Autor Wątek: YII 1.33 polift słaba wydajność klimatyzacji  (Przeczytany 2095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
YII 1.33 polift słaba wydajność klimatyzacji
« dnia: 30 Maja 2021, 01:07:08 »
Witam
Jak działa Wam klima w YII??
U mnie słabo mrozi, póki co upałów jeszcze nie było ale nie jest to samo co w corolli e12. klima jest manualna > po skręceniu na max zimno chłodek jest ale pupy nie urywa......
Kompresor był wymieniony na nowy i klima nabita - zaraz po zakupie auta przez Pana "handlarza" mam na to papier.
Zresztą widać pod autem ze sprężarka jest nowa. Pan który auto mi sprzedawał mówił że ją zmienił bo klima słabo chłodziła.. Czyli jak widać nie załatwiło to sprawy... W czym może był problem??
Z góry dzięki i pozdrawiam

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
Odp: YII 1.33 polift słaba wydajność klimatyzacji
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maja 2021, 08:33:40 »
Sprawdź filtr kabiny czy wymieniony może być zabity, handlarza się nie wierzy jedz i podłącz pod maszynę niech wyciągną ile zostało i dobija, będzie wiadomo czy zrobił klimę. Inna sprawa że może być mała nieszczelnosc i gaz ucieka.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maja 2021, 08:40:40 »
Nie Ci sprawdzą szczelność.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maja 2021, 08:42:46 »
Sprawdź filtr kabiny czy wymieniony może być zabity, handlarza się nie wierzy jedz i podłącz pod maszynę niech wyciągną ile zostało i dobija, będzie wiadomo czy zrobił klimę. Inna sprawa że może być mała nieszczelnosc i gaz ucieka.
  1. filtr  kabinowy sam wymienialem wiec nie ma rakiej opcji.2. nie kazdy handlarz to oszust. Mam na ta cala usluge fakture na 800 zlotych. 3. haka piwinna byc temp. przy prawidlowym chlodzeniu z nawiewu? 4. duzo czytalem i spotkalem sie  z opinia ze w tych Yarisach jest jakis problem z ukladem klimatyzacji stad pytanie czy to prawda. Dzieki za rady ale akurat takie rzeczy to wiem sam:)) bez wchodzenia na forum...
.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maja 2021, 09:09:06 »
Każdy handlarz to oszust, od 15 lat pracuje w sklepie motoryzacyjnym, i z handlarzami na codzień mam do czynienia każdy kręci i kombinuje.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maja 2021, 09:19:29 »
Cytuj (zaznaczone)
date=1622358546]
Każdy handlarz to oszust, od 15 lat pracuje w sklepie motoryzacyjnym, i z handlarzami na codzień mam do czynienia każdy kręci i kombinuje.
w tym pieprzonym kraju to kazdy kreci i kombinuje:)) zeby sie nie narobić a zarobić kosztem innych. Ale powtorze przykladem z innej beczki?? nie kazdy ksiadz to pefofil, wiec nie wrzucaj wszystkich do jednego wora..
 Nie o tym jest temat. Sprawdze szczelnosc i bede szukal dalej . Kompresor jest nowy takze na pewno bylo cos robione. 
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2021, 09:55:36 wysłana przez smokofilidanek »

Offline kleju89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Maja 2021, 06:16:52 »
U mnie w YII FL chłodzi jak głupia, pasażerowie z tylu zamarzają, co prawda jest to automat ale wątpię żeby miało to znaczenie - części pod maską pewnie są te same co w manualu. W tym przypadku nie chcę mi się wierzyć w kolejne stwierdzenie "ten typ tak ma".
Może kompresor słabo zregenerowany, albo wymiennik w kabinie czymś zapchany.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Maja 2021, 06:47:53 »
Hej.
Temperatura z kratki nawiewu powinna wynosić ok. 8 st. C
Pozdrawiam
Obi

Offline coderiese

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Maja 2021, 12:07:43 »
pomijając kwestie samej sprawności technicznej klimatyzacji warto pamiętać że jej wydajność (potocznie - temp powietrza z kratek) zależy od wielu czynników zewnętrznych .
Gdzies kiedyś znalazlem taką tabelkę:

Offline wilu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lipca 2021, 18:15:34 »
Pisałem chyba ponad rok temu. Oryginał zamrażał pasażerów  niestety po 2 latach zaczął wariować,  załączał się kiedy chciał choć częściej nie działał niż działał. Weszła regenerowana, niestety to już nie to samo co oryginal

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Offline Leman198412

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Lipca 2021, 20:37:52 »
Witam mam problem miesiąc temu nabilem klime dziś przestała się włączać z 380 g czynnika zostało 20 do wymiany chłodnica klimy pytanie moje czy trzeba wyciągać obie chłodnice czy zderzak przód do zrzucenia i wyjdzie i jeszcze jeśli się ktoś orientuje jakie rozmiary oringow na przylaczach  pozdro .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl