Japończycy nie bardzo zwracają uwagę na poziom hałasu przy dużych prędkościach bo na ich głównych rynkach jeździ się max. 100-120 km/h.

Offline rafal99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 31 Maja 2021, 11:46:44 »
Sprawdzałem Camry przed zakupem Corolli.

To jest inny segment i nie do końca da się to porównać. Camry jest większa, wygodniejsza, lepiej wyciszona, lepiej wykończona, lepsze materiały, generalnie czułem się tam lepiej. Za to Corolla wtedy była nowocześniejsza (Camry przed liftem, teraz wiele z tego naprawiono) i sporo bardziej funkcjonalna.
Osobiście też lepiej mi się jeździ Corollą. Lepiej się prowadzi. Camry jest wygodna, ale to taka kanapa, pływa po drodze, układ kierowniczy jak dla mnie dużo mniej bezpośredni, nie czuję drogi. Nie mój styl.

Trzeba zrobić listę wad i zalet i wybrać, dla każdego co innego będzie miało znaczenie.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #39 dnia: 31 Maja 2021, 11:50:20 »
Ja planuję przesiadkę z Corolli na Camry, ale to za rok i planuję :grin:. I teraz mam sedana. Moim zdaniem porównanie kombi z sedanem i różnych segmentów to nie jest dobra droga. Ale co kto lubi.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #40 dnia: 31 Maja 2021, 13:22:18 »
Wiem że to inne segmenty i że to nie jest takie proste porównanie ale nie mogę kupić i Camry i Corolli

Z jednej strony chciałbym mieć takie luksusowe auto jak Camry z drugiej będę potrzebował przywieźć na święta choinkę do domu to tylko taki przykład

Z jednej strony Camry to komfort i sama przytomność z jazdy jest to auto duże a takie właśnie lubię z drugiej w Corolli będę miał chyba lepsze wypożyczenie (do 140k)

To ciężki wybór ale jak widzę że jestem pierwszy który się nad tym zastanawia

Najbardziej chyba zależy mi na HUD to chyba jest super sprawa ale żeby mieć to w Camry to raz że budżet a dwa że wtedy nawet siedzeń z tyłu nie złożę

Nie wiem, ciężki wybór. Na ten moment to i tak obserwuje czy silniki się nie zacierają z powodu benzyny w oleju i składam kase.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #41 dnia: 31 Maja 2021, 13:51:59 »
Popytaj wlascicieli Camry z HUD. Ponoc nie dziala to jakos mega dobrze.

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 31 Maja 2021, 14:00:03 »

W corolli hud działa bez zastrzeżeń

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #43 dnia: 31 Maja 2021, 14:00:35 »

W corolli hud działa bez zastrzeżeń

W Priusie ponoc tez.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #44 dnia: 31 Maja 2021, 14:36:39 »
W corolli nie mam tego usprawnienia, a podczas jazdy testowej Camry przyzwyczajenie robiło swoje, więc i tak spoglądałem na zegary. Ale pamiętam, że po jeździe testowej Corollą, która HUD miała bardzo mi się podobało. Moim zdaniem wyposażenie Corolli i Camry powinno jakoś korespondować. Bo jeśli teraz mam LEDy w Corolli z przodu i z tyłu, a nie mam najwyższej wersji, to w Camry LEDy z tyłu też powinny zaczynać się od Prestige, a nie od Executive. Tak samo beżowe fotele można mieć w Camry w wersji niższej Comfort+Pakiet Business, a w wersji Prestige są już niedostępne. Po co mi w standardzie nawigacja w Prestige i Executive (cennik: 3200 zł), gdy mam AA/CP.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl