Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 211493 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DRILLMAN

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Czerwca 2021, 21:49:08 »
Na drogach ekspresowych przy 120 mam średnio nie więcej jak 5,5 l.

Nie wiem jak to robisz, ale mi przy 120km/h na ekspresówce nie udało się zejść poniżej 6,5l, a tak naprawdę to pali ok. 7l, no chyba, że lecisz cały czas z górki to ok.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Czerwca 2021, 22:20:56 »
Najczęściej robię trasy ok 200 km w jedną stronę, raz z górki raz pod górkę, bez tempomatu nie więcej jak 5,5l na koniec trasy, tak mam i nic na to nie poradzę, z tempomatem 7,5l (tempomat fajna rzecz, ale najczęściej nie korzystam). Ponadto wbrew opinią osób nie posiadających hybrydy, b. często jadę poza miastem w trybie EV i nieraz odzyskuję więcej energii niż w mieście i odnoszę wrażenie, że więcej korzyści z hybrydy mam na trasie niż w mieście.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Czerwca 2021, 03:10:46 »
Słyszałem, że V generacja mniej pali od IV i napęd jest bardziej dopracowany, ale żeby aż tak, to nie wiedziałem :song:

Dorzucę łyżkę dziegciu do tego wątku, żeby potencjalni poszukiwacze używanych hybryd nie myśleli, że wszędzie jest tak kolorowo.
Moja hybrydowa RAV4 IV gen. w perspektywie 3 lat użytkowania średnie spalanie w mieście utrzymuje na poziomie 8,8 - 9,0. I to bez żadnego szarżowania, czy ostrego deptania. Ot, zwykła, codzienna jazda w szczecińskich korkach. Jak się jedzie, to latem można wykręcić 5,5L, ale z drugiej strony jak się stoi (zwłaszcza zimą) w korku to 12-14L jest normą.

W trasie, na drogach krajowych, przy prędkościach 90-110km/h (średnia prędkość z trasy 600km ok. 77km/h) - spalanie 7.2L. Tu faktycznie, np. jadąc chwilę za PKSem czy innym zawalidrogą można sobie pożaglować w trybie EV (przy puszczeniu gazu EV włacza się poniżej 80km/h, przy przyspieszaniu działa tylko do 50km/h)

Natomiast na autostradzie - nie ma cudów. Tempomat ustawiony na 140km/h, trasa 760km (średnia prędkość 118km/h) - spalanie 11,7L. Nie ma tu mowy o odzysku energii, czy jeździe na prądzie z racji budowy przekładni e-cvt - przy tak dużej prędkości fizycznie niemożliwe jest ładowanie baterii (MG1 nie może działać jako generator, bo jego wałek musi być zablokowany aby uzyskać wyższe obroty MG2). Z tego samego powodu niemożliwa jest jazda w trybie EV powyżej 80km/h.

Tak to działa w hybrydowej RAV4 IVgen. Na wakacyjny wyjazd nie wiem, czy nie taniej byłoby zostawić ją w garażu i wziąć jakieś kombi z dieselem z wypożyczalni :o

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Czerwca 2021, 08:08:05 »
A co, zużycie paliwa to jeden jedyny właściwy  powód zakupu suwa Toyoty?? Ta sama ravka z silnikiem na PB i automatem ,ma zaledwie 150KM!!! A ja nie szukałem samochodu w którym będę sie męczył podczas jazdy ,

Daruś skąd u Ciebie ta zmiana. Dopiero psioczyłeś na hybrydę że dużo pali jest beznadziejna w trasie co potwierdził Twój kolega mający ravh a teraz sam masz hybrydę i to rav a wisienką na torcie jest że jeździsz nią głównie po trasach.
I proszę nagle da się jechać w trasie z normalnym spalaniem.
Ah te przemiany roszczeniowców tojocianych  :good:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Czerwca 2021, 08:53:11 »
Ciekawe, jaki będzie stan baterii hybrydowej po 5 latach jazdy w większości miejskiej
Chyba nie ma co się tego bać, większość hybryd (Priusy) jeździ przecież na taxi i głownie w mieście.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Czerwca 2021, 08:54:53 »
A co, zużycie paliwa to jeden jedyny właściwy  powód zakupu suwa Toyoty?? Ta sama ravka z silnikiem na PB i automatem ,ma zaledwie 150KM!!! A ja nie szukałem samochodu w którym będę sie męczył podczas jazdy ,

Daruś skąd u Ciebie ta zmiana. Dopiero psioczyłeś na hybrydę że dużo pali jest beznadziejna w trasie co potwierdził Twój kolega mający ravh a teraz sam masz hybrydę i to rav a wisienką na torcie jest że jeździsz nią głównie po trasach.
I proszę nagle da się jechać w trasie z normalnym spalaniem.
Ah te przemiany roszczeniowców tojocianych  :good:

ledziuś -śledziuś ,  masz problem idź jak zawsze poskarżyć sie moderatorowi. Nie mam zamiaru prowadzić z tobą żadnej konwersacji.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Czerwca 2021, 09:16:24 »
Wg mnie nie jest to samochód idealny tylko do miasta lub tylko na trasy a jest po prostu uniwersalny i ma wady jak i zalety w mieście i poza miastem. Na drogach ekspresowych przy 120 mam średnio nie więcej jak 5,5 l, w mieście średnio 4,5l (codziennie kilkadziesiąt km) i wcale się zbytnio nie staram o tak niskie spalanie, czyli pod względem spalania jest całkiem dobrze w obydwu warunkach.
Zgoda, jest uniwersalny i nie tylko do miasta. Ja głownie jeżdżę w cyklu miejsko - podmiejskim, zaś kilka dłuższych wyjazdów turystycznych w roku i związane z tym wyższe spalanie - mnie nie boli.
Zresztą spalanie to nie był główny argument wyboru.
Nie wiem natomiast jak Ci się udaje wykręcić tak niskie spalania, zwłaszcza w trasie. Ja na S'ce lub autostradzie nigdy nie zszedłem niżej 7..8. Chyba za ciężką nogę posiadam. ;)

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Czerwca 2021, 09:49:29 »
Niskie spalanie na Sce mam jak jadę bez tempomatu (używam jak już muszę), wolę sam kontrolować parametry jazdy. Nie przeszkadza mi, że pod górkę zwalnia do 110 ale z górki sunie 140 na tym samym położeniu pedału przyspieszenia, zwalniam na chwilę pedał i wtedy mam na zielono ładowanie baterii, bardzo skuteczne (może mam wadliwy egzemplarz), czasowe zwalnianie pedału przyspieszenia jest również wskazane do utrzymania kondycji filtra GPF (tak jest w instrukcji, jak to działa - nie wiem), przy 120 i lekkim zwolnieniu pedału przyspieszenia mam na żółto czyli elektryk podtrzymuje szybkość (na esce czy autostradzie, może znowu mam wadliwy egzemplarz) jak lekko auto zwalnia znowu  wciskam pedał i tyle.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Czerwca 2021, 10:04:34 »
Pewnie w tym rzecz, ja zwykle Ski i autostrady pokonuje "na lenia" na tempomacie.
Spróbuję przy najbliższej okazji. Dzięki za wskazówki.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Czerwca 2021, 10:56:04 »
Ja bez tempomatu mam zawsze wyższe spalanie. Cóż, noga ciężka.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Czerwca 2021, 11:07:42 »
Bez tempomatu nie trzymając stałej prędkości to jest inna jazda, nie ma co porównywać.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Czerwca 2021, 11:42:07 »
Zawsze mi się wydawało, że tempomat oszczędza paliwo choćby przez to, że dobiera optymalne parametry, ilość paliwa np. W ravce hybrydowej to powinno tym bardziej się sprawdzać. Używam tempomatu stale i w mieście i na trasie, zauważyłem jednak że czasami jazda bez jest bardziej oszczędna.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Czerwca 2021, 12:06:47 »
Bo oszczędza, kolega wyżej nie pisał o stałej prędkości, a wskazywał że i zwalnia i przyspiesza, taki eco driving.
Tempomat czy pod, czy z góry trzyma zadaną prędkość, człowiekowi ciężko by było tak wciąż operować pedałem gazu by ciągle było np. 130. Wciąż by patrzył na licznik przy zróżnicowanym terenie.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Czerwca 2021, 12:17:13 »
Jadąc z górki czy po równym chyba nie ma znaczenia ale pod górkę wychodzi gorzej z tempomatem. Bo jak widzisz że się zbliżasz do wzniesienia to możesz np przed nim przyspieszyć żeby na wzniesieniu zwalniać, tempomat na ślepo będzie usiłował trzymać prędkość kosztem paliwa tak to sobie tłumacze. Jeżdżę na tempomacie

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Czerwca 2021, 12:33:24 »
Obserwowałem na tablecie zachowanie napędu przy 95 km/h i wyraźnie widać że prąd wspomaga benzynę i daje też oszczędności. Natomiast w mieście gwałtownie przyspiesza i późno hamuje przez co bez tempomatu można uzyskać lepsze efekty.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl