Słyszałem, że V generacja mniej pali od IV i napęd jest bardziej dopracowany, ale żeby aż tak, to nie wiedziałem

Dorzucę łyżkę dziegciu do tego wątku, żeby potencjalni poszukiwacze używanych hybryd nie myśleli, że wszędzie jest tak kolorowo.
Moja hybrydowa RAV4 IV gen. w perspektywie 3 lat użytkowania średnie spalanie w mieście utrzymuje na poziomie 8,8 - 9,0. I to bez żadnego szarżowania, czy ostrego deptania. Ot, zwykła, codzienna jazda w szczecińskich korkach. Jak się jedzie, to latem można wykręcić 5,5L, ale z drugiej strony jak się stoi (zwłaszcza zimą) w korku to 12-14L jest normą.
W trasie, na drogach krajowych, przy prędkościach 90-110km/h (średnia prędkość z trasy 600km ok. 77km/h) - spalanie 7.2L. Tu faktycznie, np. jadąc chwilę za PKSem czy innym zawalidrogą można sobie pożaglować w trybie EV (przy puszczeniu gazu EV włacza się poniżej 80km/h, przy przyspieszaniu działa tylko do 50km/h)
Natomiast na autostradzie - nie ma cudów. Tempomat ustawiony na 140km/h, trasa 760km (średnia prędkość 118km/h) - spalanie 11,7L. Nie ma tu mowy o odzysku energii, czy jeździe na prądzie z racji budowy przekładni e-cvt - przy tak dużej prędkości fizycznie niemożliwe jest ładowanie baterii (MG1 nie może działać jako generator, bo jego wałek musi być zablokowany aby uzyskać wyższe obroty MG2). Z tego samego powodu niemożliwa jest jazda w trybie EV powyżej 80km/h.
Tak to działa w hybrydowej RAV4 IVgen. Na wakacyjny wyjazd nie wiem, czy nie taniej byłoby zostawić ją w garażu i wziąć jakieś kombi z dieselem z wypożyczalni