Autor Wątek: czyszczenie parownika klimy w Prius 2  (Przeczytany 3085 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
czyszczenie parownika klimy w Prius 2
« dnia: 05 Czerwca 2021, 18:22:25 »
Hej!
Czy robil ktos z was  odgrzybianie klimy w P2? Czy jest mozliwosc dostac sie do parownika w inny sposob niz przez rurke odplywu skroplin tak aby parownik spryskac dokladniej niz na czuja?

Pozdrawiam!

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: czyszczenie parownika klimy w Prius 2
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Czerwca 2021, 13:15:55 »
Hej. Kupilem ten zestaw do odgrzybiania ale dostanie sie do parownika rurka odplywowa ma znikomy sens... nie wiadomo gdzie sie tym pryska a parownik jest bardzo duzy....
Zrobilem dziurke wiertatka w obudowie parownika pzrez ktora moglem zrobic super inspekcje i wpuscic potem ten plyn bezposrednio na parownik...
Wiem brzmi to szalenie ale samochod ma 13 lat i troche jechalo z klimy.
Efekt bardzo dobry dziura tymczasowo zaklejona mega gruba silna tasma (ala McGyver).

Swoja droga to uwazam ze nie bylby to glupi pomysl jakby producent sam przewidzial taka klapke rewizyjna ktora mozna by skontrolowac stan parownika bo w kilkunastoletnich czy nawet kilkudziesiecioletnich samochodach parowniki to za pzreproszeniem zawsze gnoj....

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Czerwca 2021, 14:18:39 »
Pokaż fotki, gdzie zrobiłeś tą dziurę.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Czerwca 2021, 14:20:30 »
Zrobilem dziurke wiertatka w obudowie parownika
dobry patent wrzuć fotkę dla potomnych  w którym miejscu wierciłeś.Ja u siebie ozonowałem i efekt bardzo dobry po ozonowaniu wrzuciłem filtr z węglem. Wydajny sprzęt i niska temperatura ,zamknięty  obieg ,schowki pootwierane dywaniki gumowe wyjęte .Ozonowałem jak na zewnątrz było 7 stopni.
Prius 3 XW30 liftback.

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Czerwca 2021, 18:04:36 »

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Czerwca 2021, 09:29:44 »

ta pierwsza duza dziura to pomylka :) najpierw dobralem sie do nagrzewnicy ale szybko sie domyslilem ze cos jest nie tak... parownik jest troche dalej wiec musialem zrobic dziure nr 2... juz nie taka duza jak ta pierwsza.. uzylem wiertla do drewna nr 8 chyba.

Parownik nie byl jakis strasznie zaszly jakims syfem ale widac na nim czarne naloty.

Prosze tylko bez komentarzy ze podziurawil sobie nawiewy. Widzialem co robie.. Obecnie wszystko ladnie zakleilem mocna tasma i skontroluje za jakis czas czy sie trzyma.Nie chcialo mi sie nawet kombinowac jak to zamknac bardziej profesjonalnie. Dziala wsio jak trzeba. Mozna by przekleic albo przykrecic jakis kawalek plastiku do tych otworow...

Dokladam tez rysunek pogladowy jak to jest ulozone wzgledem siebie.. Moglem od tego zaczac to bym nie zrobil jednej dziury za duzo :)

Reasumujac wydaje mi sie ze tak robiac jak powyzej przynajmniej ma sie kontrole co sie robi... Jakby ktos wiercil to polecam wiertlo niemniejsze niz 8mm i podczas wiercenia nie naciskac za mocno aby nie wpasc z impetem do srodka rozpedzonym wiertlem... wymiana parownika w priusie to rozkrecenie absolutnie wszystkiego... gdzies widzialem film na YT. Masakra... Aczkolwiek wiercac w tym samym miejscu co ja jest to dosc dalek od parownika ..ok kilku centymetrow. Podczas wiercenia uzywalem odkurzacza aby nic nie wpadlo do srodka, wiercilem bardzo bardzo powoli...
Tak jak pisalem wyzej... co staloby na pzreszkodzie aby przewidziec tam taka odkrecana rewizje.... Choc nie oszukujmy sie nawet po 13 latach ten parownik nie wyglada tragicznie.... nie smierdzialo tez jakos specjalnie...
PS.. jazeli macie na serio zawalony parownik i wali z klimy  to i tak zalecalbym isc do kogos kto to robi profesjonalnie jakims urzadzeniem cisnieniowym jak np tutaj https://www.youtube.com/watch?v=qJrd2CE-fvE

Wpuszczanie na slepo tej chemii wydaje mi sie skuteczne na 5% i mimo tego ze ja widzialem parownik i w miare dobrze wprowadzilem ten czynnik to i tak uwazam ze zostalo to zrobione tak sobie.  Wiec jak ktos ma problem ze srodem z parownika to i tak zalecam zrobic to raz a porzadnie.

Pozdro

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Czerwca 2021, 16:16:59 »
blarau dzięki za fotki i opis . Jak również ostudzenie zapału przed wierceniem .Jak sam napisałeś efekt minimalny a parownik nie jest jakoś mega zaklejony syfem jak ten z linku. Według mnie ozonowanie i regularna wymiana filtra kabinowego wystarczy.
Prius 3 XW30 liftback.

Offline Maniek2710

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Czerwca 2021, 11:46:06 »
Bardzo dobry opis, wkrótce się przyda... Dzięki!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl