Autor Wątek: Główne światła w czasie deszczu.  (Przeczytany 5738 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Główne światła w czasie deszczu.
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Czerwca 2021, 01:23:17 »
W poprzednim samochodzie miałem ksenony AFL i były regulowane manualnie a aktualnym na stację jeszcze nie dotarłem bo nie muszę. A w ASO na przeglądzie to pewnie mają w d.

Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Czerwca 2021, 16:31:04 »
Jako diagnosta odpowiem - regulujemy KAŻDE światła niezależnie od rodzaju .

Ja w swojej executive sedan pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem światła. Ustawione żenująco nisko . Po korekcie świecą bezbłędnie .

W ASO ustawiają za nisko bo tak jest " bezpiecznie " ;)

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Czerwca 2021, 17:12:46 »

Ja w swojej executive sedan pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem światła. Ustawione żenująco nisko . Po korekcie świecą bezbłędnie .

Myślę że to fabryka tak ustawia bo tam to się robi na szybko i bez odpowiedniego sprzętu

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Czerwca 2021, 17:15:27 »

Myślę że to fabryka tak ustawia bo tam to się robi na szybko i bez odpowiedniego sprzętu

Jest coś takiego jak przegląd "0" przed wydaniem auta . ASO powinno takie coś wychwycić .

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Czerwca 2021, 21:54:31 »

Jest coś takiego jak przegląd "0" przed wydaniem auta . ASO powinno takie coś wychwycić .

Myślę że tego nie sprawdzają a przynajmniej w moim i kilku jeszcze tu kolegów przypadku tego nie uczynili.

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Czerwca 2021, 22:32:50 »
Na pewno tego nie robią. Światła jak na ledy zeczywiscie mogły by lepiej świecić, więc pewnie też odwiedzę stacje żeby ustawili odciecie wyżej.

Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Czerwca 2021, 22:39:27 »
Ja miałem zarówno w Tucsonie jak i w Ravce za nisko ustawione ledowe mijania.
Oczywiście w Tucsonie szlag mnie trafiał że tak mocne światła led świecą tak blisko, ale zrzucałem to na bryłę SUVa który jest wysoki i do tego mocne ledy, a z błędu wyprowadził mnie dopiero diagnosta na pierwszym po trzech latach przeglądzie (i ostatnim zarazem dla mnie jako kierowcy tego auta)
Dlatego w Ravce poprosiłem o sprawdzenie przy pierwszej okazji i oczywiście były za nisko ustawione.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline jardinegp1

• Toyot Leżący
  • *
Główne światła w czasie deszczu.
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Czerwca 2021, 16:41:56 »
Koleżanki i koledzy jak już ktoś wcześniej pisał odnośnie ustawienia świateł to dziś to potwierdzam, byłem na stacji diagnostycznej i tak jak przypuszczałem światła mijania nie są poprawnie ustawione wyjeżdżając z salonu. Diagnosta powiedział że strumień światła jest zdecydowanie za nisko po czym pokazał mi na tym śmiesznym przyrządzie o ile za nisko. 2min roboty na dwie lampy, 20zl koszt ustawienia i efekt od razu lepszy. Więc polecam wszystkim odwiedzić stację diagnostyczną dla świętego spokoju.

Full leda oczywiście nie reguluje się

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie jestem w tym temacie znawcą ale czy aby na pewno? Przecież każda lampa musi mieć regulację wysokości ???,

Na wahaczach są potencjometry które regulują wysokość świateł w zależności od obciążenia auta ( jak bagażnik napakujesz żeby w niebo nie świeciło ) , a matrycowe dodatkowo regulowane są przez czujniki oświetlenia 
Moim zdaniem każda ingerencja w oświetlenie nowoczesnych lamp jest szkodliwa, zwłaszcza ze na tych lustrach co są na skp mierzy się odcięcie strumienia światła, pomijam fakt ze urządzenia na skp które są wymagane przez przepisy kupowane przez właściciela takiej stacji są zazwyczaj najtańsze (kupione na sztukę ) a i znaleźć diagnostę który ogarnia temat to tez sztuka, kiedyś w starym aucie musiałem przez barana takiego naprawiać lampe bo urwał ślimaka regulacyjnego ?..

W ASO kontrolują i ustawiają światła (nawet Full LED) na dokładnie takich samych urządzeniach jak w SKP?? oczywiście nie sami z siebie a na wyraźne życzenie klienta.

« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2021, 16:53:56 wysłana przez jardinegp1 »

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Czerwca 2021, 21:34:29 »
Koleżanki i koledzy jak już ktoś wcześniej pisał odnośnie ustawienia świateł to dziś to potwierdzam, byłem na stacji diagnostycznej i tak jak przypuszczałem światła mijania nie są poprawnie ustawione wyjeżdżając z salonu. Diagnosta powiedział że strumień światła jest zdecydowanie za nisko po czym pokazał mi na tym śmiesznym przyrządzie o ile za nisko. 2min roboty na dwie lampy, 20zl koszt ustawienia i efekt od razu lepszy. Więc polecam wszystkim odwiedzić stację diagnostyczną dla świętego spokoju.

Full leda oczywiście nie reguluje się

Nie jestem w tym temacie znawcą ale czy aby na pewno? Przecież każda lampa musi mieć regulację wysokości ???,

Na wahaczach są potencjometry które regulują wysokość świateł w zależności od obciążenia auta ( jak bagażnik napakujesz żeby w niebo nie świeciło ) , a matrycowe dodatkowo regulowane są przez czujniki oświetlenia 
Moim zdaniem każda ingerencja w oświetlenie nowoczesnych lamp jest szkodliwa, zwłaszcza ze na tych lustrach co są na skp mierzy się odcięcie strumienia światła, pomijam fakt ze urządzenia na skp które są wymagane przez przepisy kupowane przez właściciela takiej stacji są zazwyczaj najtańsze (kupione na sztukę ) a i znaleźć diagnostę który ogarnia temat to tez sztuka, kiedyś w starym aucie musiałem przez barana takiego naprawiać lampe bo urwał ślimaka regulacyjnego ?..

W ASO kontrolują i ustawiają światła (nawet Full LED) na dokładnie takich samych urządzeniach jak w SKP?? oczywiście nie sami z siebie a na wyraźne życzenie klienta.

Tak, nie ma innego typu urządzeń do ustawienia strumienia światła . Dodam, że ASO ma swoją tolerancję , w praktyce trochę za nisko jest OK Ja , że jestem zboczony na punkcie światła i dużo jeżdżę w nocy zawsze to sprawdzam . Nie po to kupowałem auto z full LED aby świeciły mi 5 metrów przed maskę

Offline dzidek8989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Czerwca 2021, 08:14:56 »
Potwierdzam. Również mam full led i były dużo za nisko. Według  urządzenia pomiarowego około 1-1,5 cm. Różnica w nocy porażająca. 2 minuty i gotowe.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Czerwca 2021, 11:00:26 »
Teraz jak jadę wieczorem to przez to jak wcześniej były ustawione i już przyzwyczajony do swiecenia 5m przed pojazdem, mam wrażenie że świecą za wysoki

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl