Autor Wątek: Słyszalne stukania nie wiadomo dokładnie skąd  (Przeczytany 3062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ROMEO

• Toyot Leżący
  • *
Słyszalne stukania nie wiadomo dokładnie skąd
« dnia: 10 Czerwca 2021, 17:45:33 »
Witam Wszystkich
Od jakiegoś czasu słychać delikatne stuki , trzaski ,chrupotanie nie wiem dokładnie jak to  określić powtarzające się nie w równych odstępach czasu - powiedzmy co kilka sekund jest to wyczuwalne na biegu jałowym przy otwarciu maski, wydaje mi się że jak puszczam gaz np przy dojeżdżaniu do świateł też to się dzieje - gość , który pracował ileś lat  w Toyocie a teraz ma swój warsztat i dwie swoje hybrydy, po sprawdzeniu świec i cewek stwierdził - oczywiście nie na 100% ,że jest to początek wypalania gniazd zaworowych , mam jeżdzić i obserwować - nadmieniam ,że samochód nie szarpie podczas wolnej jazdy  , dobrze przyspiesza , spalanie też dobre 6,5 LPG /100 - inni natomiast włącznie ze mną nie fachowcy twierdzą ,że te stuki  wydobywają się od skrzyni biegów .Toyota Prius Plus 2013r, 320tys KM w tym na gazie 50tys.
Wiem ,że najlepsi fachmani są na tym forum - dlatego proszę  o wszelkie porady , sugestie, wskazówki

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
Odp: Słyszalne stukania nie wiadomo dokładnie skąd
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Czerwca 2021, 15:41:23 »
Witam.
 Jakbys mial mozliwosc nagrac filmik z tym dzwiekiem to byloby super.

Offline ROMEO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2021, 22:21:45 »
Dzięki za radę ale raczej nie poradzę sobie z tym nagraniem - zajechałem dzisiaj na stację gdzie robię przeglądy ,żeby posłuchać od spodu , diagnosta gdy wszedł do kanału najpierw definitywnie stwierdził że to słychać od skrzyni , gdy posłuchał silnik od góry mówi że tu też słychać i najlepiej jak udam się do Toyoty - nie bardzo mi się to uśmiecha ze względu na kasę to raz a po drugie nie mam pewności pewności na 100% może się mylę ,że w Toyocie definitywnie stwierdzą jaka jest przyczyna

Offline czajnik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lipca 2021, 18:28:33 »
Mam podobną sytuację w P+ 2013. U mnie to brzmi jak luz na poduszkach stabilizatora lub łączników stabilizatora. Tam jednak luzów nie udaje się stwierdzić. Wymiana to potwierdziła że luzu tam nie było. Szukałem luzu na poduszkach silnika ale mechanicy mówią ?jest ok?. Ostatnio od jakiegoś pana sprzedającego części do priusa usłyszałem że to tzw. ?sprzęgło? czyli przekładnia planetarna sprzęgająca Engine i oba generatory. Coś chyba jest w temacie bo podobny dźwięk słyszę przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu. Nie wiem czy to jest zrozumiałe. Gdy auto wytraca prędkość, hamuje, ładuje a ja nacisnę znacznie gaz. Podobnie gdy silnik uruchamia się na postoju odbywa się to z pewnym  trzaskiem, stuknięciem czegoś co się sprzęga lub rozsprzęga.

Offline ROMEO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lipca 2021, 21:49:09 »
Dodam jeszcze do poprzedniego wątku ,że rano wyjeżdżając na wstecznym z hali garażowej po uruchomieniu się silnika nie słychać żadnych stuków ani hałasów - w momencie przełączenia na D od razu słychać rzęzienie, gdy silnik jest dobrze rozgrzany to mniej słychać , poza tym samochód zaczął więcej mi palić o ok 1l LPG/100 - przy tych samych warunkach jazdy oprócz tego jak jadę na małym gazie odnoszę wrażenie że auto jedzie nie tak jak powinno tz nie jest to typowe szarpanie ale brak tej elastyczności - gdy depnę mu do podłogi nie mam zastrzeżeń odnośnie przyspieszenia

Offline ROMEO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Września 2021, 16:55:02 »
Dodam jeszcze do poprzedniego wątku ,że rano wyjeżdżając na wstecznym z hali garażowej po uruchomieniu się silnika nie słychać żadnych stuków ani hałasów - w momencie przełączenia na D od razu słychać rzęzienie, gdy silnik jest dobrze rozgrzany to mniej słychać , poza tym samochód zaczął więcej mi palić o ok 1l LPG/100 - przy tych samych warunkach jazdy oprócz tego jak jadę na małym gazie odnoszę wrażenie że auto jedzie nie tak jak powinno tz nie jest to typowe szarpanie ale brak tej elastyczności - gdy depnę mu do podłogi nie mam zastrzeżeń odnośnie przyspieszenia
Niestety jestem po wymianie głowicy - jak na razie, dzisiaj 1-szy  dzień jazdy samochód jedzie bardzo dobrze  z rana nie słyszałem rzęzienia ani szarpania na zimnym - ostatnio było to już tragiczne, dopóki się nie rozgrzał, co prawda na neutralu w dalszym ciągu są wyczuwalne rzadkie ale jednak chrupnięcia - co początkowo mnie bardzo wkurzyło ale mechanik twierdzi że nie mam co się tym przejmować , ponieważ w trakcie jazdy jest to niewyczuwalne niezależnie od prędkości jazdy - łącznie kosztowało mnie to 2250zł , w tej kwocie był też wymieniony wtrysk 140zł - głowica oczywiście używka , pożyjemy zobaczymy na razie jest super.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl