Autor Wątek: Spalanie hybrydy  (Przeczytany 212118 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
Odp: Spalanie hybrydy
« Odpowiedź #720 dnia: 17 Września 2023, 18:44:44 »
Po fazie testowania samochodu na krótkich odcinkach i udostępnianiu rodzinie do sprawdzenia, przyszedł czas na zwykłą uzytkową jazdę.

Udało mi się wykręcić 1000.6km na zbiorniku (Samochód pokazywał jeszcze 6km zasięgu), średnia spalania 5.0. Przy tankowaniu pierwsze odcięcie przez wąż dystrybutora było przy 48.60 dm3, udało się dolać do 50.01 dm3, więc komputer raczej nie zaniża w znacznym stopniu spalania.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #721 dnia: 17 Września 2023, 18:47:06 »
Wiesz oczywiście, że nie powinno się tankować pod korek?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #722 dnia: 17 Września 2023, 18:52:10 »
Teoretycznie wiem, ale preferuję większy zasięg niż przesadne oszczędzanie samochodu.
Tankuję pod korek od 12 lat i zero awarii układu paliwowego  :cheesy:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #723 dnia: 17 Września 2023, 18:52:50 »
Twój samochód, Twój wybór.

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #724 dnia: 17 Września 2023, 18:53:46 »
Nic dodać, nic ująć.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #725 dnia: 17 Września 2023, 18:54:15 »
Dokładnie.

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #726 dnia: 17 Września 2023, 19:19:35 »
U mnie na pełnym zbiorniku aż komputer wskazywał zamiast kilometrów "Zatankuj" przejechałem 870 km i weszło 49,55l. Spalanie 5.75 l/100km.
Tankowanie do pełna "pełna" może być szkodliwe i u mnie w Facie przez takie tankowanie uszkodziłem zawór antyparowy/wentylujący zbiornik.
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #727 dnia: 17 Września 2023, 19:38:20 »
U mnie na pełnym zbiorniku aż komputer wskazywał zamiast kilometrów "Zatankuj" przejechałem 870 km i weszło 49,55l. Spalanie 5.75 l/100km.
Tankowanie do pełna "pełna" może być szkodliwe i u mnie w Facie przez takie tankowanie uszkodziłem zawór antyparowy/wentylujący zbiornik.
A skąd wiesz że nie zepsuł się bo był wadliwy ? Zresztą trzeba sprawdzić czy na to nie było jakiejś akcji bo akurat ta przypadłość męczyła różne Fiaty i nie miało to nic wspólnego z tankowaniem do pełna. 

Tankuje do pełna wszystkie auta i nie miałem z tym problemów poza Fiatem Scudo i jednym autem GM. Ale to usterka nie związana z tankowaniem pod korek.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #728 dnia: 17 Września 2023, 20:28:47 »
Teoretycznie wiem, ale preferuję większy zasięg niż przesadne oszczędzanie samochodu.
Tankuję pod korek od 12 lat i zero awarii układu paliwowego  :cheesy:
Nie zaszkodzi dolewać chyba że jesteś już w trasie, bo jeśli tylko podjeżdżasz do domu po zatankowaniu i zostawiasz długo na gorącym powietrzu to lepiej nie myśleć co może się wydarzyć. Tylko wiedz że dolewanie po tym odbiciu nie masz tyle paliwa to co pokazuje dystrybutor i tu jest haczyk. Robiłem dolewanie i okazało coś nie halo (duże błędy zawyżone spalanie niż na pokładzie kompa) i uważam że najlepiej do odbicia masz zawsze gwarancję tyle ile wyszło tak jak trzeba z najmniejszym błędem.
Twój samochód, Twój wybór.
Nic dodać, nic ująć.
Dokładnie.
może nie każdy szanuje , ale chcąc doradzić co jest lepiej i te forum zawsze przyda i dzieli się wiedzą co chcemy najlepiej aby nasze wozy służyły jak najlepiej ;-)

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
« Odpowiedź #729 dnia: 17 Września 2023, 20:52:15 »
Udało mi się wykręcić 1000.6km na zbiorniku (Samochód pokazywał jeszcze 6km zasięgu), średnia spalania 5.0. Przy tankowaniu pierwsze odcięcie przez wąż dystrybutora było przy 48.60 dm3, udało się dolać do 50.01 dm3, więc komputer raczej nie zaniża w znacznym stopniu spalania.

Zasadnicze pytanie. Ile zbiorniki maja litrów. Ja po wyjeździe z salonu (krzyczał o braku paliwa) wlałam do odbicia 52,7 litra, gdzie ponoć zbiornik ma 50 i tak coś mi się nie zgadza.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #730 dnia: 17 Września 2023, 20:55:31 »

Zasadnicze pytanie. Ile zbiorniki maja litrów. Ja po wyjeździe z salonu (krzyczał o braku paliwa) wlałam do odbicia 52,7 litra, gdzie ponoć zbiornik ma 50 i tak coś mi się nie zgadza.
Może instrybutor nie halo?

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #731 dnia: 17 Września 2023, 20:55:52 »
Zbiornik ma 55L według instrukcji.
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #732 dnia: 17 Września 2023, 21:10:53 »

Każdy salon w ASO ma informacje w promieniu do 10km w najbliższej stacji tak by poinformować klienta zatankować bez wahania. Niestety producenci zawsze tylko dolewają do 3-5 litrów paliwa i procedura to z produkcji do transportu i znów rozładunek i dalej do końcowego czyli  ASO i po tym poinformuje o koniecznym zatankowaniu w najbliższej stacji gdzie oni widzą. Inaczej utracisz gwarancję bez zastosowań procedur. Jedyna rada taka tylko jedź do najbliższej stacji dolej tylko spokojnie 10 litrów jeśli wam nie odpowiada ceny paliw. Mam to samo w papierach pisze 56 litry a jak zawsze do rezerwy pokazuje fuel refuel to jeszcze nadal mam dalej tyle paliwa aż 10 litrów.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #733 dnia: 17 Września 2023, 22:25:24 »
IMHO To jest tak. Zbiornik ma 55 l ale zasięg celowo jest zaniżany aby nie dopuścić do wyjechania paliwa do zera. W efekcie gdy mamy zasięg 0 to wchodzi ok 50-52l.  Zwróćcie uwagę, że rezerwa zapala się gdy mamy ok 50km zasięgu. Strasznie późno bo w ciągu 50 km to na autostradzie można stacji benzynowej nie uswiadczyć. W corolli z roku 2006 na rezerwie jestem w stanie przejechać do 150 km ale 100 km to jest pewniak. Obstawiam, że w ravce tez by się 50km "powyżej" zasięgu dało przejechać ale testować nie zamierzam. To by oznaczało kolejne 3l do tego co wchodzi na zasięgu zero i mamy 53-55 l czyli pełny bak.
Przyznam jednak ze jak mi się zasięg kończy to raczej nie zakładam że jeszcze luzik i 50km mogę jechać. Szukam pierwszej stacji i tankuję. I o to chodzi. We wspomnianej corolli dwa razy mi paliwa brakło. A że to diesel to było potem chwilę roboty z ponownym odpaleniem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
« Odpowiedź #734 dnia: 17 Września 2023, 22:27:19 »
Co do ceny paliwa to byłam w szoku. Orlen Warszawa Wola cena pb95 taka sama jak u mnie w dzemolandii (Łowicz). Wiec nie pierdzielilam się w tańcu i zalałam cały kocioł  :-)
Z reszta taki miałam plan jakby cena była nieadekwatna, a z rodzinnego Pruszkowa doszły mnie słuchy, że litr po 6,2 wiec sądziłam, ze w wawie będzie jeszcze drożej.

Bardziej zaczelam się zastanawiac, czy na stacji położonej praktycznie tuż obok salonu samochodowego, z którego dziennie pewnie pare aut wyjeżdża nie przekłamują liczydła.
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2023, 22:34:13 wysłana przez Ruda Wredna »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl