Autor Wątek: Główne światła w czasie deszczu.  (Przeczytany 5749 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline herakles

• Toyot Leżący
  • *
Główne światła w czasie deszczu.
« dnia: 06 Czerwca 2021, 22:18:49 »
Czy jest może możliwość ustawienia automatycznego włączania świateł głównych w czasie gdy zaczną działać wycieraczki aktywowane przez czujnik deszczu? Szukałem w instrukcji ale nie mogę znaleźć takiego ustawienia.

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Główne światła w czasie deszczu.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Czerwca 2021, 22:37:15 »
Zazwyczaj włączało się automat poprzez odchylenie dźwigienki kierunkowskazów do tylu /jakbyś włączał światła drogowe/ plus włączenie przycisku automat z lewej strony na desce rozdzielczej, ale działa to niezależnie od wycieraczek. No i kwestia tego czy Twój samochód ma ta opcje.

Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka

Offline herakles

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Czerwca 2021, 22:52:36 »
Czujnik zmierzchu działa poprawnie, chodzi mi o sytuacje gdy w ciągu dnia zacznie padać, dla czujnika zmierzchu nadal jest jasno, więc świecą się tylko światła dzienne. Chciałbym coś takiego, że gdy zaczynają działać wycieraczki to automatycznie następuje włączenie świateł głównych (żeby zależało to też od czujnika deszczu).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Czerwca 2021, 22:57:48 »
Nie ma takiej opcji niestety.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Czerwca 2021, 23:03:16 »
Mnie również zdziwił brak takiej funkcjonalności. Wydaje się że jest to kwestia oprogramowania. W Fordzie którym jeździłem wcześniej w momencie kiedy zaczynał padać deszcz po kilku przejściach wycieraczek włączały się światła.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Czerwca 2021, 23:21:20 »
W moich wszystkich skośnookich Honda, Nissan, Hyundai, toyota, Mazda działało dokładnie tak jak teraz.
Padał deszcz to trzeba było ręcznie włączyć mijania.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Czerwca 2021, 23:38:04 »
I z tego co widać na drogach to w większości samochodów ta jest.

Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka

Offline gamex

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Czerwca 2021, 17:26:58 »
Tak, ludzie nie wiedzą że w swoich samochodach muszą włączać światła w czasie deszczu/mgły - "przecież mam na AUTO".

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Czerwca 2021, 19:45:32 »
Koleżanki i koledzy jak już ktoś wcześniej pisał odnośnie ustawienia świateł to dziś to potwierdzam, byłem na stacji diagnostycznej i tak jak przypuszczałem światła mijania nie są poprawnie ustawione wyjeżdżając z salonu. Diagnosta powiedział że strumień światła jest zdecydowanie za nisko po czym pokazał mi na tym śmiesznym przyrządzie o ile za nisko. 2min roboty na dwie lampy, 20zl koszt ustawienia i efekt od razu lepszy. Więc polecam wszystkim odwiedzić stację diagnostyczną dla świętego spokoju.

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Czerwca 2021, 21:29:08 »
Koleżanki i koledzy jak już ktoś wcześniej pisał odnośnie ustawienia świateł to dziś to potwierdzam, byłem na stacji diagnostycznej i tak jak przypuszczałem światła mijania nie są poprawnie ustawione wyjeżdżając z salonu. Diagnosta powiedział że strumień światła jest zdecydowanie za nisko po czym pokazał mi na tym śmiesznym przyrządzie o ile za nisko. 2min roboty na dwie lampy, 20zl koszt ustawienia i efekt od razu lepszy. Więc polecam wszystkim odwiedzić stację diagnostyczną dla świętego spokoju.

Full leda oczywiście nie reguluje się

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Czerwca 2021, 21:30:55 »

Nie jestem w tym temacie znawcą ale czy aby na pewno? Przecież każda lampa musi mieć regulację wysokości ???,

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
Główne światła w czasie deszczu.
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Czerwca 2021, 21:34:57 »

Nie jestem w tym temacie znawcą ale czy aby na pewno? Przecież każda lampa musi mieć regulację wysokości ???,

Na wahaczach są potencjometry które regulują wysokość świateł w zależności od obciążenia auta ( jak bagażnik napakujesz żeby w niebo nie świeciło ) , a matrycowe dodatkowo regulowane są przez czujniki oświetlenia 
Moim zdaniem każda ingerencja w oświetlenie nowoczesnych lamp jest szkodliwa, zwłaszcza ze na tych lustrach co są na skp mierzy się odcięcie strumienia światła, pomijam fakt ze urządzenia na skp które są wymagane przez przepisy kupowane przez właściciela takiej stacji są zazwyczaj najtańsze (kupione na sztukę ) a i znaleźć diagnostę który ogarnia temat to tez sztuka, kiedyś w starym aucie musiałem przez barana takiego naprawiać lampe bo urwał ślimaka regulacyjnego ?..

« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2021, 21:39:35 wysłana przez Dziuba »

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Czerwca 2021, 22:55:36 »
Ledy czy inne wstępnie ustawia się na reflektorze. Potencjometry na zawieszeniu korygują wysokość świecenia w zależności od obciążenia, względem ustawienia początkowego.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Czerwca 2021, 00:01:31 »
Ledy czy inne wstępnie ustawia się na reflektorze. Potencjometry na zawieszeniu korygują wysokość świecenia w zależności od obciążenia, względem ustawienia początkowego.
I też mi się tak wydawało bo nie chce mi się wierzyć że matrycowe czy tam inne bajery nie posiadają fizycznie regulacji manualnej przecież to nie diodą się reguluje tylko odbłyśnikiem tej diody tak jak w tradycyjnych lampach nie położeniem żarówki a odbłyśnikiem się ustawia linie światła

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Czerwca 2021, 00:04:20 »
jest regulacja wystarczy zajrzeć pod maskę.

btw. również uważam, że fabrycznie są jakoś dziwnie ustawione. Szczególnie to odcięcie prawego reflektora.
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2021, 00:06:09 wysłana przez D3F »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl